Last news in Fakti

13 Април, 2021 09:32 1 745 5

Британският вариант е по-заразен, но не и по-опасен

  • британски вариант-
  • нов щам-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • опасен-
  • заразен

Вариантът, идентифициран първо във Великобритания в края на миналата година, е силно заразен

Британският вариант е по-заразен, но не и по-опасен - 1
Снимка: Shutterstock

Т.нар. британски вариант на новия коронавирус изглежда не причинява толкова тежък COVID-19, каквито са опасенията. Това показват две нови изследвания, публикувани в специализирани издания от групата на британското медицинско списание "Лансет", предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Вариантът, идентифициран първо във Великобритания в края на миналата година, е силно заразен. Смята се, че той е сред основните причини за новата епидемична вълна в редица страни през последните седмици. Има и опасения, че британският вариант, който вече е най-разпространеният в Съединените щати, води до по-тежко боледуване от COVID-19.

Първото изследване анализирало група от 496 пациенти, приети в британски болници през ноември и декември. Авторите не открили разлика при риска от тежко боледуване и смърт при онези, заразени с британския вариант на коронавируса, и останалите. Второто изследване установило, че ваксините срещу COVID-19 вероятно са ефективни и срещу британския вариант. То не отчело по-голям брой заразени с британския вариант след ваксиниране, отколкото с други разновидности на коронавируса. Според британски учени този вариант е с между 40 и 70 процента по-заразен от доминиралите преди това разновидности. Двете изследвания потвърждават този извод. Според второто британският вариант е с 35 процента по-заразен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BigBulgarianBoss

    1 6 Отговор
    Това, че е по заразен автоматично го прави по опасен ама карай

    Коментиран от #4

  • 2 др Гей Билтс

    5 1 Отговор
    Стотици страни, настинката ще я влачат с години докато се изредят всички марионетки. Ако карат по азбучен ред, идва времето есента за бразилския щам, а зимата на българския. Поне ще се прочуем с нещо.
  • 3 В Борисов

    5 1 Отговор
    Крайно време е да се спре с рекламата на фалшивия грип, на всички е ясно, че това е политическа акция и изразява дълбоката криза на ЕС, който е практически мъртъв.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.