12 Април, 2021 15:16 4 660 12

Пробив: този спрей предпазва от тежки форми на COVID-19

  • коронавирус-
  • спрей-
  • вирус-
  • кортизол-
  • европа-
  • лекарство срещу коронавирус-
  • пробив-
  • здраве-
  • оксфорд

Това може да се окаже решаващ пробив в битката срещу коронавируса

Пробив: този спрей предпазва от тежки форми на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Медикаменти срещу COVID-19 все още няма, затова изследването от Оксфорд вдъхва големи надежди. Един отдавна известен спрей срещу астма явно ускорява процеса на оздравяване и предпазва от тежки форми на болестта. Още през февруари екипът около Мона Бафадел и Санджай Рамакришнан от университетската клиника в Оксфорд съобщи за многообещаващи резултати, а сега те бяха публикувани и в специализираното издание „The Lancet". Това може да се окаже решаващ обрат, написа в Туитър германският здравен експерт Карл Лаутербах.

Какво точно са установили учените от Оксфорд

Две впръсквания сутрин и две вечер - кортизоновият спрей срещу астма, съдържащ съставката Будезонид, намалява с цели 90% риска от тежка форма на COVID-19, а при по-леките форми скъсява времетраенето на болестта, се казва в британското изследване. На учените направило впечатление, че макар хората, страдащи от астма, да имат затруднения с дишането, те не спадат към рисковите групи на пациентите с COVID-19. Причината: редовната употреба на т.нар. глюкокортикоиди, които имат антивъзпалително действие и смекчават имунната реакция на организма. Един от най-широко използваните глюкокортикоиди е Будезонид, чийто ефект върху болни от COVID-19 пациенти е бил изследван сега от британските учени.

Групата от общо 146 пациенти е била разделена на две. Още в ранния стадий на болестта - тоест, в първите седем дни след появата на леки симптоми, едните ползвали два пъти дневно спрей срещу астма, съдържащ Будезонид, а другите били лекувани по стандартната терапия. Резултатите показали, че в рамките на първите 28 дни рискът от болничен престой и тежка форма на COVID-19 в първата група пациенти бил с 90% по-нисък, отколкото при заболелите от втората група. Сред тях 11 души развили тежка форма на COVID-19 и били приети в болница, докато в групата, приемаща Будезонид, имало само двама души с тежка форма на заболяването. В тази група значително по-малко били и пациентите с висока температура. Учените от Оксфорд твърдят, че ефектът от Будезонид е сходен с този на ваксините срещу COVID-19 и по-силен от въздействието на всички изпробвани досега медикаменти, прилагани върху пациенти с тежка форма на COVID-19. Освен това били отчетени съвсем малко нежелани странични ефекти и по-малко дълготрайни симптоми, водещи до т.нар. пост-COVID синдром.

По поръчка на AstraZeneca

Германският здравен експерт Карл Лаутербах изрази в първа реакция в Туитър силен оптимизъм. Според него британското изследване е много сериозно и може да доведе до обрат в лечението на COVID-19. Резултатите са логични от клинична гледна точка, защото антивъзпалителният ефект на препарата върху белия дроб може да осуети нарушаването на белодробните функции, смята Лаутербах. Изследването е било финансирано от британско-шведската компания AstraZeneca, чиято ваксина срещу COVID-19 от седмици е обект на критики и съмнения. AstraZeneca произвежда инхалатор, съдържащ Будезонид. Търговското му наименование е "Symbicort".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пушач

    19 1 Отговор
    Направете цигари против Ковид и ще излекувате целия свят за нула време.

    Коментиран от #4

  • 2 Тити Намазов

    13 3 Отговор
    На тези от Оксфорд вяра нямам!

    Коментиран от #3

  • 3 BigBulgarianBoss

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тити Намазов":

    Да ама като се появи в аптеките ще бегаме като ненормални
  • 4 Грую

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "пушач":

    И ракийка против Ковид направете! А, и искам спрей против Бойко Борисов, че от както е на власт съм като болен от Ковид!

    Коментиран от #6

  • 5 Реклама

    9 1 Отговор
    На изследване, поръчано от производител на продукта, не може да се вярва.
  • 6 Българин

    1 14 Отговор

    До коментар #4 от "Грую":

    Всички червени цървули сте така,не си сам ....Като Тромб сте за България....

    Коментиран от #7, #8

  • 7 хахахахахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    ...речИ некадърното псевдодемократче, едва завършило килийното си училище....

    Нали така кафяв тиквопитек?

    Коментиран от #9

  • 8 Ла й но

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Бо клук
  • 9 Хахах

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "хахахахахаха":

    Точно така речИ! Кафяв-Мафяв не знам, обаче знам как , за има -няма едни 30 г и е.. майката на държавата!!!Цръвенките бАклуци , татаромонголи!
  • 10 един от многото

    6 0 Отговор
    Ако е като ваксината им , покорно благодаря , но няма да се възползвам.
  • 11 Верно ли

    2 0 Отговор
    Хаха, и кво сега, има спрей действащ като ваксина... И за кво се Абихте толкоз??? Факти, кога ще спрете веднъж завинаги да препубликувате подвеждащите статии на Зелето за този вирус? Или Ковид пропагандата добре се заплаща???
  • 12 Бай

    2 0 Отговор
    Понеже ваксината я анатемосаха сега измислиха спрей за нос с кортизон?!Че то било лесно...що не почнахте от там, ами първо ваксини правите!?