20 Април, 2021 08:21 2 695 2

Почти пет милиона британци чакат за лечение

  • великобритания-
  • лечение-
  • планов прием-
  • коронавирус-
  • болници-
  • пациенти-
  • болести

Близо 5 милиона души чакат за здравна услуга

Почти пет милиона британци чакат за лечение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във Великобритания броят на хората, които чакат за планова операция или друг вид медицинско обслужване, е нараснал рекордно по време на пандемията. По данни на браншовия съюз NHS Providers, в който членуват болниците и организациите от здравеопазването, в момента 4,7 милиона пациенти чакат за някаква здравна услуга. От тях 400 000 души чакат вече повече от година. През февруари 2020 броят на онези, които са чакали за медицинско обслужване над една година, са били много по-малко - едва 1613. На този фон експерти бият тревога: според тях особено в най-засегнатите райони на страната обслужването на всички тези чакащи пациенти вероятно ще продължи още пет години.

Всеки пети пациент с COVID-19

През първите два месеца на 2021 година 20 процента от всички обслужени пациенти на Острова са били болни от COVID-19, посочват от NHS Providers. В тази връзка от браншовия съюз призоваха правителството да отпусне допълнителна финансова помощ за здравната система. Според неговия председател Крис Хопсън, в тази ситуация особено много страдат пациентите с ракови заболявания, както и хората, страдащи от психически заболявания. Това, от което има нужда сега, е общ подход на здравните власти и правителството за осигуряване на повече места за пациенти, както и на инвестиции в нови възможности за диагностициране и методи за лечение, отбелязват от NHS Providers. Министър-председателят Борис Джонсън вече даде знак, че ще бъде осигурена такава помощ. "Ще се погрижим системата на здравеопазването да получи необходимите средства, както впрочем правим това по време на цялата пандемия", увери той и подчерта, че чакащите за операция пациенти са приоритет.

Ефектът от ваксинациите се усеща

В същото време броят на инфекциите във Великобритания продължава да спада. През последното денонощие има регистрирани само 10 смъртни случая във връзка с COVID-19. Това е най-ниската смъртност на дневна база от септември 2020 насам. Значително е спаднал и броят на лекуваните в COVID-отделенията на болниците. Смята се, че това е резултат от напредъка на имунизационната кампания. В страната вече са ваксинирани над 32 милиона души, което означава, че половината от британското население е получило най-малко по една доза ваксина.

Изследователи от Лондонския кралски колеж (Imperial College London) обаче твърдят, че причината за това не е толкова във ваксинирането, колкото в действалите дълго време строги ограничения във връзка с пандемията: месеци наред британците имаха право да се срещат само с още едно лице извън домакинството си, при това само с цел спорт или за разходка. Напускането на дома без уважителна причина дълго време беше забранено. Пътуванията в чужбина и частните събирания в затворени помещения не са позволени и до днес. В началото на януари във Великобритания новите инфекции бяха стигнали до 70 000 на ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    4 1 Отговор
    Сега като почнат да умират от забавеното лечение, пка ли ще ги пишете починали от коронавирус? То беше ясно, че ще последва такъв проблем. И не само във Велокобритания. Да не мислите, че в България положението е по-розово?
    Ама не, то само коронавирус има през последната година. Другите болести изчезнаха!
  • 2 Стрелата

    0 0 Отговор
    Как чакат по пъбовете вижте снимката а болниците са празни така чеее пак фейк геражййски.