Last news in Fakti

30 Март, 2021 18:54 3 855 11

Вход свободен! Чакащи кораби започнаха да преминават през Суецкия канал

  • египет-
  • суецки канал-
  • червено море-
  • контейнеровоз

Корабите, които чакат да преминат, включват десетки контейнеровози, търговски кораби, петролни танкери и танкери за втечнен петрол и газ

Вход свободен! Чакащи кораби започнаха да преминават през Суецкия канал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

140 кораба трябва да преминат през Суецкия канал до края на днешния ден, като през изминалата нощ общо 113 плавателни съда са били пропуснати след възстановяването на нормалния трафик.

Очаква се всички чакащи кораби да преминат до 3-4 дни.

Корабоплаването през Суецкия канал бе възстановено в понеделник, след като гигантският контейнеровоз „Евър Гивън“, който заседна в натоварения морски път преди около седмица, бе изтеглен с помощта на 11 буксирни въжета и два мощни влекача. Инцидентът създаде проблеми на световната търговия и доведе до огромни загуби.

„Евър Гивън“ заседна диагонално в канала, който е най-прекият морски път между Европа и Азия, на 23 март.

„Корабът се измъкна невредим и няма проблеми. Ние прегледахме дъното на Суецкия канал и за щастие всичко е наред, така че корабите могат да преминат днес“, заяви пред местна телевизия в понеделник Осама Рабие. Според него ще бъдат нужни три дни или три дни и половина за разчистването на задръстването от кораби.

За освобождаването на 224 000-тонния „Евър Гивън“ са били изгребани близо 30 000 куб. м. пясък. Общо 11 буксирни въжета и два мощни влекача са изтеглили кораба към Голямото горчиво езеро, което разделя двете части на канала. Там контейнеровозът ще бъде подложен на техническа инспекция.

Корабите, които чакат да преминат, включват десетки контейнеровози, търговски кораби, петролни танкери и танкери за втечнен петрол и газ.

Според индустриални източници собствениците и компаниите, наели корабите, на които се наложи да изчакат, ще имат най-малко 24 милиона долара разходи, които няма да могат да възстановят, тъй като застрахователните им полици не ги покриват.

Цените на петрола паднаха с един процент след освобождаването на гигантския контейнеровоз, а акциите на компанията „Евъргрийн Лайн“, която е наела „Евър Гивън“, скочиха.

Около 15 процента от световния морски трафик преминава през Суецкия канал, който е важен източник на приходи в чуждестранна валута за Египет. Блокирането на морския път е струвало на канала около 14-15 милиона долара на ден, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атина

    12 2 Отговор
    140 кораба трябва да минат за 24ч а другите 300 кораба се очакват в следващите 3-4 дни дотогава бензина в България ще е с надценка поне още една седмица че те най късно ще разберат по новините какво се е случило и че вече минават
  • 2 Колко дилъри

    4 1 Отговор
    Си чакат стоката, не е истина.
  • 3 Атина

    0 6 Отговор
    В иранската опозиция започна да се разпространява петиция, в която Китай се обвинява, че е сключил споразумение с политически фалирал режим. Петицията сравнява споразумения на Иран с Русия - договори от 1813 и 1828 г., при които Техеран предаде Кавказ, включително Грузия, Армения и Азербайджан, на Руската империя

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Четник

    5 3 Отговор
    Едно време Вълко Червенков е мислил да прокопае канал от Русе до Варна ама това ще е в следващият ГЕРБав мандат.
  • 6 КОТарАК

    3 4 Отговор
    най-после арабелите се справиха да разчистят терена. от Константинопол другите фесове предполагам главният им кокошкар ердоганя-върховния сокол ще коментира по въпроса скоро
  • 7 😁😁😁😁

    0 0 Отговор
    Айде от Домусчиев една бутилка мастика за хубавата работа
  • 8 "Свиленградската четворка"

    2 2 Отговор
    Ех да бях там сега ...440 кораба по 200 евро по 200 евро....💰😁😁...абетуриентка имам таз година😁
  • 9 Бобеца

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Атина":

    Е на това му се вила ТРОЛ
  • 10 Ай стига бе

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Ние прегледахме дъното на Суецкия канал и за щастие всичко е наред,...." Ох...добре че е наред дъното. Аз се притеснявах, че може да е пробито и да не вземе да изтече водата и канала да пресъхне.
  • 11 яв2етерутъиу

    0 0 Отговор
    Наш Бойко ли освободи канала!