Last news in Fakti

2 Април, 2021 17:04 2 188 9

Германия: Интензивните легла свършват, лекари искат по-строги мерки

  • германия-
  • коронавирус-
  • болници-
  • легла-
  • интензивни легла-
  • заразени-
  • берлин-
  • ангела меркел-
  • лекари

2/3 от германците искат по-строги мерки

Германия: Интензивните легла свършват, лекари искат по-строги мерки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В седмичния си видеоподкаст канцлерката Ангела Меркел призова германците да спазват последователно мерките за ограничаване на пандемията по време на великденските празници. "С поведението си можем отново да забавим бързия растеж на броя на инфекциите, да го спрем и след това да обърнем тенденцията. И за това става дума този Великден", каза Меркел.

Интензивните легла свършват

Повод за призива ѝ е растящият брой случаи на коронавирус в страната. Здравни експерти в Германия предупреждават, че до четири седмици интензивните легла в страната може да се запълнят. Ръководителят на Германското обединение за интензивна и спешна медицина Кристиан Караянидис казва пред "Райнише пост": "От средата на март в болниците са приети допълнително 1000 пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение. Ако тези темпове се запазят, ще достигнем лимита на капацитета за по-малко от четири седмици". В момента в Германия за пациенти с коронавирус на разположение са още 1500 интензивни легла.

"Ние не прокобяваме, предупрежденията ни се базират на числата", обяснява Караянидис. "Сега се нуждаем спешно от твърд локдаун за две седмици, задължителни тестове в училищата два пъти седмично и значително по-висока скорост на ваксинации в центровете и лекарските кабинети." От браншовата организация на германските болници разкритикуваха тези предупреждения. Председателят на организацията Гералд Гас е убеден, че "зловещите сценарии, които от дни се разпространяват от дни от интензивните медици, няма да доведат до реакциите, които вероятно се очаква да предизвикат - нито сред политиците, нито сред населението".

Две трети от германците искат по-строги мерки

По голямата част от германското общество обаче подкрепя призивите на медиците в интензивните отделения, за да се предотврати претоварването на болниците. Според последното проучване на института "Инфратест димап", направено по поръчка на ARD, две трети от гражданите на Германия смятат, че по-строгото затваряне на страната е наложително. Подкрепата за по-мащабен локдаун е особено висока сред привържениците на ХДС/ХСС (84 процента) и на Зелената партия (83 процента). Като цяло германците са разочаровани от начина, по който страната се справя с кризата, показват още данните от проучването. Споровете и липсата на добро сътрудничество между отделните провинции и федералното правителство са сринали доверието към антикризисната политика на Германия - от 80 процента в началото на пандемията до 19 в момента.

Едва 15 на сто от германците дават положителна оценка на имунизационната политика, а само 16 процента са доволни от организацията на дейността на училищата и детските градини в условията на пандемията. 78 процента се оплакват, че по време на пандемията федералното правителство многократно е обещавало повече, отколкото е успявало да изпълни. 63 на сто от хората признават, че са изгубили представа какво в момента е разрешено и какво не. Според 62 процента, пандемията не е свидетелство, че Германия може да се справя добре с кризите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    7 2 Отговор
    Каква е разликата в мерките у нас и в Германия и с какво това помага ?

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Някой си

    11 2 Отговор
    И кого точно попитаха ARD?
    Аз доволен немец от локдауна не съм видял......
    Аха..........сигурно са питали Меркел......хиляда пъти..........
  • 3 Баце

    10 4 Отговор
    Глупости. Жена ми работи в болница в Германия и такова нещо няма. От 13 год сме тук и от началото на тази " пандемия" нито аз, нито тя, нито някой от хората с които работим и познаваме е бил тежко болен, да не пишем за починал от или с корона. Никой те иска затягане на мерки. Точно обратното е. Лъжци са ДВ. Високоплатени лъжци.
  • 4 Майна

    5 0 Отговор
    Да де...Манипулации отвсякъде.., ще се записваме онлайн, за да можем да си вземем час за пазаруване в нехранителните, половин час имаш за пазаруване..., маски и на паркингите, сега ще ограничат и пътуванията, вечерен час, контактите също и...полицейски мерки....ИСКАМ ДА ВИДЯ КАКВИ БОРЦИ ЗА ПРАВАТА СИ ЧОВЕШКИ СА ГЕРМАНЦИТЕ!
  • 5 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Приликата е че и тук, и там ,не се спазват както трябва. Разлика няма.А дали помагат мерките? Помагат за здравето, не помагат за джоба. Баланса за който говорят,няма как да се случи безболезнено.
  • 6 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Помага, стресът и затварянето причиняват болести, та по бързо да ни уморят
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 GnG

    0 5 Отговор
    НЕВЯРВАЩИТЕ в мерките, да ги въдворяват в приюти !

    Надявам се, перефразата, да не дразни модераторите . :)
  • 9 Ана

    1 0 Отговор
    Чудя се защо ли? Вие нали бяхте стигнали pro max giga gama ниво на ваксини. С 1345 игла?