5 Април, 2021 19:40 2 016 1

Ваксинират населението на цял остров

  • тайланд-
  • пукет-
  • остров-
  • коронавирус-
  • туристи-
  • туризъм-
  • ваксинация-
  • ваксини

Очаква се в Пукет да се върнат първи туристите от Европа, Обединените арабски емирства и САЩ

Ваксинират населението на цял остров - 1
Снимка: Shutterstock

За Тайланд това е най-важната туристическа дестинация и на най-популярния остров в страната в момента тече програма за масова ваксинация на местното население срещу COVID-19. Управата на остров Пукет има за цел да ваксинира най-малко 460 000 души - по-голямата част от населението му - до 1 юли, когато ваксинираните чуждестранни посетители вече няма да са длъжни да се карантинират, предаде агенция БГНЕС.

Тъй като Пукет разполага със собствено международно летище туристите ще могат да се разхождат свободно из острова, без да създават рискове за останалата част от населението на Тайланд. „Ако успеем да изградим имунитет сред 80% от населението на острова, можем да приемем чуждестранни туристи, които са били ваксинирани, без да е необходима карантина“, заяви заместник-губернаторът на Пукет Пияпонг Чоуонг пред Ройтерс.

Докато медицинските работници, членовете на кабинета и възрастните хора са първите, които подлежат на ваксинация, решението на Тайланд да даде приоритет на Пукет пред други части на страната подчертава централната роля на туризма за икономиката. Похарчените от чуждестранни туристи средства представляват 11-12% от БВП преди пандемията, а секторът беше опустошен от вируса, губейки приблизително 1,45 милиона работни места от миналата година.

Само 6,7 милиона чуждестранни туристи са посетили Тайланд през 2020 г., изразходвайки около 11 милиарда долара. За сравнение 40 милиона са посетили страната през 2019 г. и са похарчили 61 милиарда долара. Правителството иска да посрещне поне 100 000 туристи в Пукет през третото тримесечие на 2021 г. Добрата перспектива е с напредването на ваксинациите в световен мащаб да има скок в търсенето на туристически пакети през четвъртото тримесечие и че около 6,5 милиона посетители ще похарчат 11 милиарда долара до края на годината. Очаква се в Пукет да се върнат първи туристите от Европа, Обединените арабски емирства и САЩ. Строгите 14-дневни карантинни изисквания за чуждестранни посетители помогнаха на Тайланд да ограничи коронавирусните инфекции до около 29 100 случая и 95 смъртни случая, но отблъсна повечето туристи.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опашка

    0 2 Отговор
    И шебеците в жунглата трябва да ваксинират.