Last news in Fakti

6 Април, 2021 11:33 2 430 6

Пазаруването в Гърция вече е възможно - със запазен час, СМС и максимум за 3 часа

  • гърция-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • локдаун

Обсъжда се вариант за отваряне на училищата от следващата седмица, но с отрицателен тест за коронавирус, за който отговорни ще са родителите

Пазаруването в Гърция вече е възможно - със запазен час, СМС и максимум за 3 часа - 1
Снимка: shutterstock

Отвориха част от магазините в Гърция, като е позволено пазаруване със запазен час, с СМС и то за три часа на ден.

В три области обаче, където търговията остана под карантина, търговците излязоха на протест.

Правителството остави затворени всички магазини в регионите на Солун, Патра и Ахея, което предизвика протести от страна на търговците. Кметът на Солун Зервас също протестира пред правителството за решението.

Търговците поставиха черни знамена пред магазините, но не ги отвориха, за да не бъдат глобени от властите.

Същевременно лекари в Гърция излязоха с поредно предупреждение за силна активност на вируса в Атика и Солун. В последните дни в южната ни съседка се отчита над 50% увеличение на положителните проби в Солун, Козани и Ахея.

По информация от щаба за контрол на коронавируса в Гърция се обсъжда вариант за отваряне на училищата от следващата седмица, но с отрицателен тест за коронавирус, за който отговорни ще са родителите.

Ще се допуска влизане на учениците само с бележка от родител, че детето не е заразено. "Това е прехвърляне на отговорността", реагираха родители, цитирани от кореспондента на БНР в Гърция.

Лидерът на опозицията в южната ни съседка Алексис Ципрас заяви пред медиите, че "гърците са изгубили доверие в правителството, но и в епидемиолозите, които непрекъснато променят мнение и мерки".

Каква е „технологията“ на пазаруването в южната ни съседка, обяснява агенция МИА, цитирана от БГНЕС. Агенцията отбелязва, че отварянето не е пълно и търговските обекти ще работят само чрез услугите „click away“ и „click in shop“, които предвиждат получаване на предварително направена поръчка или посещение в магазина след предварително запазен час.

Предвижда се в магазините да се допускат едновременно до 20 души.

Гражданите ще разполагат най-много с 3 часа за пазаруване веднъж на ден, след като са изпратили предварително на специален номер СМС с имената си и получат отговор с разрешение за посещение в магазина.

Повторното отваряне не засяга универсалните магазини и моловете, чиято работа ще се обсъжда по-късно през април.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    10 1 Отговор
    Като не знаете как да гласувате,сега ще ви затворя за 1 месец.
  • 2 Очаквайте

    22 1 Отговор
    скоро в робска Европа дишане само след SMS и то до три вдишвания на ден, а всеки кихнал ще се разтрелва на място. Но не са виновни робовладелците политици, а че сме роби и ги търпим. Вижте в Израел колко са щастливи - освен намордници им окичиха и проследяващи устройства.
  • 3 прост народ

    3 0 Отговор
    статия за гърция. хубава работа. ей сега ще почнат хленченето и ревността.
  • 4 НЯКОЙ

    8 2 Отговор
    локдаун в гърция поне до 2023,след това там ще заселим турци проблема се решава

    Коментиран от #6

  • 5 Азим

    10 0 Отговор
    Какви налудничави мерки! Излиза,че децата, например, всеки ден трябва да бъдат тествани, щото днес нямат вирус, ама утре не се знае.
  • 6 Ей Хасане

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "НЯКОЙ":

    Bсички „турци“, които признават своя гръцки произход, приемат гръцката култура, избират да почетат своите предци и отново да говорят гръцки, са приети в Гърция, както показва историята. Останалите могат да останат деца на Анадола, никой не се грижи за тях.