Last news in Fakti

31 Март, 2021 15:18 1 723 2

Ето колко ваксини е получил ЕС до момента

  • ес-
  • ек-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • европа-
  • ваксинация-
  • имунизация-
  • астразенека-
  • модерна

Досега ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 държави по света

Ето колко ваксини е получил ЕС до момента - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз е получил досега 107 милиона дози ваксина срещу COVID-19, съобщи днес Европейската комисия. Най-големи са доставките от ваксината на "Пфайзер" (67,25 милиона дози), предаде БТА.

От ваксината на "АстраЗенека" са доставени 29,8 милиона дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на "Модерна" са пристигнали 9,8 милиона дози. Общо всички дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 милиона души.

Говорител на комисията потвърди, че държавите от ЕС продължават да обсъждат как да бъдат разпределени 10 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", които ще бъдат получени предсрочно. Според предложение на португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано днес в медиите, тези дози може да бъдат разпределени след юни, като 2,86 милиона да бъдат насочени към България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, поръчали най-малко от посочената ваксина.

По думите на говорителя днес се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да представи допълнение към становището си за ваксината на "АстраЗенека". По-рано ЕАЛ съобщи, че по-задълбочена оценка може да се очаква във втората седмица на април. Агенцията събира допълнителни данни от държавите в ЕС заради опасенията, че ваксината не е напълно безопасна за всички. Говорителят добави, че досега ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 държави по света. Одобрени са 483 заявки за износ, една е отхвърлена, а по седем се очаква решение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    2 5 Отговор
    КОЕ НА СВЕТА Е ПО-ГНУСНО ОТ ЕС -В РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ???????? ИЗКЛЮЧЕТЕ САЩ - ТАМ ЦЯЛОСТНАТА ГАДОСТ /СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО /СЕ ДЪЛЖИ НА ДЖАНГЪЛИТЕ - ЕВРЕИ-СЕМИТИ -ЦИОНИСТИ- СЪС СОБСТВЕН-СВЕТОВЕН ЕКВИВАЛЕНТ -ДОЛАР - ОТЦЕЛЯЛ - БЕЗ ВОЙНА НА СОБСТВЕННА ТЕРИТОРИЯ !!!!!!!!
  • 2 Нещо не разбрах

    3 0 Отговор
    Ако са доставени 107 милиона, защо се изнасят 67? Те от друго количество ли са?Не са ли нужни над 200 милиона за ваксиниране на 70% от населението на ЕС? Не се ли бърза с ваксинирането? То пък у нас 23% първоначално искаха ваксинация, та как да направиш доставка и колко?