Last news in Fakti

30 Март, 2021 11:36 3 776 25

Ваксината на "АстраЗенека" е била преименувана

  • астразенека-
  • преименувана-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • име

Смяната на името идва на фона на съобщения през март за опасни усложнения

Ваксината на "АстраЗенека" е била преименувана - 1
Снимка: Shutterstock

Ваксината срещу COVID-19 на англо-шведската компания "АстраЗенека" (AstraZeneca) е преименувана на Vaxzevria на 25 март, според уебсайта на европейската агенция EMA, предаде агенция БГНЕС.

Порталът на Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да доведе до други промени, но специалистите по ваксинация трябва да са наясно с преименуването, тъй като информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно.

Смяната на името идва на фона на съобщения през март за опасни усложнения при хора, получили ваксината. В Австрия ваксинирано лице бе диагностицирано с множествена тромбоза и почина десет дни след получаване на първата доза. Друг бе хоспитализиран с белодробна емболия. По-късно подобна информация започна да идва от други европейски страни. Някои държави от ЕС решиха да преустановят употребата на лекарството като предпазна мярка.

Експертите на EMA не потвърдиха, че ваксината на AstraZeneca увеличава общия риск от тромбоемболични усложнения. Регулаторът също така докладва за нейната безопасност и ефикасност и отбеляза, че ползите и защитата на обществеността далеч надхвърлят потенциалните рискове, свързани с лекарството. Освен това учените ще продължат да изучават страничните ефекти и действия, а данните за случаите на тромбоза ще бъдат добавени към общата информация за това.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    47 4 Отговор
    Това само показва, че наистина има усложнения и проблеми с нея, които водят до фатален изход и маркетолозите набързо са сменили името, за да могат да излъжат повече хора.

    Коментиран от #7

  • 2 др Гей Билтс

    25 0 Отговор
    Все едно да преименуваш Цезий-137 на Йод-131
  • 3 Последния Софиянец

    29 0 Отговор
    И кво?С новото име балъците ще я купуват ли?Ново име,стара отрова.

    Коментиран от #13

  • 4 Българка

    19 0 Отговор
    Така от мафиотските фирми, които крадат/усвояват, но не внасят в хазната данъци се пререгистрират, преименуват, за да избегнат административни и съдебни наказания
  • 5 бай онзи

    4 0 Отговор
    случаЕноС може би... пак?
  • 6 Лайка

    14 0 Отговор
    Велико! Да си я спират и с новото име и да си я бият само в Англия. Тук важи поуката - със стари ..., нов бърдак не се прави! Всеки има глава на раменете и избира, ако има избор на ваксини!
  • 7 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И Канада я спряха вчера.Засега временно. За да са налетяли на тая ваксина дори и богати държави,явно има нещо .......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Белия Зъб

    5 2 Отговор
    Преименуват името Бойко Методиев Борисов с Тулуп Винету Джипката Тиквун това е съкратено от жан клод ван дам
  • 10 Townboy

    6 0 Отговор
    Ню нейм, сейм шит! Тия са много долни. Убиват хора по света, но не им пука.
  • 11 ббб

    15 0 Отговор
    Това ми напомня как преименуваха циганите на роми! И какво се промени ромите пак си останаха с циганския нрав! Пак си берат джилязо, пак бият и обират възрастни ,пак си раждат по десет парчета, все ромски особености!
  • 12 Хакер

    15 1 Отговор
    Всички РНК ваксини са опасни.Ефекта от тях теоретично и да е на 100%, не е важен,защото вируса е толкова смъртоносен,колкото и всеки грип.Проблема е че удрят безвъзвратно всички жизнено важни органи,като ги прави уязвими за всички болести,свързани с тях.Хората със слаба имунна система,ги усещат веднага,а останалите тепърва ще страдат.Има пълна медийна тъмнина и забрана в социалните медии в цял свят,да не се пише нищо негативно за тях,но за Астразенека,това правило не важи,защото не е от американска компания.Войната за печалба, се води с удари под кръста,но потърпевшите са овцете,които ще ползват РНК ваксините.До сега няма случай с усложнения или смърт при китайски или руски ваксини,но в случая с тях се изтъква,че те не били толкова ефективни.Тези,които са създатели на РНК ваксините,са създатели и на вируса.А първите тестовете за наличието на вирус,са произведени още през 2017г.в Холандия с милиони бройки.

    Коментиран от #19, #25

  • 13 Бате Бойко

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти за мен не отговаряй.Тоеа е нова ваксина .Вече и сменяме упаковката в новооткритият завод в Разград.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Прос народ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 заплес

    1 0 Отговор
    Който каже АстраЗенека го карат да напише 100 пъти Vaxzevria и тогава го ваксинират:)))
  • 19 Донякъде си

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хакер":

    прав и ти сложих +,но за това изкуствено създаване на вируса въобще не е вярно. Тези които направиха иРНК им платиха и им взеха лиценза тези които не могат да убодат пес в задника та камо ли ваксина да направят. Иначе за удари под кръста и война за разчистване на пазари за "американските"ваксини,това е в пълен ход,то за това умишлено се търсят какви ли не предлози само и само да не допуснат руската ваксина до европейския пазар,защото зная че никой няма да им иска ненапълно проучените и твърде съмнителни ваксини. Към тези,които смятат че АЗ причинява тромбози,не се лъжете и доверявайте на това. Тромбозите ги предизвиква корона вируса и по това се различава от обикновенния грип. А починалите хора,са били заразени вече с вируса преди да си направят ваксината.

    Коментиран от #21

  • 20 Нов Бардак

    1 0 Отговор
    Със стари к*рви.
  • 21 Хакер

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Донякъде си":

    Коментара ви иъглежда като свободно съчинение без никакви аргументи.Последиците и от вируса и от ваксините са едни и същи засяга всички жизнено важни органи.Не се ваксинират хора,без да имат бърз тест,Досега,никога не е имало в природата,грипен вирус в комбинация със САРС,който да действа тотално върху всичко.Как си обяснявате производството на милиони тестове,още в 2017,когато не е имало ковид 19.РОТШИЛД ПАТЕНТОВА covid-19 БИОМЕТРИЧНИ ТЕСТОВЕ ОЩЕ ПРЕЗ 2015 г. И 2017 г в Нидерландия.На 5 май 2020 е раъкрита цялата документация на фирмата от хакер,който я публикува в интернет.На 6 май 2020,фирмата в Холандия премахва наименованието коронавирус тест и го оставя само на тест,но не може да премахне 6/цифрен номер,с който е регистриран продукта..Това че.на някои,не им се иска да ги разкрият като потенциални убийци на човечеството,пред които Хитлер ще изглежда като човеколюбец,не прави вируса естествен.Логиката за състава и неговото разпространение е по силна от фалшивите новини,с които ви заливат.И РНК е технология,с която се вкарват наночастиците в генетичното ядро а не продукт,който можеш да патентоваш.Рибнонуклеиновата киселина съществува отдавна,а методите за генетични промени се използват както за животни така и за растения,но само в САЩ.Опитите с хора в света,бяха забранени до 20.11.2020,но заради престъпниците с ваксините,тази забрана се заобикаля.РНК ваксината(това е прието като наименование) е промяна на човешкия ген.....а това,че не ви дават да го ра
  • 22 Реалиста

    0 1 Отговор
    Още веднъж я преименуваха и сега новото й име е "Евтаназия".
  • 23 Неграмотност

    2 4 Отговор
    РНК ваксините не "променят човешкия ген" нито вкарва каквото и да било в "генетичното ядро". То бива неграмотност ама преди да коментиш прочети поне една страница за това което коментираш и то не страници на "конпсиратори" като тебе.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 барета

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хакер":

    О неразумний и неукий, астра зенека не е РНК ваксина! Тя е векторна ваксина, но не можеш наби туй, що не се набива.Поне четете и се образовайте преди да се изхвърлите по някой въпрос!