7 Април, 2021 12:02 2 380 17

Ню Йорк таймс: Ваксинационните паспорти се очертават като разделителна линия

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Специално търговските обекти се опасяват, че много от клиентите им ще откажат да идват в тях, ако не им се гарантира, че и другите клиенти са били ваксинирани

Ню Йорк таймс: Ваксинационните паспорти се очертават като разделителна линия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Вероятно законните в бъдеще "ваксинационни паспорти" се очертават като следващата коронавирусна разделителна линия", гласи заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Фирмите и университетите в САЩ искат бързи и лесни начини да се установява дали клиентите и студентите са ваксинирани, но консервативни политици превърнаха "ваксинационните паспорти" в тема на културен спор, пише вестникът.

Из цялата страна фирми, учебни заведения и политици обмислят въвеждането на дигитално доказателство дали човек е ваксиниран срещу новия коронавирус - като начин за съживяване на икономиката и даване на възможност на американците отново да работят и да се забавляват. Специално търговските обекти се опасяват, че много от клиентите им ще откажат да идват в тях, ако не им се гарантира, че и другите клиенти са били ваксинирани, пише изданието, предаде БТА.

Това предложение обаче поражда юридически и етични въпроси: Могат ли търговските обекти да искат от своите служители или клиенти доказателство, че са били ваксинирани, след като това е доброволен избор? Могат ли учебните заведения да искат от учащите се да доказват, че са им инжектирали нещо, което официално продължава да е експериментално профилактично средство, по същия начин, по който искат отдавна одобрените ваксини срещу морбили или детски паралич? И накрая, могат ли правителствата да направят имунизацията задължителна, или да се противопоставят на търговските обекти и учебните заведения, които искат доказателство за нея?

Според юридически експерти отговорът на всички тези въпроси обикновено е утвърдителен, въпреки че в едно толкова разделено общество като американското политиците вече се настройват за битка. Държавни организации като училищните ръководства и армията могат да искат ваксинации за влизане, получаване на услуга и пътуване въз основа на решение на Върховния съд от 1905 г., в което се казва, че щатските власти могат да поискат от жителите си да се ваксинират срещу вариола, иначе ще бъдат глобени, пише вестникът.

Частните фирми освен това имат свободата да откажат да вземат на работа или да обслужват когото си искат, само с няколко изключения, сред които не влиза ваксинационният статут. Отделните щати обаче вероятно могат да отменят тази свобода с приемането на закон, който забранява дискриминацията по ваксинационен статут, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Европейската агенция за лекарствата отрече вече да е намерила причинно-следствена връзка между ваксината на АстраЗенека и тромбите", е заглавието на в. "Гардиън".

ЕАЛ заяви вчера, че "още не е стигнала до заключение и проверката продължава", като добави, че очаква да обяви резултатите от тази проверка днес или утре, пише британският вестник.

Изявлението беше направено, след като вчера Марко Кавалери, който отговаря за ваксинационната стратегия на ЕАЛ, заяви за италианския в. "Месаджеро", че по негово мнение "сега вече можем да кажем, че има ясна връзка (на тромбите) с ваксината, но все още не знаем какво предизвиква тази реакция".

Световната здравна организация, ЕАЛ и други здравни регулаторни органи заявиха, че хората трябва да продължат да ползват ваксината на АстраЗенека, защото ползите от избягване на заразяване с COVID-19 и съпътстващите го усложнения продължават съществено да превишават всякакви рискове.

Повечето държави, които временно бяха спрели ваксинирането с продукта на АстраЗенека възобновиха ползването му, но някои от тях, сред които са Франция, Германия, Италия, Испания, Нидерландия и Канада, преустановиха ползването ѝ при хора на възраст под 55, 60 или 65 години, отбелязва "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    11 1 Отговор
    Екстра. И в Блатото им трябват такива.
    Да се скарат, да се сбият ... Шоу да има.
  • 2 др Гей Билтс

    20 1 Отговор
    Ще си късате накрая паспортите и косите.
  • 3 Гост

    28 2 Отговор
    Честит ви нов световен ред.
  • 4 Годжи

    20 1 Отговор
    Върти сучи искат да ни боцкат,ама няма да стане ,накрая ще има кръв и сополи
  • 5 Надали

    26 1 Отговор
    "търговските обекти се опасяват, че много от клиентите им ще откажат да идват в тях, ако не им се гарантира, че и другите клиенти са били ваксинирани" ---По-скоро точно обратното !

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Съдията Дред

    23 1 Отговор
    Разковничето е в израза - "Експериментално профилактично средство"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гошко

    19 1 Отговор
    Като са ваксинирани, от какво ще се притесняват??? Лъжа!!! Пак "меката сила": принуждават те косвено тези "демократи"!

    Коментиран от #17

  • 9 СЛОНА

    9 1 Отговор
    ПАСПОРТИТЕ СА ПРОТИВ ПРАВАТА НА ДОБРОВОЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ И НЕТРЯБВА ДА СЪЗДАВАТ ПРЕЧКИ ЗА ОНЕЗИ ДЕТО НЕ СА ВАКСИНИРАНИ И ТОВА ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В СЪДА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ЗА ДА ОТПАДНАТ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ КОЙТО ГО Е СТРАХ ОТ ВИРУСА СЕ ВАКСИНИРА И КРАЙНА ПРОБЛЕМИТЕ,АКОИТО НЕИСКА СИ ГО КАРА И ЛИ СИ ОТИВА ИЛИ ОСТАВА ЖИВОТА СИ Е НЕГОВ ИНЕТЪРПИ ЛИШЕНИЯ

    Коментиран от #12

  • 10 бойчо

    6 1 Отговор
    пак гласувайте за соросоидите събрали гласове от 4 надолу и за шоу лумпена да ви докарат световния ред тук
  • 11 Ааа

    4 0 Отговор
    само ваксинираните мечтаят за нови паспорти.по възможност електронни с чип.мисля че това са едни сбъднати мечти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    7 1 Отговор
    Абсолютна дискриминация! Какви паспорти, при положение, че няма свободен достъп до ваксини и избор с коя ваксина да се ваксинираме? Защо тестовете не са безплатни? Ще направят, така че здрави и ниско рискови хора да се заразяват нарочно, само и само да пътуват спокойно. Все повече започва да прилича на тоталитаризъм цялата работа.
  • 15 нннн

    6 1 Отговор
    Парламентът.приема закон. Искането на такъв паспорт се инкриминира ! Фирмите - нарушители се закриват, а за собствениците -10 години ефективно и сто тояги на голо. Искали, айде де !
  • 16 Антон

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Надали":

    Не подценявай олигофрените, хич не са малко...
  • 17 хахахах

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гошко":

    Елементарно бе ганьо... Искат такива доби-та като теб да бъдат отделени. В смисъл...такива които и ръцете не могат да си измият както трябва.

    И защо да не е демократично? Искаш да си направят референдум ли?
    "Неваксинирани ганьовци/мърльовци да си стоят в депото за отпадъци"?
    Ще го приемат с голямо мнозинство.