Last news in Fakti

29 Март, 2021 09:54 3 336 14

С тестове срещу пандемията - уникалният модел на Тюбинген

  • тюбинген-
  • германия-
  • тестове-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • модел-
  • мерки-
  • ограничения-
  • локдаун

В германския град животът изглежда почти нормално - благодарение на всеобхватната стратегия за тестване

С тестове срещу пандемията - уникалният модел на Тюбинген - 1
Снимка: Shutterstock

Жителите на град Тюбинген, провинция Баден-Вюртемберг, в момента се радват на свобода, за която останалите германци могат само да им завидят. За няколко седмици седмици в града се провежда експеримент, наречен "Сигурно отваряне". Фокусът е върху безплатното масово тестване. Кината, театрите и фризьорските салони в града са отворени за тези граждани, които представят негативен тест за COVID-19. Това, разбира се, не означава, че задължението за носене на маска и спазване на дистанция отпада.

Ръст на новозаразените няма

Проектът започна на 16-и март за срок от три седмици. Социалното министерство в Баден-Вюртемберг обаче позволи удължаване на модела с бързите тестове за COVID-19 и така жителите на Тюбинген ще продължат да посещават различни събития и търговски обекти поне до 18-и април. Защото в първите десет дни от експеримента не бе установено, че контролираното отваряне е довело до ръст в броя на новозаразените. Положителните тестове все така са около 1 на 1000. Масовото тестване се провежда във фирми, училища, детски градини, както и в изградената мрежа от специални пунктове за изследване. По данни на социалното министерство, честотата на заразяванията е под 35 на 100 хиляди души вече от няколко седмици. Премиерът на Баден-Вюртемберг - Винфрид Кречман от Зелената партия - обяви, че след католическия Великден ще се направи опит за оценка на модела в Тюбинген и за тестване на следващи проекти. Редица други градове и общини в Баден-Вюртемберг също искат да се включат в експеримента. Най-сериозната заплаха за Тюбинген в момента е нарастващият брой посетители. В стремежа те да бъдат ограничени, по време на великденските празници дневните карти, които позволяват посещението на различни обекти на базата на негативен тест, за ще се издават само на хора, които живеят или работят в региона.

И другаде експериментират

Проектът в Тюбинген привлече вниманието на цяла Германия: канцлерката Ангела Меркел призова общините, кметовете и областните администрации да последват примера на Тюбинген. "Не е отказано на никой кмет или областна администрация да правят това, което правят Тюбинген и Росток", каза Меркел. Администрацията на град Росток в провинция Мекленбург-Предна Померания позволи дори да бъде посетен футболен мач на местния отбор "Ханза Росток", от което се възползваха 702 души. Разбира се, след представянето на негативен тест за коронавирус и спазвайки стриктни мерки за хигиена и дистанция. Не липсват обаче и критики към модела. Те дойдоха от здравния експерт на социалдемократите Карл Лаутербах. "И Тюбинген не успява", написа Лаутербах в Туитър в сряда и публикува графика, свидетелстваща за ръст в инфекциите. Кметът на Тюбинген Борис Палмер и отговарящата за борбата с пандемията в града Лиза Федерле отхвърлиха критиките му. "Карл Лаутербах не прави разлика между област Тюбинген и град Тюбинген. Тезата му се опира на грешни числа. Ръстът на заразяванията в областта Тюбинген не е довел до ръст на случаите в град Тюбинген", подчертаха Палмер и Федерле.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рап

    9 13 Отговор
    Интелигентните нации така правят.... Затова Германия ще бъде напред във всичко. Хората мислят и имат мислещи политици!

    Коментиран от #7

  • 3 Факт!

    9 13 Отговор
    Познавам немци от там то просто няма общо с българите може би дори имат различен брой хромозоми някакъв друг вид са просто българина явно като мозъчни структури е по близо до пакистанеца нищо общо с европа.Нищо важното е мазният кючек да върви и да слушаме глупости за мадки под брадичката как вирус няма и сме били Франция на Парк де Пренс.

    Коментиран от #4, #5, #10

  • 4 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Факт!":

    Дам за съжаление е така...
  • 5 Леличката

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Факт!":

    Факт е ,че те стяга скафандъра и затова и малкото мозък ти е под напрежение.На Гейтс точно такива тъпунгери са му нужни.

    Коментиран от #6

  • 6 Факт!

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Леличката":

    Тъпа си лельо та чак вониш на т.пота.

    Коментиран от #8

  • 7 кнаус 485

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рап":

    Бил съм в Тюбинген красив и чист университетски град, много чуждестранни студенти, радвам се ,че се справят....съгласен съм с вашия коментар....
  • 8 Факт е

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт!":

    че даваш баничка на трамвая, да те не уапе и прескачаш релсите, да те не фата тока.
  • 9 Математик

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Положителните тестове все така са около 1 на 1000
    Публикувано във факти.бг: По данни на социалното министерство, честотата на заразяванията е под 35 на 100 хиляди души вече от няколко седмици
    ?????
  • 10 Komapak

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт!":

    В Баден вюртенберг русите крокодили са доста по-поносими от чудовищата във Бавария. Лично наблюдение. 😊
  • 11 И кое е

    4 0 Отговор
    Иновативното- да си праснеш (бръкнеш) един тест, за да идеш на кафе? А случайно някой да се е замислил колко е вредно непрекъснатото бъркане в синусите, а случайно някой да се е замислил, че вероятността за верен тест е право пропорционална от дъмбочината на проникване на клечката.
    При мен след ПСР тест три дена ме боляха синусите и кихах непрекъснато. Така чееее, тъпите германете да продължават да си бъркат из дупките ежедневно. То това им е навик още от Райха насам.
    Истината е не в тези, а в тестовете за антитела!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Браво

    0 0 Отговор
    Че там хората носят глави на раменете си, не шапки. Тук се навъди толкова безмозъчно, че и хиляда години няма оправяне!
  • 13 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "И кое е":

    Днес, преди 2ч ми направиха тест. Не знаех, че в носа имам гъдел. 10 мин не можах да се спра да се смея😁
  • 14 Маке

    1 1 Отговор
    А бе бугаре прости още ли мислите че нема вирус както рушняците мислят че нема спин