Last news in Fakti

14 Април, 2021 10:22 2 132 23

САЩ, РЮА и ЕС временно спират употребата на ваксината на „Джонсън и Джонсън“

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • джонсън и джонсън

Световната здравна организация заяви, че следи внимателно ситуацията и изчаква докладите на американския и европейския регулатор

САЩ, РЮА и ЕС временно спират употребата на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати, Южна Африка и Европейският съюз временно ще спрат употребата на ваксината срещу Covid-19 на „Джонсън и Джонсън“ заради случаи на кръвни съсиреци след ваксиниране. Шест случаи са били открити след поставени над 6,8 милиона дози от ваксината, съобщава Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

Подобни случаи имаше и след ваксиниране с препарата на „АстраЗенека“, което доведе до ограничаване на употребата му.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ препоръчва пауза в поставянето на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ заради предпазливост и потвърди, че един пациент е починал от усложнения на кръвосъсирването, а друг е в критично състояние.

Всичките шест случаи са при жени между 18 и 48-годишна възраст, като симптомите са се появили между 6 и 13 дни след ваксинацията.

„Джонсън и Джонсън“ е американска здравна компания, но ваксината е разработена главно от фармацевтичния ѝ клон „Янсен“ в Белгия. За разлика от други препарати тяхната ваксина е от една доза и може да се съхранява при нормални температури на хладилника, което улеснява разпространението ѝ. Въпреки че много страни са поръчали милиони дози, препаратът е одобрен само в няколко държави.

Световната здравна организация заяви, че следи внимателно ситуацията и изчаква докладите на американския и европейския регулатор. Тъй като употребата на ваксината все още не е започнала в ЕС, експертите заявиха, че ще изчакат да видят следващия ход на Съединените щати. Южна Африка, която беше първата страна приложила препарата, също спря засега ваксинациите с него. Той се превърна в предпочитаната ваксина, след като проучвания показаха, че има по-висока степен на защита срещу южноафриканския вариант на вируса.

Междувременно американската компания „Модерна“ съобщи, че е започнала изпитания на нови версии на ваксината, насочени срещу този вариант. Ваксината ѝ срещу Covid-19 е показала 90 процентова ефективност срещу заразяване с коронавирус и 95 на сто спрямо развиване на тежки усложнения заради вируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    24 1 Отговор
    Какво става?Нали преди малко я хвалехте!
  • 2 КОТарАК

    18 3 Отговор
    оставете хората да си преболедуват тоя грип! от тия ваксини увредените и починалите ще са много повече!само от стрес си замина сума ти народ

    Коментиран от #4

  • 3 др Гей Билтс

    14 2 Отговор
    Тия ушким "несъвършенства" на многобройните марки ваксини се прави, за да се въведе една универсална ваксина за целия свят, която да е задължителна и да се пристъпи към глобалното зануляване/накъсяване.

    Коментиран от #7

  • 4 честен ционист

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Те и преболедувалите ще бодем. Ти как си мислиш иначе.
  • 5 Хахаха

    22 0 Отговор
    Ще измрат, но Спутник няма да докорат. Това е геноцид и престъпление срещу човечеството. Нато един журвалист не пита за руските ваксини, за жената , която е починала след 2 дози Пфайзер. Днес затвориха устата на Мангъров, коъто попита, защо се вкопчиха в само определените ваксини, които са абсолютно сурови. А един от нощ си позволи са каже, че не само векторната астра с маймунския аденовирус прави тромби , но и други векторни. Добре че не е вспоминал името, иначе зиректно щеше да отиде на съд.
  • 6 въх

    3 0 Отговор
    Съветвам ви да прочете какво предлага за справяне с пандемията Dr. Peter McCullough(най-цитираният в света кардиолог) има едно негово добро видео в ютуб. Прочетете и едно интересно интервю с топ Yale доктор и учен - Alessandro Santin, интервюто го има на TrialSiteNews
  • 7 Хахаха

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Докато има Русия не може да опростачат целия свят. Само тези, които се предадоха на дявола със нвоето лицемерие и лъжата.
  • 8 Питам

    19 0 Отговор
    А кой разреши тези ваксини за употреба в ЕС?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 честен ционист

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Питам":

    А кой ти каза, че им трябва разрешение? Нали затова се правят в Белгия, Холандия, за да няма нужда от разрешения.
  • 11 въх

    7 0 Отговор
    За ЮАР пък там си използват онзи заклеймен медикамент, иначе доскоро бяха само 1 процент ваксинирани. Ама хората направиха петиция да го въведат и сега нямат ни корона ни нищо, пък са с гадния щам дето файзера дори пропуска
  • 12 въх

    5 0 Отговор
    Интересен казус е и Австралия, там не се напира да се боцкат изобщо, реално тея пичове немат пандемия от самото начало ако им погледнете кривата, ама там се използва така наречената triple therapy, там откриха и познайте кое нещо че убива короната...

    Коментиран от #13, #14

  • 13 честен ционист

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "въх":

    Щото са малко народ. Трябва да се бачка.

    Коментиран от #16

  • 14 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "въх":

    В Австралия много е малка плътността на населението. Те живеят на разстояние няколко километра един от друг.
  • 15 Демагог

    16 1 Отговор
    Недоверието към европейската агенция по лекарствата е пълно. Няма какво да ги слушаме защото те явно защитават търговски интереси и к противоречивите си изявления и политики се подиграват с хората в ЕС. Пробутват ни разни спорни ваксини за много пари и спират руската ваксина, която очевидно е най-добра. За нашите политици и лекари това е много удобно, но за народа не.

    Коментиран от #17

  • 16 въх

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Абе столицата им грам пък да не изгърми... както казах, хората си слушат техните учени, ползват triple therapy и са шест точки. Други страни също почзват главния им медикамент, бедното Зимбабве например където също ги срази силния южноафрикански щам, си се оправиха хората. Като цяло бедните страни които се скептици към запада го приложиха - Панама, Мексико, щати в Индия като Утар Прадеш и т.н.
  • 17 въх

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Демагог":

    Аз предлагам да правим точно обрарното на това дето ЕМА и СЗО казват
  • 18 Седесарят.

    10 1 Отговор
    Кога я почнаха,че и я спряха..!!.Това са убийци на 21 в... Извършва се геноцид на явно и на живо.!!
  • 19 КаролинКа

    1 2 Отговор
    Браво! Така се прави за да защитиш народа си, а не да бъде опитно животно на всяка цена, като в Азиатския и Евроазиятнския свят и техните васали.

    Коментиран от #21

  • 20 Всяка нова "ваксина" която ще...

    4 0 Отговор
    ..ви побутват оттук нататък е освободена от клинични проучвания с основанието, че те били същите като първите, които били вече "изпитани"....директно от малоумните им лаборатории в телата на хората и НИК й не знае кво е , самия факт че тия които не умрат,но добият увреждане и то е трайно и непреминава, говори че отровите в тия инжекции не се детоксикира и остават докрая на живота ви у вас
  • 21 Антитрол

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "КаролинКа":

    Соаросоидче ние сме опитни животни - защо разписваш декларация можеш ли ми каза. В "евроазиатския" свят както се изразяваш не разписваш декларация и производителя носи отговорност - опорките и пропагандата не вървят.

    Точно така се прави ама не да защитиш народа си а да защитиш печалбите си - нищо че продукта ти убива хора лансираш него и не допускаш този на конкуренцията. Спираш временно за да имитираш загриженост и после пак го пускаш без да си променил нищо.

    Тези на Пфайзер и Модерна засега нямат тежки странични ефекти обаче ще се окаже че май и не предпазват от вируса - колко народ се разболяха и умряха след ваксиниране - за това и не казват за какъв период предпазват - май е никакъв но пък си осигуряват дългосрочен пазар - през 6 месеца трябвало да се ваксинираме и цената расте.

    Вече никой не казва че след 70% ваксинирани ще придобием стаден имунитет и вируса ще изчезне.
  • 22 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    Защо ваксините не помагат и няма да помогнат никога? Хората с различни характери боледуват от различни болести,а как ваксината може да промени и повлияе на вашият характер? Именно поради тази причина се казва болест по наследство,а на кого сте копие от близките си по характер? Сега се замислете как така с едни мерки и различни характери вие ще сте предпазени и здрави според тези специалисти?
  • 23 СПУТНИК Е НАЙ ДОБРАТА ВАКСИНА 🤑🤑🤑

    1 0 Отговор
    ДРУГИТЕ СЕ КОНКУРИРАТ КОЙ ДА ПРОДАДЕ ПОВЕЧЕ НЕКАЧЕСТВЕНА ВАКСИНА И ХОРАТА ИЗМИРАТ КАТО ПИЛЦИ!!