9 Април, 2021 21:00 2 805 13

Хората под 55 г., ваксинирали се с АстраЗенека, ще получат друга втора доза

  • франция-
  • астразенека-
  • ваксина-
  • пандемия

Повече от три месеца след началото на ваксинационната кампания във Франция, здравният министър приветства поставения вчера рекорд от 437 000 поставени дози за един ден

Хората под 55 г., ваксинирали се с АстраЗенека, ще получат друга втора доза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората под 55 години във Франция, на които е поставена само една доза от ваксината срещу COVID-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), ще получат друга ваксина при поставянето на втората доза, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

Решението е взето в момент, когато френското правителство се надява да овладее третата вълна на епидемията от коронавируса.

Висшата служба по здравеопазване (HAS) обяви тази сутрин мярката, определена като "напълно логична" от здравния министър Оливие Веран. Решението се отнася за повече от половин милион души, сред които и самият той. Веран получи първа доза от ваксината на АстраЗенека в началото на февруари като представител на здравните власти.

За целта ще бъдат използвани РНК ваксините на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna). Мярката ще засегне 533 000 души във Франция.

Френските здравните власти са изправени пред нова трудна задача, свързана с ваксината на АстраЗенека, перипетиите около която са свързани, по-конкретно, с риска от кръвни съсиреци, които тя причинява в изключително редки случаи.

Френските власти на 19 март взеха решение да преустановят употребата на ваксината на британско-шведската компания при ваксинирането на хора под 55 години, припомня Франс прес.

Повече от три месеца след началото на ваксинационната кампания във Франция, здравният министър приветства поставения вчера рекорд от 437 000 поставени дози за един ден, с което страната премина прага от 10 милиона души, получили поне първа доза. "Усилията на французите ще се отплатят", увери Веран, който предпочита да говори предпазливо за "тенденция към стабилизация", а не за "отстъпване" на епидемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,бе

    16 0 Отговор
    Я си ги бийте на вас и родата си тия буламачи.Експерименти с хора не се правят,тъй че вие ставате.От всякъде.
  • 2 КОТарАК

    12 0 Отговор
    на мен ми свършва ракията...имам ли шанс за последна доза :)?

    Коментиран от #5

  • 3 123

    9 1 Отговор
    Първо я пробвайте на арабухите и неграта.
  • 4 Васил

    1 0 Отговор
    Едва ли?
  • 5 Ами

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Ракията е полезна в малки дози, независимо от количеството..
  • 6 Venturа

    14 0 Отговор
    Егати опитните мишоци! Ако, не става с тази, да пробваме с онази! Срашна простотията! Успех на параноиците.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЧЕПА

    7 1 Отговор
    Когато писах че ЗЕНЕКАТА И ПФАЙЗЕР МОНОГО БЪРЗО ГИ ОДОБРИХА В ЕС . А РУСКАТА И КИТАЙСКАТА още ги иследват и продължават да и търсят кусури ЕДНИ МНОГО ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ С НИК .
    / СЕНАС..Н , УМР..лИЯ КОН, СОФИЯНЕЦА ПОСЛЕДНИЯ БОГ И ......ТО ВЕЧЕ ПИШАТ ОТ 55 НИК.
    САМО И САМО ДА СИ МИСЛЯТ ХОРАТА ЧЕ КРАВИТЕ СА МНОГО , ПОЧНАХА да ревят ,че КРАВАРИЯ И НЕЙНИТЕ ВАКСИНИ ЩЕ СПАСЯВАТ СВЕТА А НАКРАЯ СЕ НАС...ХА
    До господата от ОБОРА КЪДЕ СТЕ ЗАЩО НЕ МУЧИТЕ , ПЛЯВАТА ЛИ СВЪРШИ
  • 11 селянин

    4 0 Отговор
    Ако устискат до тогава! А ако устискат ще вземем мерки!
  • 12 индоКРИНОанец

    2 0 Отговор
    Демек са пили от ракията на цар киро, и сега не им е добре?! И ще ги лекуват с уиски на цар киро ?!
    Ми то, шилето си е шиле!
  • 13 Въпросче

    2 0 Отговор
    Има ли поне един ваксинран сиганин?