Last news in Fakti

26 Март, 2021 15:10 1 685 8

ЕС инвестира 5 милиарда евро за здравето на европейците

  • ек-
  • ес-
  • инвестиция-
  • здраве-
  • европейци-
  • програма-
  • коронавирус

Програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ е амбициозна и специална програма за финансиране

ЕС инвестира 5 милиарда евро за здравето на европейците - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия приветства влизането в сила днес на програмата „ЕС в подкрепа на здравето“. Програмата беше гласувана от Европейския парламент на 9 март и приета от Съвета на 17 март. Това бележи последната стъпка към предоставянето на 5,1 милиарда евро за укрепване на устойчивостта на здравните системи и насърчаване на иновациите в сектора на здравеопазването. Програмата ще окаже съществен принос към възстановяването от пандемията, като подобри здравето на европейците. Тя също така ще подкрепи борбата срещу трансграничните здравни заплахи и ще повиши готовността и способността на ЕС да предприема успешни действия при здравни кризи в рамките на бъдещ и силен Европейски здравен съюз.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириaкиду посочи: „От днес започваме да очертаваме нов курс на здравната политика на ЕС. Влизането в сила на нашата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ ще ни предостави необходимите инструменти за осъществяване на трайни промени в общественото здравеопазване. Този безпрецедентен бюджет от 5,1 милиарда евро ще ни позволи да направим целеви инвестиции за подобряване на готовността си за действие при кризи и за изграждане на по-силни, по-устойчиви и по-достъпни здравни системи. Нашите граждани с право очакват именно това от Европейския здравен съюз.“

Програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ е амбициозна и специална програма за финансиране за периода 2021—2027 г., целяща да се гарантира високо равнище на закрила на човешкото здраве в рамките на всички политики и дейности на Съюза в съответствие с подхода „Едно здраве“. Програмата беше предложена от Комисията на 28 май 2020 г. в отговор на пандемията от COVID-19, която засегна по безпрецедентен начин медицинските работници, пациентите и здравните системи в ЕС. „ЕС в подкрепа на здравето“ е най-мащабната във финансово отношение програма до сега, която ще предоставя финансиране на държавите от ЕС, здравните организации и неправителствените организации.

Целта на програмата е следната:

- Подобряване и насърчаване на здравето в Съюза;

- Защита на хората в Съюза от сериозни трансгранични заплахи за здравето;

- Подобряване на наличността, предоставянето на достъп и ценовата достъпност на лекарствените продукти, медицинските изделия и продуктите, свързани с кризи;

- Укрепване на здравните системи, подобряване на тяхната устойчивост и ефективно използване на ресурсите.

Очаква се програмата да влезе в сила на 26 март, когато ще бъде публикувана в Официален вестник на ЕС. Първата работна програма за 2021 г. ще бъде приета и приложена от Комисията след консултация с държавите членки в рамките на ръководната група по програма „ЕС в подкрепа на здравето“, както е посочено в Регламента относно „ЕС в подкрепа на здравето“. Програмата ще се изпълнява от нова изпълнителна агенция — Изпълнителната агенция за здравеопазването и цифровизацията, която ще започне да функционира на 1 април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    12 0 Отговор
    Бах тия чекмеджета нЕмат напълване.
  • 2 гост

    7 1 Отговор
    Каде ще отидат тези пари за инжекций и ваксини ли ? Една шепа лумпени изкат да изтребят половината човечество с (ваксини) ....Най-забавното е ,че ни карат доброволно да се самоубиваме тези отрови !!! НЕЩАСТНИЦИ !!!
  • 3 С две думи

    7 1 Отговор
    Поредната схема-едни пари ще ги"освояват" наши хора...Оказа се,че в ЕС корупцията е чудовищна и на най-високо политическо ниво.
  • 4 Пазят се взаимно

    5 0 Отговор
    Пазят си *урината взаимно и раздават пари иначе, като Чаушевску
  • 5 Това е ЕС

    6 0 Отговор
    Янис Варуфакис: В ЕС има толкова демокрация, колкото кислород на Луната: нула“. Строги икономии за масите, много пари от държавата за банкерите и корпорациите…
    Вече не сме в капитализма, а в технофеодализъм, антиутопия; Google си има КГБ...
  • 6 Бай Георги

    4 0 Отговор
    Хайде Баце сега е момента да наточиш сабята!
  • 7 Диверсант

    8 1 Отговор
    За здравето съм си отговорен лично АЗ. .. Тия нещастни бюрократи са последни които могат да казват,мислят и вземат решение за МОЕТО ЗДРАВЕ.... Вчера офицер от Гвардия ди финанца на Италия си е отишъл от тоя свят на 48 години благодарение на техните грижи, часове след ваксане.
  • 8 GnG

    2 0 Отговор
    ЕС "инвестира" 5 милиарда евро в ръцете на ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ГИГАНТИ, които водят европейските държави към ДЪЛГОВА КРИЗА !