Last news in Fakti

20 Април, 2021 09:18 2 529 0

Испания: Времето между дозите на РНК ваксините да се удължи за хората под 80 години

  • испания-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

За тези над 80-годишна възраст и рисковите групи, вторите дози ще останат според предписанието

Испания: Времето между дозите на РНК ваксините да се удължи за хората под 80 години  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на здравеопазването на Испания предложи поставянето на втората доза от ваксините на „Пфайзер” и „Модерна” да се отложи за лица под 80-годишна възраст, за да се ваксинират повече хора поне с една доза.

Предложението, което се обсъжда с регионалните правителства, идва на фона на растяща заболеваемост при четвърта вълна на Covid-19.

Със 21 071 случая, 121 починали и кумулативна честота от 230 Covid инфектирани на 100 000 жители , което е със 17 пункта повече от петък, Испания отново е близо до екстремния риск по стандартите на Световната здравна организация.

Страхът от четвъртата вълна увеличи до 82,8% броят на желаещите испанци, които искат да бъдат ваксинирани, пишат местните медии.

В опит да намери решение министърът на здравеопазването Каролина Дариас предложи интервалът между двете дози на РНК ваксините да се удължи от 21 и 28 дни, на 42 и 56 дни само за лицата под 80 години.

За тези над 80-годишна възраст и рисковите групи вторите дози ще останат според предписанието.

Предложението се базира на проучване, публикувано през април от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на Съединените щати, според което и една доза „Пфайзер“ и „Модерна“ постигат 80 % ефективност срещу Covid-19.

Практиката с едната доза вече е прилагана във Великобритания, където 47,8% от британците са получили първата доза от ваксините, но само 12,5% имат и двете. Това ще позволи между 75 и 80 % от испанското население да бъде защитено , макар и само с една доза, посочват властите в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА