Last news in Fakti

7 Април, 2021 15:07 1 970 14

COVID-19 повишава риска от депресия и деменция

  • депресия-
  • деменция-
  • психология-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тревожност

Учените алармират, че пандемията може да доведе до вълна от психични проблеми

COVID-19 повишава риска от депресия и деменция - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с неврологично или психическо разстройство до шест месеца след възстановяването си, сочи проучване сред над 230 000 души, предаде bTV.

Учените алармират, че пандемията може да доведе до вълна от психични и неврологични проблеми сред хората, прекарали болестта. За тези, които са били приети в болница или са били в реанимация, има още по-голям риск. Това вероятно се дължи както на стреса от преболедуването, така и на вируса, който има пряко въздействие върху мозъка, пише Би Би Си. Британски учени са разгледали електронните медицински досиета на повече от половин милион пациенти в САЩ и шансовете им да развият едно от 14 често срещани психологически или неврологични състояния, сред които:

- Мозъчен кръвоизлив

- Удар

- Паркинсон

- Синдром на Гилен-Баре

- Деменция

- Психоза

- Честа промяна на настроението

- Тревожност

Изследователите казват, че не е ясно как вирусът е свързан със състоянията като постоянна тревожност и депресия, но че това са най-честите диагнози сред 14-те разстройства, които са анализирани. Тревожността и честата промяна на настроението са най-честата диагноза сред пациентите, прекарали коронавируса. Те са по-склонни да зависят от стреса от преживяваното при по-тежко протичане на болестта и хоспитализация, обясняват учените. Състояния като инсулт и деменция по-скоро зависят от биологичното въздействие на коронавируса или на реакцията на организма към инфекцията. Проучването е установило, че COVID-19 не е свързан с повишен риск от болестта на Паркинсон и Синдрома на Гилен-Баре.

Учените от Оксфордския университет са сравнили група хора с коронавирус, с други две групи – съответно с грип и с други респираторни инфекции. Те са заключили, че COVID-19 е свързан повече с последващи мозъчни заболявания, отколкото другите респираторни заболявания. Участниците в изследването са сравнени по пол, възраст, етническа принадлежност и здравословно състояние. „Нашите резултати показват, че мозъчните заболявания и психиатричните разстройства са по-чести след преболедуване на COVID-19, отколкото след грип или други респираторни инфекции“, каза Макс Таке, психиатър от университета в Оксфорд, който е ръководител на изследването. То не е в състояние да определи биологичните или психологическите механизми с точност, уточни Таке пред Ройтерс, но са необходими спешни изследвания, за да бъдат те идентифицирани.

„Има доказателства, че вирусът навлиза в мозъка и причинява увреждания“, допълва професор по неврология от Оксфордския университет. Това може да има и други непреки ефекти - например да повлияе върху съсирването на кръвта, което може да доведе до инсулти. „Проучването потвърждава нашите подозрения, че диагнозата COVID-19 не е свързана само с дихателни проблеми, а е свързана и с психиатрични и неврологични“, казва от своя страна проф. Дам Тил Уайкс от Института по психиатрия, психология и неврология към Лондонския кралски колеж.

Предишно проучване на същите изследователи миналата година установи, че 20% от оцелелите от COVID-19 са били диагностицирани с психично разстройство в рамките на три месеца след излекуването си. Новите открития, публикувани в списание „Lancet Psychiatry”, анализират здравните досиета на 236 379 пациенти с COVID-19, предимно от Съединените щати, и установяват, че 34% са били диагностицирани с неврологични или психични заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    25 1 Отговор
    да, ще доведе до лудост, само че истерията и страхът, паниката и тормозът - това е дело на управниците, медиите и сзо, но основно на техните господари!
  • 2 мислещ

    8 0 Отговор
    Абе деменцията, като гледам, е предимно причина, а не следствие.
  • 3 Азз

    4 0 Отговор
    Не кашлицата, а НОЩ!
  • 4 Бай Манчо

    11 0 Отговор
    Сега разбрах причината деменцията на бай дън
  • 5 Петър

    15 0 Отговор
    Защо тогава не забранят да се говори по медиите за ковид-19? Айде стига циркове.
  • 6 Божебоже

    4 1 Отговор
    Корона е апокалипсис и потоп за съвремието! Ще влезе в учебниците по история, които ще са написани в пясъка, с въглен върху кора от бреза, с воден лика на проф. Мутавчийски и други брадати дейци от "спасението на света" от една настинка, с потресаващи последици за икономиките и здравето, чрез нелекуваните хора по света и зараждащата се тирания, съсипване на ценностите на човечеството в името на САТАНАТА, не за задравето на хората! Жалко, но на Сатаната и се ще да печели.. Иде деня, в който слънцето ще изгрее и злото ще загуби!
  • 7 коко

    3 0 Отговор
    за съжаление е точно така, баба ми разви деменция след ковид и от нормален човек е почти жив труп.
  • 8 Тиква

    6 0 Отговор
    Къде ги тези с коридорите днес? Мрънкане и има само Астра Зенека. Проглушиха ни ушите с тази Астра. Европа масово я спря, но тук имат да взимат пари нали. 3 Евро на парче.
  • 9 Рошко

    7 2 Отговор
    Каква депресия каква деменция, то само с писането и четенето колко хора поболяхте и уморихте
  • 10 Хаха

    1 0 Отговор
    По тая логика всички политици са болни от рождение в главите им има само деменция
  • 11 Гост

    1 1 Отговор
    Абсолютно е така! Постоянно те паникьосват как ще се "мре" и те облъчват в ефир денонощно и недай си Боже да те лепне.... Не всеки е с железни нерви и въпреки че огромната част от хората все пак преживяват вируса, остават психическите последици от паниката, която изживяват благодарение на медии и "загрижени" политици и нощници по света! Аз като го хванах, първата ми работа беше да изключа новинарските канали!
  • 12 Секта Мангъров

    1 0 Отговор
    Ето откъде идела деменцията на Мангъров.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 буден

    0 0 Отговор
    Само си чешем клавиатурите, ама...то няма медия, която да се бълва страхотии за ковида , то не бяха изказвания на доценти, професори, футболиски, от негативно по негативно,... е как обикновенния човечец да се опази щом ''светила '' бърборят непрестанно.Каквото и да правим не можем да се опазим от негативната инфорнация..Ето днес гръмко заглавие ,'' 14034 са общо умрелите..'' и започва неразбираема статистика, която допълнитено натоварва човека търсещ спасение...