7 Април, 2021 14:32 2 880 17

Пандемията съсипва жените

  • пандемия-
  • жени-
  • коронавирус-
  • амнести интернешънъл-
  • човешки права-
  • здраве-
  • домашно насилие

Най-потърпевши са жените, чиито проблеми се игнорират

Пандемията съсипва жените - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията показа грозното си лице и доведе много хора до болест, смърт и отчаяние. Жените се сблъскват с това ежедневно, защото носят особено тежко бреме в условията на здравна криза. Те са по-засегнати от безработицата, имат по-ограничен достъп до здравни грижи и твърде често не получават никаква икономическа или социална подкрепа.

Пандемията сериозно засили неравенството между половете. Това е едно от депресиращите заключения в 408-страничния годишен доклад на "Амнести Интернешънъл". Всеки политик би трябвало да се запознае с него, тъй като положението на много жени е драматично. Жените имат нужда от целенасочена подкрепа, а в много държави почти ги игнорират. В Индия изключително много жени изгубиха работата си по време на първата вълна от пандемията. Само през март и април 2020-а година те са над 15 милиона. Подобна е картината и в Латинска Америка.

Рискът да останат без работа е по-голям

Опасността за жените да изгубят работата си е нараснала с 44 процента по време на пандемията. А това се приема с шокиращо безразличие. Изненадващо често се забравя, че 70 процента от медицинския персонал, който полага грижи за болните, са жени. Те са изправени пред по-висок риск от заразяване с COVID-19. Има нужда от конкретни мерки, които да защитят жените във времената на пандемия, защото в противен случай ще се окаже твърде късно. Има нужда от лидери, от смели политици, които осъзнават в каква ситуация се намират жените и са готови да ги подкрепят, а не да ги маргинализират. Такъв подход обаче почти не се наблюдава - вместо това фокусът се поставя само и единствено върху краткосрочната борба срещу пандемията.

Заплахата от насилие се увеличава

В редица страни повече от година са затворени кризисните центрове, предлагащи защита от домашно насилие. Това означава, че за много жени спасение няма. За значителен брой жени и момичета в Южна Африка четирите им стени са станали също толкова опасни и заплашителни, колкото и вирусът навън, ако не и дори по-опасни. Насилието срещу жените драматично нарасна не само в Южна Африка, но и в целия свят. В Мексико властите регистрираха 969 случая на т.нар. фемицид - убийство на жени заради пола им. Проблемът е сериозен и в Европа. Само в Испания за едно лято 19 жени са били убити от своите партньори. Във времената на пандемия тези, които имат нужда от защита, не я получават. А в някои държави насилието над жените се омаловажава и дори се подкрепя, сочат заключенията. Тази потискаща ситуация трябва да се промени. Трябва незабавно да се предприемат действия. Защитете жените. Защото нито кризите, нито пандемията са полово неутрални. Жените имат право да живеят достойно, без страх, по всяко време и навсякъде. Това е ваше и наше човешко право.

Автор: Мануела Каспер-Клеридж


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 4 Отговор
    Поне не им се налага да се гримират вече. Така че да не се оплакват, а да одат да шият маски от пердетата.
  • 2 КОТарАК

    10 2 Отговор
    кви жени-те са нежният пол а ние слабия и то много отдавна...
  • 3 Верно ли

    11 2 Отговор
    Ми да стават транссексуални, бе, Зелето, нали това искате? :)))
  • 4 7448494

    16 1 Отговор
    Щото немой показват г** и ци** и да се правят на кралици.
  • 5 Меркантилност

    14 1 Отговор
    съсипва ги защото е трудно да се предлагаш за 300 лева в тиндър без всички да ти видят голите снимки
  • 6 Мюмюн

    4 12 Отговор
    Жените се научиха да бъдат силни, независими, успешни. Да градят кариера го смятат за нещо нормално. Пандемията сви тези техни изяви, ограничи времето им и го сви само до домакинската работа и гледане на децата. Феминизма им пострада. Притесненията относно ангажиментите им се отрази и на контактите им в семейството, по -мълчаливи, по-затворени. Мъжете сега изнасят тежестта на сигурността и изхранването,а това на работещите жени много не им отърва. Веднъж научени да са равноправни, трудно ще им се отнеме тази привилегия. Дори секса страда...не горят толкова много у креватите. Е...вижте мойта Айше- управлява холдинг от три кошари с овце, кози и кокошки, две магарета и един буен ат, гледа две чавета, върти катуня да го чисти, готви некви манджи, ама го няма вече оня жив пламък в очите. И все ме режи нощем: "Мюмюне, не посягай към кълките ми, ча ша играй точилката!"

    Коментиран от #9

  • 7 Горски

    16 0 Отговор
    Проблемът не е сегрегация по пол, а сегрегация по възраст! - Налице е тежък проблем за намиране на работа на хора с висше ообразование след 40 а за след 45 годишна възраст, е направо невъзможно!
    Не били подходящи за мениджмънта защото били стари, а за нискоквалифиираната работа били прекалено квалифицирани. - За това остават изолирани и икономически и социално.
    Познавам множество хора, които покрай кризата загубиха работата си и вече 1 година стоят без работа защото никой не ги наема!
    Предпочитат млади и некадърни, ако може и с пола, но не и професионалисти. - Картината е потресаваща!

    Коментиран от #16

  • 8 Йо Несбьо

    6 3 Отговор
    Жените някъде може и да са "съсипани", но същото касае и мъжете в ЕС, тормозени от безброй локдауни. Представете си сега една фирма с 5 000 служители, половината жени. При нормален живот без ограничения всеки във фирмата си има партньор, с който поддържа сексуална връзка, а ако няма, ще го намери бързо в някоя дискотека, ресторант, кино, басейн... Така ли е? В условията на пандемия, тези обекти са затворени и реално контактите ти се ограничават на ниво фирма и някоя позната от по-рано. Ами ако са заети? Оставаш без секс, без приятелско общуване, без човешки досег... Ето откъде се вземат депресиите и отчаянието... Не може човек да стои една година само вкъщи, както направиха и да не стигне до психически кризи...
  • 9 юрист

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мюмюн":

    ''....Публикувано във факти.бг: Пандемията сви тези техни изяви, ограничи времето им и го сви само до домакинската работа и гледане на децата....'' Глупости- има много професии, които могат да се работят хоум офис. ''Феминизма им пострада''- и това е глупост. Ако става въпрос за правата на жените- че ние и сега си ги имаме в България, а феминизмът тук получи разцвет през 60тте години на 20 век, така, че- в 21 век изобщо не може да се говори за феминизъм в България. Не ми е известна професия, в която да не се допускат жени и то- точно в България. Останалото- съпругата Ви явно сега се изживява като феминистка, а за останалите жени в България това отдавна е минало- ние ги правихме тези неща по отношение на родителите си, а не по отношение на съпругът си....

    Коментиран от #11

  • 10 Диверсант

    3 3 Отговор
    Единствения им проблем е че немогат да клюкарстват и се надвикват хорово. А за Индия нищо вярно няма. Имам индиец познат, който си беше в Индия за Коледа и се върна преди седмици. Там няма и маски
  • 11 Мюмюн

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Все още няма българки-космонавтки, ама щом казваш, юристе....айде стига философства, не сме на дело или в съдебната зала.
  • 12 Историк

    4 1 Отговор
    От векове в тежки времена на чума, те стават проститутки.
  • 13 Потърпевш

    4 1 Отговор
    Абе не знам колко са потърпевши от насилие, ама гледахте ли по телевизията една от слабият пол, как изпотроши чистачките на цял паркинг с коли.
  • 14 Стария Бог

    8 0 Отговор
    Тази статия е пълна глупост , нали ги видяхме жените що за хора са много жени от европа се снимали голи на терасата на хотелите за да привличат мъже и да правят разврат и после полицията в Дубай ги арестува и осъди на 6 месеца затвор . Така са всички жени по света не ги мислете
  • 15 Дъ Мозък

    2 0 Отговор
    На жените им се наложи най накрая да влязат в ролята си. Примерна домакиня и добра майка и настана рев. Нормално ли е да роди и след 10 дена да се качи на СУВа и да отиде на работа или в мола.
  • 16 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Горски":

    Точно така, макар че това го има във всяка възраст! Ти имаш висше образование, но не те пускат да работиш с него, а те пращат с некадърниците. Нагледал съм се на тези неща!

    Коментиран от #17

  • 17 Горски

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Типичният пример за сегрегация по възраст са търговските вериги КАУФЛАНД и ЛИДЪЛ. Всички над 45 дори и за ниско мениджърско ниво, независимо от квалификацията въопрще не стигат до интервю.
    Само това ми беше достатъчно да спра да пазаря от тези вериги.

    Имам позната, която работи "Човешки Ресурси". - Тя сподели, че всички над 35 биват изхвърлени, от класациите независимо от опита.

    Проблемът е много сериозен! - Един куп хора с висше образование хванаха пътя да мият кенефи и да берат плодове в чужбина поради тази причина. Други пък станаха шофьори, просто защото един международен шофьор взема 3-4 пъти по- висока заплата.
    На това аз му казвам трагедия...