Last news in Fakti

27 Март, 2021 17:15 4 533 4

Предлагат PCR тест чрез гаргара

  • виена-
  • австрия-
  • тест-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • гаргара

Методът е разработен от австрийски специалисти

Предлагат PCR тест чрез гаргара - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Концернът REWE реши да предлага тест за коронавирус, който е разработен на база на гаргарата. Безплатната тестова програма "Всички правят гаргара" е достъпна за цялото население. Включването на допълнителни лаборатории и други партньори за проекта ще увеличат мрежата на тестване в най-близко бъдеще.

Комплекти за тестване се раздават във всичките 152 градски филиали на дрогериите Бипа, тестовете могат да се предават в 623 филиали на концерна REWE, в който влизат магазините „Била“, „Пени“ и „Меркур“. Гражданите на Виена са на максимум 5 минути път с транспорт до най-близкия предавателен пункт, а 70% от тях - на максимум 5 минути път пеша.

Лабораторните капацитети са увеличени така, че да поемат седмично до 1,4 милиона проби. При необходимост този капацитет може да се увеличи. Бързият анализ на пробите е възможен чрез нова система на групиране, като се сумират групи по десет проби, които се анализират едновременно. По метода ПСР дори една единствена леко положителна проба може да се докаже в групата. В такъв случай всички проби се изследват поотделно, за да бъде идентифицирана положителната. Резултатите се получават след 24 часа.

Проектът ще бъде използван от всички, които искат да се проверят или се нуждаят от негативен тест, за да отидат на фризьор или в обект от търговската мрежа, уточнява БТА. Работещите във Виена, които ще трябва да представят седмични отрицателни тестове, също ще бъдат улеснени. Програмата е достъпна и за всички хора от другите провинции, които работят в австрийската столица.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тест истина

    14 0 Отговор
    а гаргарата с хората ?
  • 2 БГ ПЛЕЙБОЙКИ ОТ МАЛДИВИТЕ

    4 1 Отговор
    НИЕ ЩЕ ЧАКАМЕ АНАЛЕН ТЕСТ ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЪМ ЪЪЪ ? КЪДЕ БЕШЕ А ДА В БЪЛГАРИЯ😆🐁🐁🐁🐁🐁😆
  • 3 Експерт

    6 1 Отговор
    То май вече навсякъде ще изискват седмичен ПСР тест,зада може да се влезе в магазин,ресторант,хотел,автобус,метро,самолет........и те така,който е положителен -карантина,др. МОГАТ ДА ВЛИЗАТ.
  • 4 Китай

    4 1 Отговор
    Китайските власти казаха, че най сигурният тест е аналният. Не е шега.
    Съвсем сериозно.