31 Март, 2021 22:09 4 530 47

Франция влиза в нов 4-седмичен локдаун

  • париж-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • коронавирус-
  • локдаун

Ще загубим контрола, ако не предприемем мерки сега, каза Макрон

Франция влиза в нов 4-седмичен локдаун - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франция отново въвежда локдаун на цялата си територия и затваря училищата заради новата вълна на пандемията. Това обяви в телевизионно обръщение към французите президентът Еманюел Макрон, цитиран от БНР.

"Не трябва да си затваряме очите" пред влошаването на епидемичната ситуация - това предупреди президентът Макрон в реч с дълго предисловие, преди да обяви вече очакваните мерки. От събота карантината, въведена в 19 департамента, ще важи за цялата континентална територия на Франция: с вечерен час от 19 ч., излизане в до 10 км и затваряне на търговски обекти, които не са от първа необходимост.

След Великден училищата ще останат затворени: четири седмици за началния и три седмици за средния и горния курс. Обучението ще бъде от дистанция. До последно президентът не се решаваше на тази мярка. Макрон обяви графика на масовата ваксинация, които ще стават по възрастови групи от април до юни, с обещанието до края на лятото всеки пълнолетен французин да може да се ваксинира. Той завърши с обещание от май да започне постепенно отваряне на културните институции и на заведенията и си позволи да вярва, че краят на кризата наближава..

"Ще загубим контрола, ако не предприемем мерки сега", каза президентът в телевизионното обръщение към нацията. Той остави отворена и възможността за удължаване на новия локдаун. "Това е най-доброто решение за забавяне на вируса", каза президентът и добави, че Франция е успяла да запази училищата си отворени по-дълго по време на пандемията, отколкото много нейни съседи. Макрон изрази оптимизъм по отношение на хода на пандемията, като отбеляза, че може да се види "светлината в края на тунела", но също така предупреди, че вариантът на коронавируса, открит първоначално във Великобритания, вече напълно циркулира в цяла Франция.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Q2z

    30 3 Отговор
    За един месец във Франция наистина ще се загуби контрола.
  • 3 😷😷😷

    44 12 Отговор
    Тъпи и упорити, виждат че тези мерки не действат, но понеже не знаят, какво да правят най-лесно е да затворят народа да си мълчи и не рита!

    Коментиран от #12

  • 4 Тиквонии

    25 11 Отговор
    Нии понеже сме обратни, правим всичко на обратно.
  • 5 Глупости

    20 3 Отговор
    Когато мерките се прилагат с идеята не да се контролира епидемията, а да се постигне нулево разпространение на вируса резултата е съвсем друг. Като го направи Нова Зеландия, но там от самото начало за всеки влизащ на нейна територия имам задължителна карантина, и то не в дома, а в специален център. Една година вече там има само 26 починали човека и 2493 зарази ли се при население от около 5 милиона. За това се мълчи обаче и се коментира Швеция в която починалите са 13194, а заразените са 732070 при население около 10 милиона
  • 6 Азззззззз

    21 7 Отговор
    Франсетата да подготвят молотовkите и да им подпалят зaдниците.
  • 7 FRbokoFen

    4 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: вариантът на коронавируса, открит първоначално във Великобритания, вече напълно циркулира в цяла Франция.

    Локдаун във франция? Боко да се целуне с Макрон и ще падне локдауна. герб know-how, на първо място сме, всички ни копират.
  • 8 Гост

    15 2 Отговор
    Французите май не са чували за българският модел
  • 9 Makaronе

    24 5 Отговор
    че те цяла година са затворени като мишки в капан и ефекта какъв е - никакъв! Ама те винаги са били ретарди но с високо самочуствие...
  • 10 Майна

    30 4 Отговор
    ЯСНО Е, ЧЕ ВСИЧКИ СЕ ЗАДВИЖВАТ ОТ ЕДИН ЦЕНТЪР..И МАКРОН, И МЕРКЕЛ , И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПОСЛУШНИЦИ, ЗАСТАВЕНИ ИЛИ ЧРЕЗ СВЕТОВНАТА БАНКА, ИЛИ ХВАНАТИ ЗА АХИЛЕСОВАТА ИМ ПЕТА....ДА ВИДИМ, ЩЕ ПОКАЖЕМ ЛИ, ЧЕ ПОМНИМ, ЧЕ СВОБОДАТА Е НАЙ_ВАЖНОТО ЗА ЧОВЕКА...
  • 11 Гост

    6 2 Отговор
    Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус поискас ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия, може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай, предаде Франс прес, цитирана от "Дарик". Гeбрeйecуc рaзкритикувa и липcaтa нa дocтъп дo нeoбрaбoтeни дaнни зa мeждунaрoднитe eкcпeрти пo врeмe нa тяхнoтo рaзcлeдвaнe в Китaй зa прoизхoдa нa пaндeмиятa.Хипотезата, че вирусът, причиняващ COVID-19, е могъл да се изплъзне от лаборатория, беше защитавана енергично от американската администрация на президента Доналд Тръмп, основаваща се на информации на разузнавателните служби. Това го казва и световно известният професор вирусулог Люк Монтание. Китай винаги е отричал най-категорично такава възможност.

    Коментиран от #19

  • 12 Кил Гейтцц

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "😷😷😷":

    Напротив, правителствата отлично знаят какво правят и си плетат плановете за "велик рестарт", докато овцете си мислят, че властта си мисли как да им опази скъпоценните задни части, като ги кара да носят памперси и да си стоят вкъщи блеейки в религиозно смирение пред телевизора.
  • 13 Вирусолог

    21 3 Отговор
    Ами ще се мре. Планетата се пренасели. Гони 7 милиарда, да не и повече. Трябва някак си да се поразреди. И ето го чудото!!!К19 e eфeктивнo бактереологично оръжие измислено по поръчка на международните застрахователни компании. На тях не им трябват възрастни хора, пенсионeри, които са излишна тежест! к-19 чисти безпроблемно старците и хората с придружаващи заболявания. При тази категория хора се гарантира почти 100% летален изход при наличие на наднормено тегло, диабет, онкозаболяване и сърдечно-съдово такова. Отиде ли възрастният човек на интубация пишете го бегал при всевишния. Ами вижте възрастовата граница от ежедневните здравни сводки за починалите от денонощието хора. Световно известният професор вирусулог Люк Монтание ще се окаже прав, че вирусът е лабораторно създаден и някои периодично пускат различни "щамове", защото имат интерес от това?! Любимо оправдание на експерти от различен мащаб е тезата, че видите ли съществували различни конспиративни теории. Да, ама не! Ковид 19 е изстрел в десятката, прекрасно био-оръжие. Другото е оправдания и приказки.
  • 14 БОЦИ

    16 2 Отговор
    Макроне слагай маска, пази баба си

    Коментиран от #16

  • 15 Мраз

    15 1 Отговор
    Побъркахте хората.Стоят като прасета в свинарник.Ще полудеят.
  • 16 Вирусолог

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "БОЦИ":

    Ако не я пази и бабата е дебела, диабет, онко или сърдечно става много зле работата. Това к19. Отлично бактереологично оръжие. Застрахователните корпорации доволно потриват ръце. Фармацевтичните направо щастливи.

    Коментиран от #17

  • 17 DurBur

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вирусолог":

    По-добро обяснение от това няма, но не забравяй за власт имащите. Имаше един филм с Чарли Чаплин - хлапето. Там хлапето троши джамовете, а Чарли ги поправя. СЗО са фарм босовете, а тъпите политици са в ролята на хлапето.

    Коментиран от #18

  • 18 Енгелс

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "DurBur":

    При капитализма всичко е пари и интереси. Морал няма!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мунчо

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе, защо не отидеш там да отвориш една кръчма и да протестираш срещу забраните, а?! Тук сте го ударили на свободия и анархия и на всичкото отгоре се оплакват от "свобода" на словото.... Смеееех... 😂😂😂
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Sieg

    18 7 Отговор
    Да кажат за Швеция, защо мълчат ✌️😁. Мълчи се, защото там няма мерки и са по добре от тия с мерките. Целта не е овладяване на вируса, а вземане на пари чрез вируса. Паника, страх и тн.

    Коментиран от #23, #29

  • 23 Вирусолог

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "Sieg":

    Пишеш глупости.Дърпаш дяволът за опашката...

    Коментиран от #24

  • 24 Sieg

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Вирусолог":

    Виж фактите от всичко, събери две и две. Надявам се да греша, но картинката не ми се връзва.

    Коментиран от #28

  • 25 Браво Франция

    5 6 Отговор
    Но няма Гаранция а в България няма да има локдаун а новите алчни изчадия дето ще дойдат на власт другият месец са замислили клада за антиваксърите - На оружие Братя или ще ни колят като овце
  • 26 Психолог

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Вирусолог":

    ти си за психиатър бе ...
  • 27 ххх

    15 3 Отговор
    Западняците изцяло изперкаха.И като се затворите-какво?Нищо!Човешкото безумие и глупост са безкрайни.
  • 28 Вирусолог

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Sieg":

    Не ти се връзва щото такива като теб и психолога по долу сте прости. Липсват ви знания. Имате бели петна в образователният процес.
  • 29 Напротив

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Sieg":

    Швеция се коментира, но се мълчи за Нова Зеландия. Мълчи се защото за разлика от другите страни тя е практически е чиста от вируса и се справи напълно с него. Не е проблема в мерките, а в целите които се преследват. В зависимост от целите и резултатите са различни.
    Когато целиш да контролираш вируса получаваш това което е в цяла Европа и включително в Швеция. Когато целиш елиминиране на вируса постъпваш като Нова Зеландия. Хората си живеят нормално без вирус, но стриктно изолирани от останалите страни, които са решили да контролират епидемията.
    За повече от една година там има само 26 починали при 5 милиона население.

    Коментиран от #31, #44

  • 30 Ноу Хау

    10 5 Отговор
    колкото повече ваксинирани толкова повече заразени ... странен парадокс. Преди ваксинирането в България почти без мерки нямаше кой знае какви проблеми. Започнаха да ни боцкат и БУМ... Да не се окаже, че гадта най-добре се пренася чрез ваксинираните с "правилната" инжекцийка ?!?

    Коментиран от #32, #38

  • 31 Вирусолог

    2 8 Отговор

    До коментар #29 от "Напротив":

    Написал си големи глупости. Буквално лъжи.

    Коментиран от #34

  • 32 Вирусолог

    3 8 Отговор

    До коментар #30 от "Ноу Хау":

    Виж Израел къде се ваксинираха как се оправи положението. Недей писа глупости.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Напротив

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Вирусолог":

    Кое точно е глупост и кое лъжа?

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Да бе да

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ноу Хау":

    Те сигурно затова в Изриел вече имат твърдо много по-малко от 1000 нови случая на ден, при положение че допреди няколко цедмици гониха десетки хиляди.

    Коментиран от #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Напротив

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Вирусолог":

    Добре възможно е вируса да е изкуствено създаден и да се преследват определени цели с него, но това не променя фактите за които говоря аз и които наричаш глупости и лъжи без да кажеш защо смяташ така. В крайна сметка дали вируса е резултат от стотици или хиляди години естествена еволюция или този процес е ускорен изкуствено не е най-важното, по-важното е как се действа или не се действа срещу него и защо
  • 42 Играч в живота

    4 1 Отговор
    Човек или хора, които се отнасят добре или много добре към някого, това не означава, че му мислят доброто !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Забравяш нещо

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Напротив":

    Нива Зеландия НЯМА полезни изкопаеми и нефт, както и има топ 10 икономика на услугите в света!

    Там как ще се разпростре пандемия като няма продажни политици?!!!
  • 45 подозрителен

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Да бе да":

    Ваксините за България същите като за Израел ли са? Да не би някой да е правил химичен и микробиологичен анализ на остатъка от ваксина в използваните спринцовки, че да може да го потвърди със сигурност. Каквото ви пратят сахибите от запад, с това се ваксинирате и вярвате че е ваксина и че ще има ефект. Ами вярвайте...
  • 46 Врачка

    3 1 Отговор
    Всички нас ни очаква бавна и мъчителна смърт.Защо изобщо разрешаваме някой да определя кое е добро или лошо за нас в случая?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.