31 Март, 2021 22:50 5 990 21

Извънредно положение в Молдова

  • извънредно положение-
  • коронавирус-
  • молдова-
  • мерки-
  • пандемия-
  • избори

Докато мярката е в сила, ще бъде забранено провеждането на избори или референдуми

Извънредно положение в Молдова - 1
Снимка: Shutterstock

В Молдова от утре до 30 май се въвежда извънредно положение във връзка с епидемията от коронавирус. Това решение бе взето на заседание на парламента днес по предложение, направено от правителството вчера, предаде БТА.

Извънредното положение в Молдова е въведено за 60 дни - от 1 април до 30 май. Сега правителството трябва да изготви списък с ограничителни мерки. Според изпълняващия длъжността министър-председател Аурел Чокой, Националната комисия по обществено здраве ще заседава утре. В Молдова вече е обявено извънредно положение в областта на здравеопазването. От утре се въвежда пълно извънредно положение.

Докато мярката е в сила, ще бъде забранено произвеждането на избори или референдуми, както и внасянето на промени в конституцията. През периода може да бъде въведен специален режим за влизане и напускане на страната и промяна на процедурата за назначаване и освобождаване на длъжностни лица. Освен това правителството получава допълнителни правомощия.

В Молдова през последното денонощие са били диагностицирани с коронавирус 1871 човека. Общият брой на потвърдените случаи в страната с население от около 3 милиона души достигна 230 241. По данни на министерството на здравеопазването през последните 24 часа в лабораториите са направени 6841 теста. Броят на излекуваните се е увеличил до 207 852 (+ 2093 за последното денонощие). 4960 пациенти с COVID-19 са починали (+45). Остават на лечение 17 429 човека, от които 331 са в критично състояние.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вирусолог

    20 6 Отговор
    Ами ще се мре. Планетата се пренасели. Гони 7 милиарда, да не и повече. Трябва някак си да се поразреди. И ето го чудото!!!К19 e eфeктивнo бактереологично оръжие измислено по поръчка на международните застрахователни компании. На тях не им трябват възрастни хора, пенсионeри, които са излишна тежест! к-19 чисти безпроблемно старците и хората с придружаващи заболявания. При тази категория хора се гарантира почти 100% летален изход при наличие на наднормено тегло, диабет, онкозаболяване и сърдечно-съдово такова. Отиде ли възрастният човек на интубация пишете го бегал при всевишния. Ами вижте възрастовата граница от ежедневните здравни сводки за починалите от денонощието хора. Световно известният професор вирусулог Люк Монтание ще се окаже прав, че вирусът е лабораторно създаден и някои периодично пускат различни "щамове", защото имат интерес от това?! Любимо оправдание на експерти от различен мащаб е тезата, че видите ли съществували различни конспиративни теории. Да, ама не! Ковид 19 е изстрел в десятката, прекрасно био-оръжие. Другото е бизнес, оправдания и приказки.

    Коментиран от #8, #19

  • 2 До ДЕН и НОЩ

    5 6 Отговор
    Затваряйте всичко ве, катили.
  • 3 Nobel

    5 3 Отговор
    Затварянето е копирано от Борисов, естествено. Той направи преди година. Предполага се, че нсфб и вмро ще го предложат за Нобелова награда по този повод, но засега патриотите имат задача да се дистанцират от САЩ. Само преди седмица го направиха с Русия. Нека да видим :)
  • 4 Гост

    6 1 Отговор
    Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус поискас ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия, може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай, предаде Франс прес, цитирана от "Дарик". Гeбрeйecуc рaзкритикувa и липcaтa нa дocтъп дo нeoбрaбoтeни дaнни зa мeждунaрoднитe eкcпeрти пo врeмe нa тяхнoтo рaзcлeдвaнe в Китaй зa прoизхoдa нa пaндeмиятa.Хипотезата, че вирусът, причиняващ COVID-19, е могъл да се изплъзне от лаборатория, беше защитавана енергично от американската администрация на президента Доналд Тръмп, основаваща се на информации на разузнавателните служби. Това го казва и световно известният професор вирусулог Люк Монтание. Китай винаги е отричал най-категорично такава възможност.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мазньо

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    Има,казва се Самопитамеску!
  • 7 Вирусолог

    6 16 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    Абе ще видите вий едни ресторанти, че свят ще ви се завие. Днес нарочно се разходих по паркове, улици, градинки,училищни паркове и какво видях? На Народа не му пука.Никакви маски и спазване на 2-метровата дистанция. Майки с дечица в сладки приказки с тоя или оня, плюят си в лицето един надруг на поразия. Ноооо к19 това чака. Ще има Ей ти булка Спасов ден. Такова заразяване ще стане, че свят ще ви се завие,щото голямо мрене ще падне. А горките възрастни хора видял днес на разходката. Не ми се повече говори. Само ще кажа гробарскит бизнес и той яко цъфна.

    Коментиран от #10

  • 8 AKHIRAJ SINGH

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вирусолог":

    планетата има ресурси и за 50 милиарда но тези ресурси не се разпределят правилно..... да не говорим че има и място бол например в Русия,Казахстан,Монголия,Западен Китай,Бразилия,Канада и др са рядко населени и има място бол.......

    Коментиран от #12, #21

  • 9 Jonansson

    8 1 Отговор
    Егати геноцида, вместо си го карат нормално сега ще се унищожат.
  • 10 Jonansson

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Вирусолог":

    Ти кво си мислиш, че ще се затворим ли? Не позна. На тия глупости нормални хора не се връзват.

    Коментиран от #11

  • 11 Вирусолог

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Jonansson":

    Така е, на давещият и Господ не може да помогне.
  • 12 Вирусолог

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "AKHIRAJ SINGH":

    Това не променя нещата. Ще се мре и то яко ще се умира... На давещият и Господ не може да помогне.

    Коментиран от #13

  • 13 Мазньо

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вирусолог":

    Господ не помага само на глупавите!Нищо лично!

    Коментиран от #15

  • 14 Брендица

    4 0 Отговор
    Не бре.. Дойче кисело зеле не е разбрало. Нов Премиер ще избират. Навремило е.. Президентката Мая Санду още 2020 го каза..
  • 15 Вирусолог

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мазньо":

    Така е. Нищо лично.
  • 16 проумял

    7 2 Отговор
    "Общият брой на потвърдените случаи в страната с население от около 3 милиона души достигна 230 241."

    При положение че повечето хора го карат безсимптомно, то броят на реално преболедувалите го в Молдова вероятно е поне 700-800 хиляди души, или ~25% от населението. Ако го преболедуват още толкова и се ваксинират още няколко стотин хиляди, в Молдова ще имат колективен имунитет и ще забравят за ковид-19.
    Да, ама не! Мерките на проевроатлантическите им продажници целят обратното. Както и на нашите. Както и на слугите на световния елит навсякъде по света. Да протакат пандемията колкото може по-дълго. Да съсипват бизнеса и да задълбочават кризата. Да налагат на хората безумни мерки ужким за тяхно добро, а всъщност за да свикнат да търпят, така че после да търпят и всико останало което им натресат отгоре. Само така могат да превърнат народите в стада и да ни управляват като добитък.
  • 17 Зевс

    2 1 Отговор
    Всичкото зло произлиза от човека а то едва сега започва. Дали вируса е изпуснат от лаборатория или не всеки сам да преценя, защото това няма значение за всички нас смъртните. А тези от хора, които оцелеят след време никой не знае, колко ще продължи това просто да знаят, че им е провървяло благодарение на самите тях.
  • 18 Иван

    2 1 Отговор
    Защо на Хаваите не е имало референдум през 1947-ма година?
  • 19 Шамара

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вирусолог":

    Е и ако кажеш, че е и направен да убива само бели ще ти повярвам!
  • 20 big

    1 0 Отговор
    И тук извънредното положение има сериозен политически привкус! Независимо, че президентката има прозападен уклон и е румънска гражданка, има такъв паспорт, поддръжниците на бившия президент Додон имат много сериозна подкрепа, включително в парламента им. С други думи, много политика и малко здраве!
  • 21 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "AKHIRAJ SINGH":

    Как пък само у США свърши земята ,смешкоооуУУ