Last news in Fakti

22 Април, 2021 22:13 1 433 11

Ваксините са безопасни за бременни

  • бременни жени-
  • ваксините-
  • безопасни-
  • рисков фактор-
  • майките-
  • коронавирус

Изследователите не откриват значително повишен рисков фактор за майките и за плода

Ваксините са безопасни за бременни - 1
Снимка : Shutterstock

Коронавирусните иРНК ваксини не представляват никакви допълнителни рискови фактори за бременни жени, показва голямо проучване, публикувано в престижния "Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“ в понеделник, съобщава "Джерусалем Пост“, предава „България Он Еър“.

Проучването се основава на данни, събрани чрез V-safe система за наблюдение и регистър на бременността от "Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията" между 20 декември и 14 февруари.

Регистърът е създаден от CDC, за да се наблюдават ефектите от ваксинацията върху бременни жени, когато са получили ваксина или са забременели малко след ваксинация. Участието е било напълно доброволно. Авторите на изследването, експерти на CDC, са разчитали на здравна информация от няколко хиляди жени, които са били ваксинирани или с Pfizer, или с Moderna, и двете базирани на mRNA технологията.

Изследователите не откриват значително повишен рисков фактор както за майките, така и за плода.

"Бременните не съобщават за тежки реакции в по-голяма степен от другите жени, с изключение на гадене и повръщане, които се съобщават малко по-често само след доза 2“, пишат те.

Учените подчертават, че резултатите все още са предварителни, както и че ще бъде от решаващо значение да продължи проследяването на ефекта на ваксината върху бременни жени за по-дълъг период от време, предава БГНЕС.

"Необходимо е непрекъснато наблюдение за по-нататъшна оценка на резултатите при майките, бременността, новороденото и детството, свързани с ваксинацията срещу Ковид-19, включително в по-ранните етапи на бременността и през периода на зачеването“, заключават те.

"Междувременно настоящите данни могат да помогнат за информирането при вземането на решения относно ваксинацията на бременни и техните доставчици на здравни услуги", информират още.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    17 1 Отговор
    Това минава всяки граници!!! Хора, мислете , отговорни сте за себе си и децата си!
  • 2 Майна

    14 1 Отговор
    Правят си експерименти , които ,,проследяват,, с бременни жени!!!
  • 3 Д р Вирхов

    14 1 Отговор
    Поредната нагла лъжа на НОЩ.Със всичко друго може да правят кощунство,но с бременни жени е перверзия!!!
  • 4 Vankata

    6 13 Отговор
    Израел забравиха за вируса.Затвориха всички ковид отделения.А ние бучим по форуми че вируси няма и ни тровят.Да ваксините имат странични ефекти ,но вируса ни ... майката и който не вярва е сляп или не му изнася

    Коментиран от #8

  • 5 Брендица

    19 1 Отговор
    Ей негодници, на куп лекарства пише забрана за прием от бременни. Вие за ваксина ми обяснявате, че било безопасно. Д**а вашта....
  • 6 Майка

    17 1 Отговор
    Абе идиоти, то витамините от аптеката и обикновените болкоуспокояващи са опасни за бременни, камоли тези неща, наречени "ваксини"! Няма нужда от нови поколения, създадени като експеримент на алчни търговци.
  • 7 да бе

    12 1 Отговор
    Е, за бременните може и да са безопасни, ама за бебетата им не. Има спонтанни аборти след Пфайзер и Модерна.
  • 8 Майна

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Vankata":

    Ваксинирай се, бее...Дори и ,,паспорт,, ще ти дадат, който не се знае колко време ще можеш да,, ползваш,,..., но добре, че не можем тук да видим кой стои зад коментара, защото е срам липсата на елементарна мисловна дейност..
  • 9 Бай Стоил

    4 1 Отговор
    клучова дума "значително"
  • 10 Бай

    8 0 Отговор
    Кретени ..участието било напълно доброволно..Перверзници гнусни!
  • 11 ваня

    2 0 Отговор
    голям виц! 1918 год