20 Април, 2021 23:40 2 591 6

Животът в Португалия се завръща постарому

  • португалия-
  • разхлабване на мерките-
  • ковид 19-
  • пандемия

През януари страната беше рекордьор по заразени от COVID-19

Животът в Португалия се завръща постарому  - 1
Снимка : Shutterstock

Само седмици след като беше сред първите най-тежко засегнати от пандемията, Португалия започна постепенно да се връща към нормалното ежедневие, предаде ДПА.

От понеделник барове, ресторанти и кафенета ще могат отново да обслужват клиенти, като ще е позволено да приемат и гости на закрито. За първи път от три месеца насам е възможно да се посещават търговски центрове, кина и театри, като учебните заведения също отвориха врати.

Облекчаването на мерките е „знак за надежда и увереност в бъдещето“, каза португалският президент Марселу Рибелу де Соза.

За разлика от другите европейски страни, в които ситуацията е все още тежка, в Португалия мерките са дали резултат, заради което държавата е в състояние да даде „зелена светлина“ за разхлабването им.

Въпреки обнадеждаващите резултати от битката срещу вируса, за момента ограниченията няма да бъдат напълно премахнати. Пример са заведенията, които ще имат право да обслужват клиенти до 22:30 ч. през делничните дни, като през почивните ще работят до 13 ч. Границите на страната по суша също остават затворени.

През януари тази година Португалия беше сред най-засегнатите от COVID-19 държави в света, като общественото здравеопазване беше на ръба на колапса.

След предприетите строги мерки в началото на годината, в момента португалците са сред страните с най-нисък брой на заразени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехаааа

    3 3 Отговор
    ....булгар,булгар ...ваксинация...
  • 2 тук там травълър

    4 6 Отговор
    Заменям три Гърции за една Португаля!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    8 1 Отговор
    Ясно е. Португалския съд отсъди още през зимата че пср теста е ненадежден за поставяне на диагноза.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.