Last news in Fakti

21 Април, 2021 08:46 3 219 15

Пандемията вилнее в Полша. Здравната система е в колапс.

  • полша-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • колапс-
  • европа-
  • лекари-
  • болници

Респиратори има, но лекари няма

Пандемията вилнее в Полша. Здравната система е в колапс. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От седмици поляците се надяват на обрат в развитието на пандемията. Засега обаче напразно. В петък (16.4) здравното министерство във Варшава обяви, че новите случаи за едно денонощие са 17 847. Още по-смущаващ е броят на починалите - 595 в рамките на 24 часа.

В някои дни жертвите на пандемията надминават 900. Това нарежда 38-милионна Полша сред първите в света по смъртност от коронавирус. През първото тримесечие на 2021 година извънредната смъртност – т.е. тази над обичайната - е била с 24% по-висока от смъртността през последните три години. И докато медиците от интензивните отделения в Германия предупреждават, че може да се стигне до претоварване, здравната система на Полша вече е в състояние на колапс. Екипите на спешната помощ не смогват да достигнат до всеки нуждаещ се.

Опашки от линейки

Пред спешните центрове се извиват опашки от коли с чакащи пациенти, които се надяват да намерят свободно легло. “Не издържаме повече. Това е истинска сеч. Няма как да го кажа по друг начин”, казва пред вестник “Ди Велт” санитар от спешната помощ във Вроцлав. Думите му са в противоречие с официалните съобщения на властите. “Искам ясно да подчертая, че полското общество може да се чувства сигурно - както по отношение на нужните легла в болниците, така и на апаратите за обдишване”, заяви президентът Анджей Дуда наскоро. Санитарят от Вроцлав обаче рисува съвсем друга картина. Когато започва своята смяна, той редовно заварва опашка от над 100 пациенти, които е нямало как да бъдат приети. “Всичко е задръстено от болни. Хората имат задух, а са принудени да чакат вкъщи по 12 часа, без да могат да получат помощ”.

В цял Вроцлав има едва 27 линейки, които не смогват да обслужат всички болни. Служителят в спешното отделение разказва, че проблемите не свършват, дори когато болният е докаран в лечебно заведение. “Полша вече не е бедна страна, можем да си купим респираторите, които са ни нужни. Но просто няма персонал”, обяснява той. По данни на Евростат, Полша е страната в ЕС с най-малко лекари на глава от населението в ЕС - 238 на 100 000. За сравнение в Германия се падат по 431 на 100 000 души. Причината е в емиграцията на много специалисти, напуснали родината си заради ниските заплати. Мнозина от лекарите в Полша получават по около 1800 евро брутна месечна заплата. А цените на хранителните стоки и наемите във Варшава са дори по-високи от тези в Берлин.

Респиратори има, но лекари няма

"Да се ​​каже, че персоналът е на предела на възможностите си, би било твърде малко. Системата се срина, грижата вече не може да бъде гарантирана", разказва ревматологът Бартош Фиалек, който също е работил в COVID-отделение. Пред болницата му се образували опашки от линейки. "Оказваме спешна помощ в линейките и след това решаваме кого можем да приемем". Фиалек споделя и друга своя тревога: все по-голяма част от пациентите са млади хора. Здравните власти в Полша вече обявиха, че удължават локдауна в страната до 25 април. Училищата остават затворени, както и хотелите, фризьорските и козметичните салони. В болниците в страната към момента се лекуват над 33 000 пациенти с коронавирус. Повече от 3400 от тях са в интензивни отделния.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 лошо

    12 1 Отговор
    Бог да пази България, управниците да му мислят сериозно, да не се стигне дотам, че идват и празници.
  • 3 въпросче

    16 2 Отговор
    Здравната система е в колапс. Респиратори има, но лекари няма. ЗА БЪЛГАРИЯ ЛИ СТАВА ВЪПРОС,ИЗВИНЕТЕ?!
  • 4 Герб

    3 6 Отговор
    Са виновни. Щото по принцип са винаги виновни. 😁
  • 5 Реалност

    12 1 Отговор
    "Полша е страната в ЕС с най-малко лекари на глава от населението в ЕС - 238 на 100 000. За сравнение в Германия се падат по 431 на 100 000 души."...в България се падат по 434 лекари на 100 000 души - на първо място в Европа, но пък нашите най много се оплакват и са най изморени
  • 6 Учуден

    13 3 Отговор
    Как така само в държавите с локдауни здравните системи изпадат в колапс и колкото е по дълъг и по строг локдауна толкова по зле е положението? Въпроса е риторичен.

    Коментиран от #7

  • 7 Доктор Ох Боли

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Бъркаш причина и следствие...
  • 8 chris

    5 9 Отговор
    Изпратете Румен Петков от АБВ, той е велик специалист по КОВИД 19, на минутата ще помогни на поляците. Бог да ги пази.

    Коментиран от #9

  • 9 Сър Пичук

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "chris":

    Ако не са му забранили да ходи и там...
  • 10 куку руку ку

    8 1 Отговор
    Има ли още кой да се хваща на тази пропаганда?
  • 11 Отлично запознат

    8 1 Отговор
    Поредната паникьорска статия, платена от глобалистките “филантропи”. Реалното положение е твърде по-различно!
  • 12 Тодоров

    6 0 Отговор
    Полша е 5 пъти с по-голямо население от нас. Разделете смъртните случай и хората в болниците на 5 и отново ги изпреварваме!
  • 13 Пенкелер

    6 0 Отговор
    Оказа се че въпреки милярдите наляти зя медицина десетилетия напред съвременната медицина се справя не много по-добре от католичевките свещенници през чумната епидемия 17-ти век.
  • 14 Гошо

    3 1 Отговор
    Пуснете хората навън бе.Само така всичко ще отмине.Не е ли още ясно.
  • 15 666

    2 2 Отговор
    Да си изберат смешник, сценарист и Мангъров, като специалист да ги управлят и ще са супер!