29 Март, 2021 10:27 3 257 13

Гърция помага на заведенията със 700 милиона евро

  • гърция-
  • заведения-
  • ресторанти-
  • помощ-
  • пари-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • финансова помощ

Парите трябва да помогнат на сектора да се справи с огромните проблеми

Гърция помага на заведенията със 700 милиона евро - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцкото правителство се готви да отпусне допълнителни средства в помощ на тежко пострадалите от ограничителните мерки срещу коронавируса ресторантьорски и туристически сектори в страната, съобщава в. "Катимерини", предаде агенция "Фокус".

В Атина ще отпуснат на ресторантьорите 350 милиона евро по бързата процедура. Те трябва да помогнат на сектора да се справи с огромните проблеми, създадени през периода, в който бе затворен и за набавянето на стоки за очаквания рестарт през май. За тази цел Министерството на развитието и инвестиции ще обяви подробен план за подкрепа с използване на европейски ресурси през следващите няколко дни. Финансирането ще възлиза на дял от нормалния месечен оборот на компаниите.

Подобен фонд от 350 милиона евро, същ с европейско финансиране, ще бъде насочен към подпомагане на туристическия сектор за справяне с проблемите от блокировките. Записването на нуждите на туристическата индустрия обаче все още не е започнало и според запознат източник ще бъде обявено в края на април или началото на май. „Нашата цел е да подкрепим предприятията от тези два сектора, за да могат те да рестартират дейността си при откриването на тазгодишния туристически сезон“, каза в интервю за Kathimerini финансовият министър Христос Стайкурас.

Общо през следващите няколко дни правителството ще обяви интервенции от около 3 милиарда евро, както по отношение на новия инструмент за финансиране на ресторантьорските услуги и туризма, така и удължаването до април на мерките за подкрепа на икономиката, включително седмата фаза на евтините държавни заеми. Според старши източник на Министерството на финансите обаче продължаването на мерките за подкрепа не само оказва натиск върху държавната хазна и увеличава бюджетния дефицит; той също нанася удар върху брутния вътрешен продукт на страната, тъй като второто тримесечие трябва да бъде точката на обрат на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    9 0 Отговор
    С'а Боко ще се изхвърли като стар рибарски у* на пясъка, че е дал повече...
  • 2 Миризлив пор

    4 0 Отговор
    А бе кучето е заровено в думичките "нормален месечен оборот" т.е. нашите тарикати дето са крили данъци и оборот пак ще реват че "ама нищо не дойде, само 100 лева, какво са 100 лева". Явно никой не хвърля пари на калпак, както искат тук.
  • 3 1212

    15 0 Отговор
    Тиквата даде повече ама вече година никой не е видял и лев от тея пари. Раздадоха се само на гербави фирми. Както от 12 години се раздават субсидиите, само на гербери.

    Коментиран от #10

  • 4 по хитри сме

    4 0 Отговор
    А България със същата сума подпомага черепа ,той пък от своя страна с няколко десетки милиони тиквата.
  • 5 бл.134 в Зап. парк

    1 2 Отговор
    Това е Рая на Земята .Лежиш и взимаш пари .Евала на германците!
  • 6 Q2z

    2 2 Отговор
    Колко милиарда ще и опростят на Гърция ,ми поне 300.Що и на нас не ни прощават!?

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Щото Гърция цялата е продадена

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Q2z":

    на тези дето опрощават заемите! Гърците плащат данъци за къщи за които имат документ, но не знаят че земята под нея вече е продадена от гръцките политици! Я ги питай какви данъци плащат на месец, като наем им се вижда!

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 8 кръчмарица

    2 0 Отговор
    буци, глей ,глей кво става и ЕВРА мой не тоалетна хартия а ЕВРА е не обещани а дадени , тея гърци донка ти играят
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "1212":

    Тиквата а? Пак прочети за какво се дават пари - за реален оборот. Когато си крил оборот и данъци, работил си през 4-5 фирми регистрирани на "малоимотни" и не си си плащал данъци и осигуровки, в нормалните държави щеше да лежат по затворите а не да се правят на бизнесмени. Само баламите които са плащали нещо получават нещо.
  • 11 Ел Греко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Q2z":

    И сам можеш да си отговориш ама да ти помогна- щот така сте о..ли тавана, че вече ви капе по главите.
  • 12 Емигранта

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Щото Гърция цялата е продадена":

    Грешка си, пич. Това, което плащаха като данъци преди 10 години, отдавна им го върна държавата. А ти си така затънал, че нямаш измъкване.
  • 13 Ел Греко

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Щото Гърция цялата е продадена":

    Че България не я ли продадохте за жълти стотинки бе...Гръците барем кашираха яко, а ти ..злато, централи , ''Балкан'', ''ЛукОйл'', ВиК...даром ги дадохте, Изобщо остана ли нещо българско..а? Сега и земята ви изкупуват турците без пари. Скоро и празната си кратуна няма да има къде да завреш. На гръцките гробища седнал да реве калпака...мухахахаха. Глей го колко му акъла.