6 Април, 2021 08:13 2 644 1

Ускоряват ваксинацията в Испания

  • испания-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

В понеделник пристигнаха 1 200 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, които веднага бяха разпределени между автономните области и добавени към получените по-рано още един милион дози от същата ваксина

Ускоряват ваксинацията в Испания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изправени пред страха от четвърта вълна на Covid-19 в Испания, властите правят всичко възможно, за да ускорят ваксинацията на фона на нарастващия брой хоспитализирани. Според последните данни те вече са 8944 души, което е 7,49 % от наличните болнични легла.

В интензивните отделения заетостта е около 19,65 на сто, но в Мадрид, Ла Риоха и Каталуния е над 35 %. Месец април е ключов за постигане на целта на Министерството на здравеопазването за имунизиране на 70% от населението до лятото.

В понеделник пристигнаха 1 200 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, които веднага бяха разпределени между автономните области и добавени към получените четири дни по-рано още един милион дози от същата ваксина. За целия април се очаква да пристигнат около 6 милиона ваксини, включително тази на „Джонсън и Джонсън“, която е само с една доза. За извършване на масова имунизация отделните региони са изградили спортни павилиони и панаири.

В Страната на баските вече се използва арената за бикове в Сан Себастиан, а във Валенсия – Града на изкуствата. В Кастиля –Ла Манча има подготвени 22 пункта за ваксинация, а в Каталуния 30 и от този уикенд в някои от тях вече се имунизират хора между 60 и 65 години. Ла Риоха ще разчита на мобилни центрове за ускоряване на ваксинацията, а Мадрид на Спортния дворец, на болницата „Исабел Зендал” и на стадиона на Футболния клуб Атлетико Мадрид- Уанда Метрополитано.

В тях ще бъдат ваксинирани повече от 365 000 пациенти, считани за високорискови заради трансплантации или ракови заболявания.

Паралелно ще се имунизират и хората от 70 до 79 годишна възраст. Досега 6% от испанците имат пълна ваксинация и над 12 на 100 са с една поставена доза.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 1 Отговор
    Срам нямат вече. Подкараха хората като стадо животни за масова ваксинации към арените за бикове. Испанската Корида всъщност си е традиция за жертване на Черния бик, водеща началото си дълбоко в древността. Да се убие бика, като преди това добре го поизмъчат. А сега точно на тези места на масово мероприятие ще бъдат подложени хора.