23 Април, 2021 14:04 5 163 10

От събота в Германия "аварийна спирачка": какво означава това?

  • германия-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • локдаун-
  • ангела меркел-
  • аварийна спирачка-
  • заразени-
  • правила

Разходките и тичането за здраве без придружител ще бъдат позволени до полунощ

От събота в Германия "аварийна спирачка": какво означава това? - 1
Снимка: Shutterstock

Тази седмица германският Бундестаг одобри промени в Закона за защита от инфекции като мярка в борбата срещу пандемията от коронавирус. От днес законът влиза в сила в новия си вид. А правилото за общовалидна "аварийна спирачка" важи от събота, 24 април. Това дава възможност на отделните общини да оценят актуалната ситуация и да напаснат своите правила към "внезапната спирачка". Законът за защита от инфекции ще важи до 30 юни 2021. До тази дата всички общини трябва да се съобразяват с него и да прилагат правилата.

Единни правила за цяла Германия

Какво означава общовалидна "аварийна спирачка"? След влизането ѝ в сила тя ще важи за цяла Германия. В окръзите с висок брой нови инфекции ще се въвежда вечерен час, ще има още по-строги ограничения за магазините и дистанционно обучение. Ето как точно ще се променя ситуацията според броя новозаразени: Ако в някой окръг в три последователни дни броят на новите инфекции на седемдневна база надхвърли 100 на 100 000 жители, в сила влиза вечерен час - забрана за напускане на дома от 22 часа до 5 часа сутринта. Разходките и тичането за здраве без придружител ще бъдат позволени до полунощ. Магазините ще допускат единствено клиенти с негативен тест и с предварително резервиран час. А училищата ще могат да преминават към смесена форма на обучение - присъствено и дистанционно.

Конкретно за утре, 23 април, това означава, че навсякъде, където във вторник, сряда и четвъртък броят на новите инфекции на седемдневна база е надхвърлял 100 на 100 000 жители, в сила влиза "аварийната спирачка". Ако броят на новите инфекции в три последователни дни на седемдневна база надхвърли 150 на 100 000 жители, в магазините ще бъде позволено единствено поръчването на стоки и взимането от там. Ако новите инфекции в три последователни дни на седемдневна база са над 165 на 100 000 жители, училищата ще преминават към дистанционна форма на обучение. Изключения ще важат за последните класове.

Какво означава това за контактите, спорта и работата от вкъщи?

Ако броят на новите инфекции в три последователни дни на седемдневна база надхвърли 100 на 100 000 жители, едно домакинство може да се среща само с още един човек, но в това число не влизат децата под 14 години. Това правило за контактите и събиранията важи и за спортистите. Изключения има само за професионалните спортисти и състезателите. Децата до 14 години ще могат да тренират безконтактен спорт навън в групи до 5 души. За всички други важи: спортът е позволен само по двама или с членове на собственото домакинство. Според промените в Закона за защита от инфекции, когато става дума за работа в офис или сравнима дейност, работодателите трябва да предложат на работниците да преминат в режим хоумофис, ако няма обосновани пречки. Служителите трябва да се съгласят, ако нямат сериозни аргументи срещу работата от дома.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край Босфора

    29 1 Отговор
    Откога разправям че тия лежат на стари лаври и пропаганда и се чудя на акъла на хората загубили си времето с тия.
  • 2 9929

    30 1 Отговор
    май па се връщаме на "кво се носиш кат изпаднал германец"...тия си съсипаа дръжавата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха..

    22 5 Отговор
    Германците ги удря тока епизодично и ритмично.Маниаци са на тема ред и чистоплътност,а накрая ги ядат въшките около поредният Сталинград,те са абонирани за провала,нула доверие за тях..
  • 5 Кройф

    23 1 Отговор
    Значи базконтактен спорт може, а контактен-не може..... Освен това до 20.00 може да се спортува, а в 3.00, примерно, не може :))) Тъжно и смешно и ужасно е всичко това!!!!!

    Коментиран от #8

  • 6 Дано се

    11 2 Отговор
    самоунищожи четвъртия райх!
  • 7 Omega

    12 2 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е НАЙ СТАРИЯ И ДЪЛБОК КЕНЕФ НА ЗЕМЯТА !!
  • 8 Оказва се, че

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кройф":

    овцете на два крака са си овце, независимо на какъв език говорят!
  • 9 иван иванов

    8 2 Отговор
    Тези ако стигнат като нас 1000 на 100000 направо не ни се мисли !
  • 10 MTGонтан

    2 1 Отговор
    И ПОСЛЕ ОНЯ С МУСТАКА БИЛ НЕНОРМАЛЕН ....ЕССЕН ЗИ БИТЕ МАЙНЕ ШАЙЗЕ МИТ ЛЬОФФЕЛ УНЗЕРЕ ЛИБЛИХСТЕ ДОЙЧЛАНДЕРН