2 Април, 2021 13:46 2 704 8

Коронавирус: как Португалия победи британския щам

  • португалия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • локдаун

Държавата подпомага предприятията и частните домакинства, само през януари и февруари за тази цел са били отпуснати един милиард евро - повече, отколкото за цялата 2020-а

Коронавирус: как Португалия победи британския щам - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За два месеца спад от 900 на 30 инфекции на 100 хил. души седмично: Португалия се превърна в европейски шампион в битката срещу вируса. Но страната плаща висока цена за това - и вече се опасява от четвърта вълна.

В Португалия броят на новозаразените спадна, но съответно е намаляла и готовността на населението да спазва правилата. Да вземем например традиционното целуване на кръста по време на предвеликденските процесии. На архиепископ Хорхе Ортига постоянно му се налага да напомня, че и тази година светата традиция остава забранена. „Всичко, което носи дори и минималната заплаха от зараза, трябва да се отмени", пише Ортига в писмо до вярващите католици.

Португалия си спечели голямо уважение след като с дисциплина и последователност успя да свали седмичната заболеваемост от 878 на под 30 нови инфекции на 100 хиляди души. Локдаунът обаче остава до Великден: португалците нямат право да напускат района по местоживеене, освен ако отиват на работа, пазаруват храна или имат нужда от лекар. Полицията контролира строго, включително с хеликоптери, пише „Ди Велт".

Предстои ли четвърта вълна?

Експертите обаче вече бият тревога за времето след отпадането на ограниченията. „Португалия не е застрахова от четвърта вълна", предупреждава епидемиологът Мануел Кармо Гомес, цитиран от „Ди Цайт". „Ако започнем да разхлабваме мерките, заразите неизбежно ще се увеличат." И генералната директорка на държавното здравеопазване Граса Фрейтас призна, че в следващите месеци Португалия може да преживее още една пандемична вълна. На което едва ли ще попречи и актуалната ваксинационна кампания, в която дотук са ваксинирани малко над 5 процента от населението на страната.

През изминалите 12 месеца в Португалия над 16 700 души починаха от или с инфекция от Ковид-19. Затова правителството на министър-председателя–социалист Антониу Коща подхожда много предпазливо към разхлабването на ограниченията. След детските ясли, основните училища, фризьорските салони, книжарниците и библиотеките, от пети април отново ще тръгнат на училище на смени и децата от пети до девети клас. Освен това могат да отворят музеите и магазините с площ до 200 кв.м., а ресторантите могат да обслужват на открито до четирима души на маса. Ще бъде разрешен отново и спортът на открито за до четирима души. Две седмици по-късно биха могли, наред с другото, да отворят врати и гимназиите и университетите, както и кината и театрите, а от началото на май вътре в заведенията ще могат да сядат и до шестима души.

Търпението на хората е изчерпано

На много от десетте милиона португалци обаче не им се чака толкова дълго - те са уморени от кризата с коронавируса. Не протестират шумно като в Нидерландия, но искат повече свобода, обвиняват медиите в лъжа и искат „Нюрнбергски процес" за носещите отговорност политици.

В сравнение с първия локдаун отпреди година готовността за спазване на правилата е намаляла с една трета, казва ректорката на Университета за обществено здравеопазване Карла Нунеш. Паралелно с пандемията нараства и безразличието на хората – дори и по отношение на рисковете, които застрашават живота им. Такава тенденция се наблюдава през последните 12 месеца в страната. Отделно от това много семейства са отчаяни. През 2020 година страната трябваше да има балансиран бюджет, но пандемията промени всичко. Основните сектори, на които се разчита за растежа - туризмът, износът и инвестициите в недвижими имоти, изпаднаха в тежка криза. Брутният вътрешен продукт спадна с 10 процента, а безработицата рязко се увеличи.

В момента без работа са 432 000 души, като толкова много са били за последен път през 2017 година. Държавата подпомага предприятията и частните домакинства, само през януари и февруари за тази цел са били отпуснати един милиард евро - повече, отколкото за цялата 2020-а. Но въпреки това хората бедстват.

Новите бедни на Португалия

Наталия Аруноза работи в център за бездомни в Порто. Броят на порциите, които се предлагат в този център седмично, се е утроил - от 200 на 600. Особено тревожен е броят на „новите бедни" - търговски представители, на които вече никой не отваря вратата си; чистачи, от които няма нужда, защото хората работят от вкъщи; артисти и дори адвокати. „Досега хората се оправяха някак, но вторият твърд локдаун ги съсипа."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 7 Отговор
    Тя победи британския, но сега идва бразилския. После полския и така до края на света, тая измислица няма да има край.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 художник

    3 2 Отговор
    Osrah се, не са обърсах се.. с вакзината!
  • 5 опраопса

    0 3 Отговор
    Нгуана уна Ееее мамуна ваф вагзина - Пассат!
  • 6 Б.Б.

    1 0 Отговор
    То, с локдауни, с дисциплина и последователност, всеки може. Явно на тия, не им предстоят избори. Требе да си като ластик. Отваряш-затваряш, отваряш-затваряш.
  • 7 А лекарство?

    0 0 Отговор
    Толкова пари се дадоха за ваксини! Добре, но те не дават гаранция, че ще предпазват и от новите варианти на вируса. Никой не може да ме убеди, че ако бяха положени същите усилия за лекарство, за 1 година нямаше да има резултат! А така ще си играем на гоненица, докато Ковид19 не покоси голяма част от човешката популация. Какво е записано на странния монумент в щата Джорджия? Още през далечната 1980 година?Оптималният брой на хората по Земята е 500 милиона! За да се изхранват и живеят щастливо!
  • 8 Патил

    0 0 Отговор
    Ясно е, че затварянето и отварянето не е решение. Затихва и наново избухва, още по-яростно. Удря внезапно, много подло и оставя зловещи последствия в организма, ако е оцелял. Не можеш със сигурност да кажеш, че си се излекувал окончателно.