1 Април, 2021 11:08 2 892 17

ЕС не успя да изпълни нито една от поставените си цели

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • цели-
  • ес-
  • европа-
  • провал-
  • ваксинация-
  • ваксини

Брюксел се надяваше до 31 март да бъдат ваксинирани 80% от гражданите

ЕС не успя да изпълни нито една от поставените си цели - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз приключи първото тримесечие на ваксинационните кампании, без да изпълни нито една от целите, които си беше поставил, коментират в редакцията на испанския национален ежедневник El Pais, предаде агенция "Фокус".

Брюксел се надяваше до 31 март да бъдат ваксинирани 80% от населението на Общността на възраст над 80 г. и 80% от здравния персонал. Но и в двата случая той е далеч от целта – едва 27 на сто от най-възрастното население на Стария континент и по-малко от половината медици са имунизирани срещу COVID-19. ЕС също не успя да изпълни планирания график за разпределение на дозите, въпреки че в този случай това се дължи на проблемите в доставките на AstraZeneca, която предостави 70 милиона дози по-малко от обещаното. Брюксел се надява да поднови кампаниите този април и да достигне целта от 70% от ваксинираното възрастно население до края на лятото.

Данните от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) показват, че само 27% от населението над 80 години е получило двете дози, необходими за постигане на имунитет. Според ECDC само четири от 27-те страни-членки на Общността са надхвърлили прага от 80% (Финландия, Ирландия, Малта и Швеция), а други две (Дания и Португалия) са на ръба да го направят. В Испания, която не е предоставила данни на ECDC, само една трета от населението на възраст над 80 години е получило и двете дози, а 70% са получили поне една. Що се отнася до здравния сектор, ECDC разполага с малко данни, тъй като само 13 държави са подали информация. Тези данни показват, че 47% от здравния персонал вече е ваксиниран и около 61% са получили първата доза.

Бавният старт на ваксинационните кампании предизвика загриженост в повечето държави-членки, особено с оглед на ускорените темпове в други части на планетата, по-специално в САЩ и Обединеното кралство, където съответно 50% и 7,8% от населението вече са получили и двете дози от ваксината. В ЕС тази цифра остава около 6% в края на първото тримесечие. „До края на тази седмица 107 милиона дози ще са достигнали до държавите-членки", обяви заместник-говорителят на Европейската комисия Дана Спинант. Цифрата е далеч от първоначално планираните над 160 милиона дози, въпреки факта, че BioNTech и Moderna, две от фармацевтичните компании, наети от Комисията, са изпълнили обещаните доставки, съответно с 67,5 и 9,8 милиона. AstraZeneca, от друга страна, е доставила 29,7 милиона, далеч от очакваните близо 100 милиона.

Към липсата на достатъчно ваксини се добавят и колебанията на някои държави относно употребата на ваксината на AstraZeneca, която в няколко страни е ограничена до определени възрастови групи, въпреки факта, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) я определи като безопасна за всички възрасти. Комбинацията от проблеми около англо-шведската лаборатория най-накрая отдалечи ЕС далеч от целите, които си беше поставила в началото на ваксинационните кампании, започнали на 27 декември. „Разбира се, всички знаем, че можеше да върви много по-бързо, ако всички фармацевтични компании бяха изпълнили договорите си“, оплака се председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, като направи равносметка за първото тримесечие на кампанията по време на европейската среща на върха миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Борисов

    56 5 Отговор
    ЕС успя да постигне само една цел и тя е да изгуби, и малкото доверие на хората в него. ЕС е практически мъртва структура, а фиаското с фалшивата грипна епидемия ще струва скъпо на гражданите на Европа.
  • 2 ЕВРопЕЙСКИсъюз

    45 3 Отговор
    Нищо, хората на ЕС не са толкова важни, важно е въвеждането и законите на Истанбулската перверзия

    Коментиран от #13

  • 3 Йосиффф

    16 1 Отговор
    ЗАКРИВАЙ !
  • 4 К 1929

    26 4 Отговор
    Вредите на ЕС са много повече от ползите,помня че до влизането в 2007 живеехме по щастливо.
  • 5 Гешефта

    18 0 Отговор
    Нали си направиха далаверката да предплатят ваксините на определени производители, които нямат капацитета да ги произвеждат. Ще чакаме вълна след вълна след вълна... Нещо като със нашите прословути самолети на Свинаря - да ги платим, пък има да чакаме...
  • 6 Наблюдател

    12 0 Отговор
    ЕС просто се издъни и за това!
  • 7 Сандо

    7 8 Отговор
    Меркел е руски агент и лично Путин е водещия и офицер!Не вярвате ли?Ето материал за размисъл:Всички знаят,че фон дер Лайен е протеже на Меркел.И ето Канцлерката я прати да оправи армията,и тя така я оправи,че вече не може да воюва.След като успешно си изпълни задачата,я постави начело на ЕС,и както виждаме и тук се справя успешно.Решението е просто:Бойко да праща Гешев за да разкрие тази дълбоко законспирирана,много влиятелна и ужасно вредна шпионска група.Ако успее,Бойко става Лайен,а Гешев-Кьовеши!

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ddddddaaaa

    10 0 Отговор
    Откакто ги рапкаха с 200 не могат едно решение за смяната на часа да вземат....
  • 10 Емил

    5 1 Отговор
    Е как, нали требваше да се усвоят парите за ваксините, а и у нас управляващите да припечелят от ваксините...
  • 11 Д-р Франкенщайн

    2 3 Отговор
    ЕС не е хунта всяка държава решава за себе си и много вкл България всяват хаос
  • 12 Антигерб

    8 1 Отговор
    Еврогейсия съюз докато е на дистанционно управление от краварника така ще е.

    "ако всички фармацевтични компании бяха изпълнили договорите си“, оплака се председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен

    Ако такива като теб не бяха предплатили ваксините на "правилните" компании и не бяха на подчинение на краварника можеше да поръчате от китайските или руските ваксини още повече че руснаците предлагат документацията за производството на тяхната и такива гиганти като Байер щяха да залеят света.

    Е да ама "правилната" политика е по-важна от живота и здравето на овчето стадо което ви търпи. "Правилната" политика даже повелява ужким технологична Европа да няма никакви ваксини - от Пфайзер даже взеха тази на Бионтеч - не се полага на ЕС да имат собствени ваксини - САЩ имат няколко, руснаците имат няколко,китайците имат няколко, англичаните имат една но ЕС няма.

    Коментиран от #15

  • 13 Бай Шиле

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЕВРопЕЙСКИсъюз":

    Не си прав! Ако бяхме ратифицирали Истамбулската конвенция нямаше да има Ковид в България.
  • 14 Гешефта

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Дааа, ГеДеРейката на Ерих Хонекер, която успя да събори и Хелмут Кол добре си свърши работата.
  • 15 Бай Шиле

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Антигерб":

    Ей комунде такова! Най важна за България е евроатлантическата солидарност и правилните ваксини.Знаеш ли,че в Спутник V са отгкрити следи от Новичок?
  • 16 Е па нормално!

    1 1 Отговор
    Като част от общество,ЕС следва развитието му.Така както в едно неелитно училище отличниците са склонни да понижат успеха си поради лошото влияние на двойкаджиите,които са мнозинство за разлика от елитните училища,където отличниците "дърпат" напред слабите ученици,така и сегашния ЕС не е този отпреди 20 години!Откакто слабите ученици като България,Румъния,Унгария,Словения,Вишеградската четворка се намърдаха в ЕС,отличниците като Германия и Франция станаха тройкаджии!Та,те така...
  • 17 Трол Путин

    0 0 Отговор
    дневник ли сте, нощник ли сте - бягайте в русия, щом в ЕС не ви аресва - НИКОЙ НЕ ВИ ЗАДЪРЖА, НЕ Е КАТО ПО СЪВЕТСКО ВРЕМЕ ДА ВИ ЗАСТРЕЛЯТ НА ГРАНИЦАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!