31 Март, 2021 12:52 5 116 20

Ще раздава ли Германия по 500 евро на човек?

  • германия-
  • икономика-
  • евро-
  • пандемия-
  • коронавирус

Причина за застоя на потреблението в Германия е не толкова липсата на средства, колкото несигурността, предизвикана от пандемията

Ще раздава ли Германия по 500 евро на човек? - 1
Снимка: shutterstock

Заради коронавируса германците са натрупали нечувани суми под дюшека. Как да ги накараш да харчат? Според едно актуално предложение: като им се връчат по 500 евро от държавата за покупки.

Съюзът на германските търговци на дребно настоява всеки гражданин на страната да получи ваучер за покупки на стойност 500 евро – и така да се даде импулс на вътрешната търговия на дребно. Шефът на съюза Щефан Гент предлага тези пари да бъдат предоставени на работещите като добавки към заплатата, а пенсионерите да ги получат чрез пенсионните каси. Безработните на социални помощи биха могли да вземат парите през бюрата по труда, а хората със свободни професии и самостоятелните предприемачи – във вид на еднократна помощ.

Инициативата следва американския пример: правителството във Вашингтон раздаде чекове на стойност 1400 долара на всички американци с годишен доход под 80 000 долара. Част от парите се очаква да задвижат потреблението, което е най-важната опора на американската икономика.

Германците държат 1,73 трилиона евро "под дюшека"

Важно е да се знае още нещо. Причина за застоя на потреблението в Германия е не толкова липсата на средства, колкото несигурността, предизвикана от пандемията. Хората просто се боят от неизвестността в бъдеще и от загубата на работното място, поради което трупат пари в брой. И вече държат в сметките си много повече пари „за черни дни", отколкото преди кризата с коронавируса.

По данни на федералната емисионна банка Бундесбанк, за една година между януари 2020-а и януари 2021-а частните вложения са се увеличили със 182 милиарда евро и са достигнали 1,73 трилиона. Предполага се дори, че тенденцията ще продължи до средата на годината. А тъй като банките почти не дават лихви, много германци предпочитат да съхраняват парите си вкъщи – „под дюшека" или в домашния трезор.

100 милиарда евро свръхспестявания - харчете ги!

Хората не харчат не само поради страхове – просто и пазаруването вече стана трудно. Експертите наричат това „изблик на принудителна спестовност". То е ясно: през последните месеци германците нямаха много възможности да харчат, ваканционните пътувания почти замряха, а и големите поръчки бяха затруднени – например поради недостига на контейнери, който продължава да създава проблеми с доставките от Далечния изток.

Междувременно вече може да се говори буквално за застой в потреблението. Институтът за икономически проучвания Ifo изчислява, че в момента свръхспестяванията възлизат на 100 милиарда евро. Щом кризата поотмине, гражданите ще започнат отново да харчат парите си, но не е ясно колко широко ще развържат кесиите си. Икономистът Кристиан Нау не очаква потреблението да се изстреля в Космоса.

Излишните банкомати

През пролетта на 2020-а година започна трескаво теглене на пари от банкоматите, но след като се разбра, че парите в брой са достатъчно, независимо от пандемия, трупането на пари в брой бързо отшумя. Днес германците теглят много по-малко пари от банкоматите, отколкото преди кризата с коронавируса. През последните 12 месеца търсенето на пари в брой от автоматите е спаднало със 75 процента, налага се дори да бъдат демонтирани излишни банкомати.

Безналичното заплащане печели все по-голяма популярност – от една страна по хигиенни причини, от друга защото във времената на пандемия се пазарува все повече през интернет. По преценки на Института за изследване на търговията RHI, междувременно 60 процента от покупките на дребно се извършват по електронен път. Проучване на Бундесбанк свидетелства, че през 2020-а година само 60 процента от транзакциите са били осъществени с пари в брой. Три години по-рано квотата беше 75 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бочето

    24 0 Отговор
    И аз кътам но не под юргана а във шкафчето

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    31 2 Отговор
    Най-вероятно ще дадат. В България също можеше да се раздадат по 500 лв. на калпак,еднократно. Колко милиарда потрошиха за една година?Половината потънаха незнайно къде.

    Коментиран от #10

  • 3 Кьовеши

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бочето":

    Колко шкафа изнесе с Фалконя ?
  • 4 Ввв

    21 0 Отговор
    Охххх,милите те,разплаках се,мъка ли бе да го опишеш!!!Добре,че ние сме при Боко Тъпото,та сме спокойни и си харчим
  • 5 Овчарник

    20 0 Отговор
    Науката ще прави политиците на маймунки докато не срине напълно до основи тази система и хората пак да станат хора а не животни както е сега.... Алчност и пари.....
  • 6 Шекел

    4 1 Отговор
    Тия застаряват необратимо
  • 7 трясъ

    14 0 Отговор
    Инициaтивaтa cлeдвa aмeрикaнcкия примeр: прaвитeлcтвoтo във Вaшингтoн рaздaдe чeкoвe нa cтoйнocт 1400 дoлaрa нa вcички aмeрикaнци c гoдишeн дoхoд пoд 80 000 дoлaрa. А В БЪЛГАРИЯ БАЦЕ ДАДЕ ПО 30 ДОЛАРА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ И "ГОЛЯМА РАБОТА" НАПРАВИ!
  • 8 От цялата работа РомитЕ

    8 0 Отговор
    Ще намажат ,хайде на микробусите роми и в Германия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Че кога са давали тука?

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Да умира човек ще му земат гащите преди да е истинал. Управлява аморален Толуп и шяйка.
  • 11 ТУЛУПА БОЦИ

    16 0 Отговор
    А В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ ВСЕКИ ПО 500ЛВ. ЧЕРЕЗ ПАСПОРТИ НА СГРАДИТЕ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    textove.com/spens-pisna-mi-tekst

    Този текст на Спенс е от преди 20 години, но сега е още по-актуален от тогава .
  • 16 Знайко

    4 0 Отговор
    Мякар да се твърди, че раздадените пари в САЩ са правителствен дълг. Не еточно така САЩ си имат собствена печатница на долари - Федералния резерв. Докато Германия няма печатница на евро банкноти. Евробанкнотите се печатат от ЕЦБ=Брюксел. Няма как да напечатат евро банкноти само за Германия. Франция и Италия няма да го допуснат. Това, което може да направи Германия е да изтегли държавен заем, като ЕЦБ да купи емисията. И Германия да раздаде парите на германците. Но това означава, че децата им ще трябва да плащат тези пари раздадени сега.

    Коментиран от #20

  • 17 еврогейбераст

    1 0 Отговор
    а на българите ще взимат толква на месец при внедряване на еврото.потребление и без това сега няма а тогава ще спре само в граници мляко и хляб
  • 18 Рошко

    0 0 Отговор
    Да вземат пример от нас, да раздават торбички по за 5 Евро
  • 19 емо73канар

    1 0 Отговор
    В България, Винету иска от всеки Българин по 500 евро. От по заможните и кюлче злато.
  • 20 ракетко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Знайко":

    и ние също зашото сме вързани към евро