31 Март, 2021 19:21 1 950 2

Италия въведе 5-дневна карантина за пристигащите от България

  • италия-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • мвнр-
  • чужбина-
  • мерки-
  • пандемия-
  • рим-
  • пътуване

Новият режим за пътуване е резултат от допълнителните ограничителни мерки, които се въвеждат от властите в Италия

Италия въведе 5-дневна карантина за пристигащите от България - 1
Снимка: Shutterstock

От 31 март 2021 г. до 06 април 2021 г. пристигащите в Италианската република от Република България пътници, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна карантина, след изтичането на която ще е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест, съобщиха от Министерство на външните работи.

Остава изискването пристигащите от България да попълнят декларация с данните си и причините, началната и крайната точка на пътуването (декларацията е достъпна на италиански и на английски език); също така имат и задължение за информиране на местната компетентна здравна институция за пристигането в Италия, дори и при липса на симптоми на вируса.

Новият режим за пътуване е резултат от допълнителните ограничителни мерки, които се въвеждат от властите в Италия с оглед ограничаване на разпространението на болестта COVID-19. По същия начин ще бъдат третирани и лицата, които в последните 14 дни преди влизането си в Италия са пребивавали или пък единствено транзитно преминавали през: Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания (вкл. Фарьорските острови и Гренландия), Естония, Финландия, Франция, (вкл. Гваделупа, Мартиника, Гвиана, Реюнион, Майот), Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия (с изкл. на териториите извън европейския континент), Полша, Португалия (вкл. Азорските острови и Мадейра), Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания (вкл. териториите на африканския континент), Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (вкл. остров Ман, Гибралтар и британските бази на остров Кипър, но без териториите извън европейския континент, които Кралството администрира), Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако.

Изключение се допуска за:
- Екипажи на транспортни средства;
- Влизане в страната, свързано с работни причини, определени от специални протоколи за сигурност, одобрени от компетентна здравна служба;
- Влизане в страната, разрешено от Министерството на здравеопазването на Италия и при представяне на негативен ПСР или антигенен тест, извършен най-много 48 часа преди пътуването;
- Лица, които влизат в страната за период, който не надвишава 120 часа и докажат основателни причини, свързани с работа, здраве или абсолютна необходимост. Същите са задължени след изтичане на срока незабавно да напуснат Италия;
- Лица транзитно преминаващи с частен транспорт, като същите се задължават в срок от 36 часа да напуснат страната;
- Здравни работници в изпълнение на професионални задължения;
- Трансгранични работници;
- Дипломатически и административно-технически персонал на посолства, консулства, ЕС и Международни организации;
- Влизане в страната, свързано с участие в спортни прояви от национална значимост.

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]. Консулско съдействие може да получите и от генералното консулство на Република България в Милано на следните телефонни номера: 0039 3756596458, 00390284942941, както и на имейл адрес: [email protected].


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    А УЖ БЯХМЕ ОБИДЕНЕНА ЕВРОПА
  • 2 Фрг

    1 2 Отговор
    Всичко отваряйте, после “ ама що стана така”