Last news in Fakti

22 Април, 2021 17:12 3 021 10

Новините за тромбози подкопаха доверието в "АстраЗенека"

  • астразенека-
  • великобритания-
  • коронавирус-
  • доверие-
  • британци-
  • пандемия-
  • ваксина

Британците са станали много по-малко уверени в безопасността на препарата

Новините за тромбози подкопаха доверието в "АстраЗенека" - 1
Снимка: Shutterstock

Доверието на британската общественост към ваксините срещу COVID-19 е засегнато незначително от ограниченията, които бяха наложени върху употребата на препарата на AstraZeneca (АстраЗенека). Проучванията показват, че броят на гражданите на Обединеното кралство, които възнамеряват да се ваксинират срещу коронавирус, едва ли е намалял след новините за проблемите с ваксината на британско-шведската компания. В същото време гражданите на Великобритания са станали много по-малко уверени в безопасността на лекарството, разработено в Оксфорд, отбелязва националният ежедневник The Times, цитиран от агенция "Фокус".

Този месец регулаторните органи на Обединеното кралство препоръчаха на хора между 18 г. и 29 г. да се предлагат ваксини Pfizer/BioNTech или Moderna поради възможна връзка между препарата на AstraZeneca и „изключително редки“ случаи на образуване на кръвни съсиреци. Няколко европейски държави, включително Франция, Германия и Италия, също спряха употребата на ваксината през март поради същата причина. Изследователи от университета в Стърлинг, събирайки данни за проект за страховете около COVID-19 във Великобритания, са проучили дали обществените опасения относно AstraZeneca са довели до „съмнения във ваксината“ като цяло.

Според вестника допитването, проведено след новината за спирането на употребата на ваксината в Европа, не показва намаляване на броя на хората, които възнамеряват да се ваксинират. Друго проучване, проведено след промяната в насоките за ваксиниране на хора на възраст под 30 години, установи само незначителни промени в намеренията. Така на 9 април 85,7% от анкетираните са заявили, че възнамеряват да си сложат ваксина, докато на 17 март те са били 86,1%. В групата на респондентите на възраст от 30 г. до 39 г., които ще продължат да получават ваксината AstraZeneca, има малко промени.

„Бях изненадан - мислех, че ще видим промяна в реакцията след появата на новото ръководство на регулатора в Обединеното кралство“, реагира Дейвид Комърфорд от Центъра за поведенчески науки към Университета в Стърлинг, коментирайки резултатите от проучването. Това обаче не означава, че хората не се притесняват от новините, подчерта той. Според специалиста данните на Google Trends показват нарастваща активност при търсене на ключовите думи „ваксина“ и „безопасно“. Агенцията за регулиране на лекарствата и медицинските средства заяви, че ползите от ваксината на AstraZeneca все още надвишават рисковете като цяло, припомня изданието. В периода до 31 март има 79 съобщения за кръвни съсиреци, придружени от ниски тромбоцити в кръвта при ваксинирани хора.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга

    3 2 Отговор
    Васкините Борисов и Борис и Опел Астра все с тромбози и още не могат да ги разпределят по света докато Спутник Ви вече е в 60 страни това са над 3 милиарда души и няма оплаквания с тромбози, но дебелите на Запад ги грозят тромбози и без ваксини
  • 2 Хлъц

    5 0 Отговор
    Фазера подложи динена кора на Астрата.Не че и тя не тюрлю гювеч.Но зад локвата върви ударно бодене на кравите.Скоро ще приключат.А цеховете, какво ще правят? Технология- моше! Пускаш молци в склада на конкурента.Следва ...Мойто плат най хубав на пазар.Няма молци,няма дупки на плат.Ефтино го давам.Само като за теб!

    Коментиран от #10

  • 3 др Гей Билтс

    8 3 Отговор
    Само невменяеми могат да имат доверие в нещо, което дори и съставките са производствена тайна. Така че никой не имал никакво доверие. Хората са се подлъгали я от страх, я по принуда.

    Коментиран от #4

  • 4 Ал Кайда

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    До скоро беше тайна че кремвиршите не са от месо а от джапанки пластмаса и отпадъчни копита но в магазините ги дават и с надценка
  • 5 Изразявай се коректно ве!

    4 0 Отговор
    Не новините, а фактите за пострадали и починали!
  • 6 тарикату

    3 0 Отговор
    Не трябваше да плямпате много, боц, боц, айде, сега сичкото ваксина у кофата.
  • 7 Wiki

    4 0 Отговор
    Τромб, от гръцки: θρόμβος – „съсирек“. Τромбози от θρομβώσεις.
  • 8 Хахаха

    5 0 Отговор
    Астрата е по добра от другите , приети тук. Пфайзер устрои търговска война на векторните. Спутник е под прицел. Но там те са аут пред Спутник. Затова учените от Русия питат, защо се премълчава статистиката за Пфайзер?
  • 9 Хахаха

    3 0 Отговор
    Правилно ли разсъждавам, че СЗО и ЕАМ са одобрили нещо, което не струва. Въпрос: може ли да се доверява на тяхната оценка, ако те одобряват дефектни препарати, според тях самите? И амат ли компетентност да оценяват Спутник?
  • 10 Пръц

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хлъц":

    Борисов пръв изока ,че астрата е смъртоносна и се скри.Кой му натисна копчето е друг въпрос.