6 Април, 2021 20:06 1 371 9

ЕК обсъжда готовността си за справяне с извънредни здравни ситуации

  • hera-
  • ес-
  • ек-
  • здраве-
  • консултации-
  • извънредни здравни ситуации-
  • европейци

Консултацията ще продължи 6 седмици

ЕК обсъжда готовността си за справяне с извънредни здравни ситуации - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 31 март Комисията започна онлайн обществена консултация относно Органа за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA). Като част от отговора на ЕС на предизвиканата от COVID-19 пандемия и като елемент от един силен Европейски здравен съюз HERA има за цел да подобри капацитета и готовността на Европа да реагира при трансгранични заплахи за здравето и извънредни ситуации.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: COVID-19 разкри пропуски в нашата колективна готовност и реакция. Органът на ЕС за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) е основна част от решението, от което се нуждаем при следващата здравна криза, за да се подготвим по-добре и заедно да реагираме по-бързо. HERA ще засили нашите способности за прогнозиране, подготовка, предвиждане и реагиране. За да се гарантира, че HERA ще отговаря на настоящите и бъдещите предизвикателства възможно най-бързо, ще се вслушаме много внимателно в становищата на заинтересованите страни и ще подготвим амбициозно предложение, което ще превърне HERA в силен стълб на Европейския здравен съюз.

От 31 март в продължение на шест седмици ще се проведе обществена консултация с въпроси относно:

- рамката на ЕС за разработване, производство и внедряване на медицински мерки за противодействие;

- предварителни оценки на заплахите и рисковете;

- събиране на сведения за пазарната динамика и веригата на доставки;

- разработване и финансиране на нови мерки за противодействие по време на криза;

- въздействие, роля, обхват и координация на бъдещия орган HERA.

HERA е част от Европейския здравен съюз, както беше обявено от председателя Фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза през септември 2020 г. HERA ще осигури специална структура за подпомагане на разработването, производството и внедряването на медицински мерки за противодействие по време на здравна криза, независимо дали тя е възникнала по естествен път или е причинена умишлено. Този орган би могъл да използва прогнозирането, надзора и проучването на пазара за планиране и координиране на медицински мерки за противодействие.

На етапа на подготвителните действия във връзка с новия орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, на 17 февруари Комисията стартира новия европейски план за готовност в областта на биологичната отбрана срещу вариантите на COVID-19, наречен „Инкубатор HERA“. HERA ще надгражда започнатите чрез Инкубатора HERA действия и ще осигури постоянна структура за моделиране на риска, глобално наблюдение, трансфер на технологии, производствен капацитет, картографиране на риска по веригата на доставките, гъвкав производствен капацитет и научноизследователска и развойна дейност в областта на ваксините и лекарствата.

Консултацията ще продължи 6 седмици — до 12 май 2021 г. Успоредно с обществената консултация Комисията ще проведе и разговори с държавите членки и заинтересованите страни. Точният мандат на HERA ще бъде определен в законодателно предложение по-късно тази година. Комисията ще разгледа получената обратна информация, преди да финализира законодателното предложение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    8 0 Отговор
    Подготовка за новия фашистко-сатанински ред.
  • 2 Врачка

    5 0 Отговор
    Тези,Еврокомсомолци от пропагандния плакат защо не са с маски?
  • 3 Майна

    4 0 Отговор
    ИЛЮМИНАТИ ЩЕ СПУСНАТ ИНСТРУКТАЖА, ЩОТО ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ...ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕМ, ХОРА..
  • 4 Оракул

    7 0 Отговор
    Този нов еропейски орган HERA ми се струва,че ще бъде новата Европейска здравна инквизиция.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Снеговалеж

    1 0 Отговор
    Кой е убития в черния джип на симеоновско днес в 19:48 ?

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Наййй

    2 0 Отговор
    Най-глупавите политици,
    Но най-корумпираните политици!!!
  • 9 Жалко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Снеговалеж":

    не е Тулупа