Last news in Fakti

30 Март, 2021 15:31 3 491 48

Експерти: COVID ваксините ще са неефикасни след година заради новите щамове!

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • астразенека

По мнението на една трета от запитаните новите ваксини ще бъдат нужни на света само след 9 месеца

Експерти: COVID ваксините ще са неефикасни след година заради новите щамове! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ваксините срещу COVID-19, които се използват в момента, могат да се окажат неефикасни след една година заради появата на невъзприемчиви към тези препарати щамове на коронавируса, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Изданието цитира мнението на 77 експерти - епидемиолози и вирусолози от 28 страни. Учените взели участие в анкета, организирана от обединението "Алианс за ваксини за хората".

Две трети от експертите считат, че новите щамове, които ще се нуждаят от създаване на второ поколение ваксини, могат да получат широко разпространение в света през следващите 12 месеца. По мнението на една трета от запитаните новите ваксини ще бъдат нужни на света само след 9 месеца.

Участниците в допитването подчертали, че в онези страни, в които нивото на ваксинация остане ниско, новите генетични варианти на коронавируса ще имат по-големи шансове за изработване на устойчивост към препаратите от първото поколение.

"Нови мутации възникват всеки ден и понякога намират ниша, която им дава предимства пред предшествениците им. Тези варианти, които имат шанса да я открият, ще могат по-ефикасно да се разпространяват. В някои случаи те ще могат да заобикалят реакцията на имунитета към предишните щамове, заяви доцентът по епидемиология към Йейлския университет Грег Гонсалвес. Пропускайки да ваксинираме целия свят, ние ще отворим вратата за все нови и нови мутации. По този начин ще възникнат щамове, имащи устойчивост към днешните ваксини. За да се справим с тях, ще бъде нужно да се правят нови имунизации".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отврат

    48 2 Отговор
    Това ли е актуалния план? Само питам!

    Коментиран от #16

  • 2 ннннннннн

    42 5 Отговор
    Те и сега са неефикасни-убиват. Създават кръвни съсиреци. Убиват бременни жени.
  • 3 ХайлАдолф

    41 1 Отговор
    На практика тези ваксини са неефикасни още след шестия месец , и това вече е медицински доказано , с регистрирането на все повече заразени , от три до шест месеца след поставянето на така наречената ваксина .
  • 4 Антон

    53 2 Отговор
    Четете между редовете! Искат да ви кажат - пандемия (разбирай криза и ограничения) без край!!
  • 5 Това е

    45 1 Отговор
    Мечтата на фармацевтичните компании - всяка година нова ваксина.

    Коментиран от #15

  • 6 Д-р Иванов

    26 1 Отговор
    ...заради появата на невъзприемчиви към тези препарати щамове...
    Те, щамовете, и сега са невъзприемчиви. Ваксината е за хората, не за вирусите.
  • 7 ЧИТАТЕЛ

    43 2 Отговор
    ДО ВЧЕРА СЪЩИТЕ„ЕКСПЕРТИ“ТВЪРДЯХА,ЧЕ ВАКСИНИТЕ ПОКРИВАТ ВСИЧКИ МУТАЦИИ,ПОСЛЕ ИДИ ИМ ВЯРВАЍ!
  • 8 Рошко

    24 3 Отговор
    Даааа ще са неефикасни за такивс като мене, които никога няма да си ги бият
  • 9 бобчо

    26 1 Отговор
    Започва да ми прилича на тези компании дето правят шампоани против пърхут! Но никога не правят шампоан за излекуване на пърхута , и всички фирми имат еднаква тактика! Та и в тази пандемия същото. Предполагам, че могат да измислят ваксина против всички вируси, но нямат сметка от това!
  • 10 Бай Този

    22 2 Отговор
    Я да си признавате коя лаборатория пусна тоз вирус,че майка му жална.
  • 11 Лост

    26 1 Отговор
    И за какво са тези зелени коридори тогава?. Докато дойдат ваксините и си ги поставят хората вече ще са ретро.Само алкохолът става по добър при отлежаване.
  • 12 ой кикос

    5 2 Отговор
    --вай кикос -----------------------------------------------------------------------
  • 13 Мутро Вън

    4 3 Отговор
    от телевизора
  • 14 No.2

    2 23 Отговор
    Бантустан още е на второ място по смъртност. Ваксини не достигат, а и да имаше, бантустанците не ги щат, че щяли да ги чипират. Фактите и факти показват, че имаме шанс да илезнем на 1во място! Дерзайте, братя, победата е близо!
  • 15 ХайлАдолф

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Това е":

    В голяма грешка си . Мечтата на световната далаверавбелипрестилки е , поне по четири ваксини годишно - по две за грипче ,и по две за различните видове ковидчета .....
  • 16 Jack Bauer

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Отврат":

    Да, това е. На Пфайзер очаква печалбата му да скочи от 3.3 млр. през 2020 на 15 млр. през 2021. И не си мисли че ще се спрат до тук, ще продължат да гонят все по-големи печалби на наш гръб. Като ни създават страхове и ни продават спокойствие. А бе Църквата го е измислила преди 2000 години, така че не откриват топлата вода, разликата е че страховете на Църквата не са реални, а сега фармацевтичната мафия като нищо ще ни пусне истински вирус да ни поизбие, а тези които останат ще се редят на опашка да си дадат и последните стотинки за "ваксина".
  • 17 Просветен илюминат

    17 2 Отговор
    Казват ни,че има много хора,които карат безсимтомно вируса,нещо което не е познато като термин за докторите.
    Ако нямате оплаквания и ПСР теста ви е положителен вие сте от тези,които карат безсимтомно и това означава,че всеки без оплаквания е болен безсимтомно от всички други болести.
    Мнението е лекар,българин работещ в Холандия.

    Коментиран от #20, #31

  • 18 мислещ

    11 1 Отговор
    То ако е само това, пак добре. Ама дали няма да се окаже, че в момента, в който се появи нов щам, ваксинираните ще се натръшкат много по-яко от останалите? Но и да не стане така, като всяка година си пълнят тялото с отрови, ще се натръшкат рано или късно от тях.
  • 19 Баба

    5 4 Отговор
    Обичам да се ваксинирам , вече съм на втора игла , очаквам трета и четвърта - голям кеф е , може да ме покажат и по някоя ТВ .
  • 20 ВЕТРИНАР ОТ МЕСОКОМБИНАТ „РОДОПА”

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Просветен илюминат":

    ЕЕХ ПРОСВЕТНИ ИЛЮМИНАТОРЕ АКО ЗНАЕШ КОЛКО БЕЗСИПТОМНИ УМРЕЛИ ИМА В Ц.С.Г.😬
  • 21 ГРАД БУЗОВГРАД

    3 15 Отговор
    Ваксините трябва да станат задължителни ! Да се спрат пенсиите и заплатите не тези които не искат , по две ваксини на всеки 6 месеца за всеки , да се въведе данък Ковид за да има пари за ваксини

    Коментиран от #25, #26

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    Като неексперт ви казвам,че двойно по бързо от година ще ви трябва реваксиниране!Също да ви кажа,че циганите от корона ......не боледуват,тежко!Само среща с НЕщото ще ви направи Независими от него!
  • 23 Плитко газещ

    0 2 Отговор
    По коя тема не си неексперт ?

    Коментиран от #34

  • 24 Краси

    7 0 Отговор
    Ами те и сега са неефективни.Хора с ваксина и втора игла се разболяват с ковид и за някой от тях краят е фатален.защо не казват случаите в които хора са починали след ваксинация?
  • 25 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГРАД БУЗОВГРАД":

    Който го е страх се ваксинира нали?
    След като се е ваксинирал от страх,а аз не съм защото не ме е страх къде е проблема?
    Ваксината нали предпазва от заболяване?
  • 26 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГРАД БУЗОВГРАД":

    Смени си психиатъра.
  • 27 Мда

    4 0 Отговор
    Мангъров ще се окаже прав.С тия ваксини ще ни набутат във вечния порочен кръг на вируси мутанти и няма измъкване
  • 28 писна ни

    4 0 Отговор
    Айде много моля този, който пусна тая гад, да си я вземе обратно и да даде лекарството, което има за него!
  • 29 Рони

    2 4 Отговор
    Всичко зависи от това каквото им хрумне на китайците- създателите на вируса. Те са го създали и пуснали не къде да е, ами в най-напредналата и пай-добрата част на Земята- Америка и Европа. Защо в Африка и на други места, дори в Азия , няма вирус или почти няма ? Защото китайците целят своите противници Изводът е, че на китайците трябва да се противодейства, иначе сме загинали.
  • 30 Елвис

    6 0 Отговор
    Не виждате ли, че това е целта на цирка от самото начало? Конспиративните теории, че доктор (Зло)бил Гейтс иска да чипира хората, не са теории а факти. Самия той си е заявявал, че според него за да се проследят ваксините, трябва да има нещо като датчик (демек микрочип) вътре в организма, който да отчита какви имунизации има даденото лице. Този план да бъде инжектиран микрочип във всеки човек на Земята е много стар, на десетилетия, а сега имат и технологията, и възможността да фо направят. Постепенно ще ограничат достъпа до определени места за неваксинираните, големите корпорации и дори спортни отбори по сврта и у нас вече налагат така наречените ваксини на раборниците си, тепърва ЩЕ ИЗИСКВАТ ВАКСИНА, ЗА ДА ВИ ПРИЕМАТ НА РАБОТА. Тепъва ще се опитат да наложат така наречената АНТИ-КОВИД ВАКСИНА НА ДЕЦАТА ВИ В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ, иначр няма ясла, няма детска градина, няма училище, няма университет. Още преди години съм разправял за чиповете и плановете на Големия брат на близки и познати, които ме мислехя за луд. Миналата година след началото на пландемията им говорих съшите неща - питаха ме какви ваксини и какви чипове бълнувам. Днес отново казвам това, вече с данни от официалните масмедии при това, отнво малцина свързват две и две. Хора, ако не се събудите сега и най-малкото не се информирате по въпроса, няма да усетите кога ще се случат нещата и как "(до 2030 година) няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи" по думите на глобалиста Клаус Шваб. За ковид мно

    Коментиран от #32, #38

  • 31 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Просветен илюминат":

    Колега! Ще е добре да прочетеш статията за грипа във уикипедия! И грипа има безсимптомно протичане! Погледни и картинката на грипния вирус - току-виж ти заприлича на НЕЩО познато!
    Това е копи-пасте, но е по темата : Каквото и да си пишем тук за ваксините - и "коронните" ваксини са за пари, тъй както са противогрипните! С противогрипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега ще искат да има сегрегация на база "ваксиниран-неваксиниран" за коронавирус, ама май и коронавируса бил мутирал като грипните вируcи и мутанта от +++ ваксината нa +++ май не го "хващала"- няма проблем нова ваксина ще ви направим! И ни намериха цаката : след като народонаселението не щe дa дава пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците на народонаселението зa "кoрoнни" зaceгa! Зa пo-нaтaтък щe видим! Факт е и, че коронавирусите са много на брой!
    + Нa мяcтoтo нa + вceки кoмeнтaтoр мoжe дa пocтaви прoизвoдитeл нa вaкcинa и мяcтo нa мутирaнe!

    Коментиран от #33

  • 32 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Елвис":

    Като носим смартфон/изобщо умно устройство с GPS/ в джоба си защо му е да чипира тебе лично или пък мен! Но всъщност, акo нe e кoрoнaвируca щe e нeщo другo! Цeлтa e тoтaлeн кoнтрoл нa чoвeцитe! Затова им е 5G мрежата и на Мъск спътниците : за да ти хванат местоположението до милимунд! Oт cмaртфoнa мoгaт дa ти знaят кръвнo, пулc, нacтрoeния дoри! Ще е интересно как правят контрол на населението, ако в eдин дeн всички си зае+Б+ем cмaртфоните на жълтите павета! Ще имат една камара електронни шпиони с падащи батерии и близко до нула население за контрол! Щото има и пристрастени към фейсване!
    Това е поредната конспиративна теория! Приеми я с усмивка и се радвай на малките неща в живота, щото веднаж се живее! А да живееш в постоянен страх от "ами ако" разболява по-лошо от вируси и бактерии!!

    Коментиран от #37, #40

  • 33 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "АНОНИМЕН":

    След като 25г не ползвам здравна система лекарства и доктори нужно ли ми е да чета кой какво написал в уикипедия?
    Авицена кога е живял и е дал много прост пример с двете агнета и вълка,че агнето дори и да е било хранено умряло накрая защото се е страхувало от вълка в съседната клетка,а другото което не виждало вълка оцеляло.

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Просветен илюминат":

    Това с агнетата е добър пример! Безкраен ужас или ужас без край!
    Сега два хубави стари поста по темата/ не са мои / :
    №1. Ако се ваксинирам:
    1.Мога ли да спра да нося маска?- Не
    2.- Могат ли да отворят отново ресторантите и да работят нормално?- Не
    3.- Ще бъда ли имунизиран срещу covid?- Може би, но не знаем със сигурност.
    4.- Поне няма да съм заразен за другите?- Зависи, никой не знае.
    5.- Ако ваксинираме всички деца, ще има ли отново нормални учебни занятия ?- Не
    6.- Ако се ваксинирам, мога ли да не спазвам социална дистанция?- Не
    7.- Ако се ваксинирам, мога ли да спра да дезинфекцирам ръцете си на всеки 5 минути?- Не
    8.- Ако ваксинирам себе си и дядо си, можем ли да се прегърнем?- Не
    9.- Ваксинираните ще могат ли да се събират?- Не
    10.- Каква е реалната полза от ваксината?- Вирусът няма да ви убие.
    11.- Сигурен ли си, че няма да ме убие?- Не
    12.- Ако вече съм бил болен и не съм починал, защо трябва да се ваксинирам?- За да защитим другите.
    13.- И така, ако се ваксинирам, останалите са 100% сигурни, че не ги заразявам?- Не
    14.- Ако всички бяхме болни, щяхме ли естествено да развием стаден имунитет?- Не, само благодарение на ваксината стадото процъфтява.
    №2.Ще се ваксинирам ако
    - ако някой ми каже за колко време ще имам имунитет?
    - мога ли да съм преносител на вируса?
    - защо се подписва документ с който освобождаваш всички от отговорност
    - защо производителите на ваксините са освободени от отговорност?
    - защо рнк ваксините , които д

    Коментиран от #36, #47

  • 36 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "АНОНИМЕН":

    Добавка, че свършиха знаците :
    - защо рнк ваксините , които до сега са били забранени защото са възпалителни, въпреки че се разработват от над 15г. ,се разрешиха сега?
  • 37 Елвис

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "АНОНИМЕН":

    В момента пиша от смартфон, понеже от юли 2020 нямам интернет! Само че когато излизам, почти никога не го нося. Наясно съм с тези неща, за които говориш, но все още имаме избора да оставим телефоните у дома или дори да не притежаваме такива. Вде още можрм да споделяме лъжлива информация онлайн с цел объркване алгоритъма - или да не споделяме никаква информация и дори да не ползване интврет изобщо!Ала чипа ще бъде с над завинаги и навсякъде, съдържащ данни от личната ни карта до това кой сайт сме посещавали за последно. Всичкото мобилно и онлайн шпиониране, този път вътре в телата ни. А кой знае какво ще се случва тепърв като сложат 5G навсякъде. Смартфона, както Мъск се изрази веднъж, се е превърнал в част от тялото на съвременния човек, но все още можем да използваме и "тъп" телефон с копчета и без връзка с интернет. Проблемът е, че ще се опитат всячески да наложат и ваксините, и, вече официално, чиповете над хората, като ги убедят, че е за тяхно добро. Повечето ще приемат, дали поради овчедушие или незнание. Нашата задача е преди това да стане да събудим колкото се може повече и да им отворим очите за случващото се. На първо място - масмедията в боклука

    Коментиран от #42

  • 38 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Елвис":

    Пич,това с теориите и плановете се знае,факт е и по филмите лека полека го подсказват,друг е въпросът кой как го разбира и приема.
    Преди 27г съм висял денонощно по конспиративни форуми и знаеш ли какво не се промени до днес,че само се повтаря едно и също като информация и конспираторите казват,всичко за да се промени е нужна лична промяна.
    А промяната е свързана с отговорности и ти ако само споделяш информация то тя ще си остане само такава.
    Минах през един етап да помагам на раково болни и видях,че хората нямат сили и смелост да се преборят със самите себе си,а успял човек е този,който е успял да победи себе си.
    Аз колкото и да пиша тук наблюдавам се какво се случва с мен и тялото ми и не спирам да се променям и работя върху себе си.
    Светът е такъв какъвто си е,всеки го приема различно през собствената си призма.
  • 39 Просветен илюминат

    4 1 Отговор
    Да каже някой колко време ще имам имунитет след ваксинация е все едно да знае колко време ще живея.
    Никой няма обяснение как точно действат и работят ваксините,а ако те работят защо светът е толкова болен днес?
  • 40 Елвис

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "АНОНИМЕН":

    Забравих да го спомена, надявам се го знаете, най-новите смартфони, които вече имат вградена батерия, която не може да се вади, на практика никога не могат да се изтощят напълно. Дори когато телефона е "изключен" или с паднала батерия на 0%, той продължава да работи. Все още записва звук, да отчита местоположение или пък да записва видео. Същото важи и за всички "смарт" технологии, които имат най-малкото вградени микрофони, а някои (смарт телевизорите например) имат и вградени камери.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Елвис":

    Пишеш от смартфон, а и също, че писанията ти не били минавали през НЕТ-а до този сайт дето да ги четем пак през НЕТ-а!? Ама това е двойно потвърждение с пълно отричане , бе колега! Извинявай се на всички постващи тук за това, че ти обърнах толкова дълго внимание - обещавам няма повече!

    Коментиран от #44

  • 43 Анонимен

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Елвис":

    Аха! Смартфон с батерия "перпетуум мобиле"! Един вид вечен двигател може би! Ти шегуваш ли се, колега!

    Коментиран от #45

  • 44 Елвис

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "АНОНИМЕН":

    Имах предвид, че нямам домашен интернет! Използвам безжичен! А колкото до смартфните - те най-вероятно имат нещо като "резервна батерия", която да гу държи. Разрови се! Савам личен пример как изключих телефона си през септември 2019 и го включих отново чак през февруати или март 2020, очаквайки да няма батерия. Сложих го да се зарежда и го включих, а батерията още беше над 80%!
  • 45 Елвис

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Анонимен":

    За протокола, телефона ми е от 2017 година. Невероятно издеъжлива батерия. Случвало се е да издържа буквално на 1% за цяла нощ (при положение, че не е използван). S*****g G****y, не е нещо особено като марка.
  • 46 ХайлАдолф

    4 0 Отговор
    Вече има и доказано заразяване на медицински лица на 21 / двадесет и първия / ден след втората игла , но собствениците на частни болници съзаклятнически си мълчат , за да не излязат контактни и останалите от отделенията , та да трябва да затворят тези отделения и да им свърши финансовата връзка със Здравната каса .....
  • 47 ХайлАдолф

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "АНОНИМЕН":

    За сега единственото сигурно е , че след ваксинация , можеш спокойно да се заразиш , можеш спокойно да пренасяш и да разпространяваш тази зараза , и за да можеш безпрепятствено да вършиш всичко това , ще ти бъде издаден зелен вакскинационен паспорт , та с официално разрешително да разпространяваш К19.
  • 48 Просветен илюминат

    2 0 Отговор
    Интересно ще бъде какви ще са последствията след като се разбере как има хора по документи с ваксина,а в действителност нямат такава?
    И когато това стане тогава спорете за теорията за чипове с ваксини.
    Времето ще си покаже дали греша или съм прав.
    А болни ще има колкото искате и след 5 ваксини сложени,ако сте живи.