Last news in Fakti

2 Април, 2021 13:38 2 535 7

Гърция налива още €330 милиона в ресторантьорския бизнес

  • гърция-
  • коронавирус-
  • държавна помощ-
  • пари-
  • ресторанти-
  • заведения-
  • бизнес-
  • кириакос мицотакис-
  • пандемия

Секторът вече е получил близо 1 милиард евро финансиране

Гърция налива още €330 милиона в ресторантьорския бизнес - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият ресторантьорски сектор ще бъде подпомогнат с оборотни средства на обща стойност 330 милиона евро за закупуване на суровини, когато отвори отново, заяви премиерът Кириакос Мицотакис след среща с министри и представители на сектора, предаде агенция БГНЕС.

Кафенетата, баровете и ресторантите ще бъдат финансирани чрез Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на ЕС 2021-2027, очакваща одобрение от Европейската комисия, и ще бъде помогнато на тези фирми да закупят доставки през първите два или три месеца от възобновяването на работа, поясни той. Хиляди фирми - включително за първи път франчайзи - ще получат безвъзмездно увеличение на капитала до 100 000 евро, съобщава "Keep Talking Greece".

„Секторът вече е получил близо 1 милиард евро финансиране“, каза Мицотакис, като поне 65 000 от 77 000 бизнеса в този сектор са се възползвали от заеми за подкрепа. В допълнение, „от 410 000 работници в сектора, близо 260 000, чиито договори са били преустановени, са възстановени от правителството със 720 милиона евро, които допълват заплатите им“.

Премиерът призна, че правителството все още не е готово да предложи дата за отваряне, но разбира, че "хората имат голяма нужда да излизат на открито, да си прекарват добре, да ядат и да пият по едно питие." По време на петмесечното блокиране в страната секторът извършва доставки по домовете, но не е разрешено да се настаняват клиенти. „Не очакваме да покрием загубите с плана, който обявихме днес“, каза Мицотакис, „тъй като всички сектори и бизнес на гръцката икономика са претърпели загуби. Но ние сме тук, за да осигурим оборотни средства за закупуване на консумативи“. Според гръцкия статистически орган (ELSTAT) секторът на заведенията е претърпял загуби от 2,28 млрд. евро през 2020 г. или 37,7% в сравнение с 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Кypти

    6 1 Отговор
    пляяяяс още един шамар за бочко
  • 2 Много

    5 0 Отговор
    правилно - пари за СУРОВИНИ , и то КОГАТО ОТВОРЯТ !

    Коментиран от #4, #5

  • 3 ДУБАЙ,

    0 2 Отговор
    Налива ги в пясъка...
  • 4 Точно

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Много":

    Когато отворят, за старта. И гърците 'наливат', защото ще си ги възвърнат от данъците. А при нашите, наливаш в 'каца без дъно' - изяждат, изси..т и пак са на нула.
  • 5 Бг Турист

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Много":

    Ами те вече ОТВАРЯТ БЕ, нашия.. За разлика от нашите, които затварят..завинаги. До днес , по неофициални данни, вече са пристигнали в Гърция около 23000 израелски туристи. А в България колко? Или броим само колко чартъра не са кацнали, щото изобщо не са излитали. И май че няма и да излетят.
  • 6 QR Виза

    0 2 Отговор
    Както казва #3 наливат ги в пясъка! Какво, като потрошат едни пари за ресторантите, като туристи няма и няма и да има, ако придължават с извратените си изисквания! Кой турист изключая мазохистите иска да ходи да се гаврят с него с иткачени изисквсния, дебнения, глоби и пр? Пак се сетих за "родиския експеримент" ..."заповядайте на хотел, но не може да излизате от него, три пъти по-евтин луксозен ***** затвор" !?
  • 7 Осман

    0 0 Отговор
    дай и на нас нещо, чичо Мицотакис, а ние турците сме гърци!