Last news in Fakti

31 Март, 2021 13:19 3 064 8

ЕМА отново обсъжда безопасна ли е „АстраЗенека“

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Докладът на експертната група ще залегне в решението на агенцията за актуализиране на разрешителното за ползване на препарата в ЕС

ЕМА отново обсъжда безопасна ли е „АстраЗенека“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще обсъди следващата седмица отново сигурността на ваксината на „АстраЗенека“, предава ДПА.

Група експерти вече е провела първата си среща по темата, след като отново се появиха съобщения за връзка между имунизацията и образуването на опасни мозъчни тромби.

Докладът на експертната група ще залегне в решението на ЕМА за актуализиране на разрешителното за ползване на препарата в ЕС.

Германия спря прилагането на препарата на „АстраЗенека“ на хора под 60 години. Препоръката е на постоянната комисия за оценка на ваксините, която взе това решение въз основа на данни за появили се редки, но много сериозни тромбоемболични странични ефекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мдааааа

    18 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Германия спря прилагането на препарата на „АстраЗенека“ на хора под 60 години."....Много хитро. Тия над 60г. като умрат от ваксината ще кажат, че са умрели от други заболявания. То над 60 г. едва ли има човек без придружаващи заболявания. Освен това хората над 60 г. като пукнат облекчават пенсионната система и така ще има повече пари за мигрантите Асан, Мехмед и Айше.

    Коментиран от #8

  • 3 русенец

    18 0 Отговор
    Нали го обсъждахте и решихте, че е безопасна. Нещо си ревизирате решението ли? Защо?
  • 4 книгопис

    6 0 Отговор
    Кандидат за наградата на ЕМА е "Името на склерозата" от Умретой Леко.
  • 5 123

    7 0 Отговор
    Тая ЕМА що не си хване някой ами само имитира обсъждане
  • 6 тарикату

    4 0 Отговор
    Безопасна е бе, боцкай здраво мало и голямо, да се поразредим малко.
  • 7 Сандо

    1 0 Отговор
    Що не си кажат направо,че пари са се давали,няма да я хвърлим я!Пък ние сме добри хора,ще ги разберем.
  • 8 Именно

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааааа":

    Причината е че астрата не е особено ефективна при по-възрастните хора, най-вероятно не провокира достатъчно имунната система, и оттам рискът от тромбозите е много по-малък (а той и без това е малък де).
    Те първоначално повечето страни не искаха да я бият на хора над 55-60г точно заради това, но сега излиза че по-добре да я бият на някой ако ще и с 50/50 ефективност, отколкото да не отиде зян!