23 Април, 2021 16:21 7 057 19

Япония обяви извънредно положение

  • япония-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • токио

Регистрирани са около половин милион случая на заразяване и 10 000 жертви, но хората стават по-малко търпеливи и склонни към сътрудничество и пренебрегват наложените мерки

Япония обяви извънредно положение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Япония обяви трето извънредно положение за Токио и три западни префектури заради скок на броя на случаите на заразяване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В страната има скептицизъм дали това ще помогне за овладяване на бързото нарастване на броя на случаите преди летните Олимпийски игри през юли.

Премиерът Йошихиде Суга обяви, че извънредното положение в Токио, Осака, Киото и Хього влиза в сила от 25 април и ще продължи до 11 май.

Третото извънредно положение в далекоизточната страна от началото на пандемията започна само месец след края на предишното извънредно положение в района на Токио.

Този път мерките предвиждат заповеди за затваряне на баровете, универсални магазини, увеселителни паркове, молове, театри и музеи. Общественият транспорт и ресторантите, които не сервират алкохол, се подканват да затварят рано. Училищата ще останат отворени, но университетите са помолени да се върнат към онлайн обучението.

Носенето на маски, стоенето по домовете и други мерки за цялото общество остават незадължителни призиви и експерти се опасяват, че те няма да бъдат спазвани.

В Япония са регистрирани около половин милион случая на заразяване и 10 000 жертви, но хората стават по-малко търпеливи и склонни към сътрудничество и пренебрегваха наложените мерки, докато заразата се разпространяваше.

Третото извънредно положение цели да бъде кратка и интензивна стъпка, която да попречи на японците да пътуват и да разпространяват вируса по време на празниците от "златната седмица" в края на април и първата седмица на май.

Предвиденият край на извънредните мерки на 11 май, точно преди посещението на председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, предизвика спекулации, че правителството дава приоритет на олимпийската програма пред здравето на хората.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    9 54 Отговор
    Aуууу- какво станА сега- нали няма ковид... Къде си, ве, мангъров- къде си да изнесеш пропагандна проповед на японските си колеги- инфекционисти и вирусолози, че ковид е леко грипче, че ковид не е тежка заразна инфекциозна болест, с висока смъртност, която се предава чрез въдушно-капков механизъм на предаване, че няма здрави вирусоносители и че ковид се лекува само с хидратация на организма, чайчета и спокойствие... Из-р-о-д безподобен- скъсай ди дипломата за висше медицинско образование и си посипи главата с пепел...

    Коментиран от #2, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ФЕН

    32 5 Отговор
    Е ми то вече на всички е ясно ,че тези мерки са погрешни и нищо не помагат!! всички искат модела на Швеция и да си слушат лекарите си Инфекционисти - специалисти по областта !! Мангъров какво е казал , че пише в учебниците по медицина ВСИЧКО се потвърди до последната запетая !!! Ама в Швеция отговорност по е главния инфекционист на държавата и се обоснова на медицината и опита си иго послушаха !!!А тук смех и не само тук.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гошо

    3 2 Отговор
    Нашия Ганъо да отиде да им се накара сега.Нааайш как шсе сврат по къщите си.
  • 6 Казуар

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "ФЕН":

    В Швеция нищо не е приключило.

    Коментиран от #13

  • 7 HAHAHHA

    8 0 Отговор
    ХОРАТА ЩЕ ИЗЛЕКУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ И ЩЕ СЕ ОАКАТЕ С ПЛАНДЕМИЯТА СИ И АГЕНДА 2030
  • 8 Demonaz

    14 1 Отговор
    В Япония от край време си ходят с маски и са дистанцирани. Тогава какъв е смисъла от тези мерки? Или май-май просто пишеме статии , така да има. Много знаеме ние какво става в Азия и Латинска Америка. Или другата бясна ци гания Индия. Сигурно няма живи хора там,бродят зомбита.
  • 9 Габриел

    5 0 Отговор
    Япония е 18 Пъти повече по население от нас, при нас над 12000 жертви, там 10000.... ???
  • 10 щксщкс

    2 0 Отговор
    120млн.!!!
  • 11 Анатоли. Стайков?? Казал си колко са

    11 1 Отговор
    Починалите от КВ до Сега около 10 000, но Забравяш да кажеш умишлено, колко е населението на Япония???? 129 000 000???Япония има почти 20пъти повече население!!!!! Раздели10000 починали на 20и ще получиш 500човека, ако бяхме като Япониа!!! 500-600човека трябва да са починалите в България Умнико, плашиш!! Колко са зле в Япония, тези, които Управлява ха кризата, а после започнаха дае наблюдават, да кажете по статистика, колко са починалите при нас!!! Анатолий???

    Коментиран от #18

  • 12 Антитрол

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Хайде спрете се бе с вашите лъжи

    - кога Мангъров е казал че няма вирус.

    А че е леко грипче си е вярно - тежка заразна инфекционна болест е ебола с над 50% смъртност, денга също е с над 50% смъртност - виждал си ти тежка заразна болест.

    Долна манджа сте това соросоидчетата.

    Коментиран от #17

  • 13 Антитрол

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Казуар":

    Що бе къде е приключило - даже и в Китай не е приключило.

    Хората казват че с тия мерки не може да се спре инфекцията но пък може да си сринеш икономиката но явно това е целта на някои.
  • 14 Оставка, трибунал, наказателен взвод

    8 1 Отговор
    Япония (130 млн) починали (10000); България (6,4 млн) починали (15000). Премиер на Япония - интелигентен юрист; премиер на България - пожарникар -футболист с чекмедже.
  • 15 Тост

    3 1 Отговор
    За каква зараза иде реч у тая статия?
  • 16 Санитар

    3 0 Отговор
    Тровят ни и вируса няма нищо общо.Свързано е с храната или въздуха,но това не е ковид от него не се умира толкова бързо
  • 17 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антитрол":

    За сведение ЕБОЛАТА Е С 90% СМЪРТНОСТ и е хеморологична треска с кръвоизливи и няма нищо ОБЩО С КОВИДА.
  • 18 Възмутен

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анатоли. Стайков?? Казал си колко са":

    Ковида за някои хора е леко грипче, но за други е смъртоносен,а на трети остават трайни поражения на много органи,ПРОСТО НЕ ЗНАЕШ ТИ ОТ КОИ ИНДИВИДИ СИ!
  • 19 миро

    3 0 Отговор
    тия азиатци от острова са имали забрана да се хранят с месо 200 години и са се подчинявали тоза не са хора а роби,не ставайте като тях а си тъсете правата и защитавайте свободите си.