Last news in Fakti

26 Март, 2021 08:28 2 085 7

Фон дер Лайен: Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • европейски съюз-
  • урсула фон дер лaйен-
  • шарл мишел

Най-после имунизацията в ЕС трайно напредва, 4,1 на сто от пълнолетните европейци вече са ваксинирани с две дози

Фон дер Лайен: Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на онлайн заседанието на Европейския съвет.

Искаме Европа да получи справедлив дял от ваксините. От януари към 33 държави са изнесени 77 милиона дози, поясни тя. Приканваме други да последват нашата откритост, заяви Фон дер Лайен.

Най-после имунизацията в ЕС трайно напредва, 4,1 на сто от пълнолетните европейци вече са ваксинирани с две дози, отчете тя. Можеше това да се случи много по-бързо, ако всички производители бяха изпълнили договорите, заяви председателят на ЕК. По нейните думи остава възможно постигането навреме на целта 70% от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани до края на септември, предава БТА.

Тя внесе уточнения за откритите в Италия ваксини на "АстраЗенека" с обяснението на производителя, че това са дози, предназначени за ЕС и за механизма "Ковакс". Фон дер Лайен поясни, че съставките за производството на тези дози са получени от Южна Корея и Китай.

В заключенията от заседанието Европейският съвет е посочил, че разпределението на допълнителните 10 милиона дози ваксина на "Пфайзер" ще се определи отново съобразно броя на населението и ще бъде обсъдено от посланиците на страните от ЕС. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза на пресконференция, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са изразили готовност електронното удостоверение за преболедувалите и ваксинираните срещу ковид да бъде готово в следващите седмици.

Мишел отбеляза, че в днешното заседание за първи път от 11 години се е включил президент на САЩ. Джо Байдън и европейските ръководители са обсъдили въпроса за сътрудничеството в много области, сред които и противодействието на пандемията.

Според Мишел задълбоченият разговор за Русия е бил отложен за следващата физическа среща на участниците в Европейския съвет. По повод заключенията за Турция Фон дер Лайен призова Анкара да се върне към Истанбулската конвенция, както и всички държави от ЕС да одобрят документа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    4 0 Отговор
    На крива ракета Космоса й е виновен.
  • 2 Време е за Възраждане

    2 0 Отговор
    И аз да изкарвам по минимум 100 Хил € на месец .... Все така засмян ще съм
  • 3 Prison and NEW

    4 0 Отговор
    Колкото и да пишете за тези неуспешни политици, те трябва да стоят пред народния съд!!

    Всички политици по света трябва да са в затвора.
    Нов начин на управление.
    Като най-добрата успешна компания.
    Компанията е страната.
    Гражданите са работниците.
    Мениджърите чрез изпит от независима комисия.
    Ако някой от мениджърите не работи добре, той бива уволнен и няма повече възможност за водеща позиция.
  • 4 ****

    6 0 Отговор
    Този какво си стиска джобовите,страх го е да не го оберат ли?

    Коментиран от #7

  • 5 4av

    0 0 Отговор
    Време е госпожа фон дер Лайнен да бъде разследвана за корупция! Жалко, че няма такава институция в Евросъюза.
  • 6 Ръмпо

    0 1 Отговор
    Вие нали си поставихте ваксини... Достойни наследници сте на Адолф. Ако ви гледа от горе се радва. Какъв лесен начин измислихте да окупирате Европа и да намалите ненужното население.
  • 7 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    При среща с тази всеки трябва да провери дали всичко е в джобовете му.