Last news in Fakti

23 Април, 2021 17:44 1 370 3

„АстраЗенека“ не успя да достави обещаните ваксини

  • астра зенека-
  • брюксел-
  • ес-
  • ваксини-
  • съд

Има вероятност да се стигне до съд

„АстраЗенека“ не успя да достави обещаните ваксини - 1
Снимка : Shutterstock

AstraZeneca може да се изправи пред съдебно дело. Според източници на "Политико", на среща на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел повечето от тях са подкрепили идеята AstraZeneca да бъде съдена заради неуспеха ѝ да достави обещаните дози ваксини на общността, предаде „България Он Еър“.

Само Германия и Франция са поискали време, за да обмислят хода, чиято цел е фармацевтичното дружество да бъде задължено да осигури дозите, заложени в договора с Евросъюза.

До края на седмицата държавите членки трябва да одобрят идеята. Ако се стигне до дело, това ще бележи нова фаза във влошаването на отношенията между Брюксел и англо-шведската компания.

Още през януари AstraZeneca предизвика гнева на Европейската комисия, след като заяви, че ще намали доставките за блока. В рамките на първото тримесечие бяха изпратени 30 млн. дози на страните в ЕС, вместо обещаните в договора 100 млн. дози. Този недостиг се отрази на ваксинационните кампании в ЕС. AstraZeneca възнамерява да достави около 70 млн. дози до края на второто тримесечие на годината, когато трябваше да изпрати всичките 300 млн. дози, предвидени в договора. Заради хаос в доставките, Брюксел не се възползва от възможността за поръчка на допълнителни сто милиона дози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    4 1 Отговор
    Все едно доставчикът на Цианид на Хитлер да се забави с доставките.
  • 2 Анонимен

    0 0 Отговор
    Като ги продават на търг,на който дава повече пари,а и Англия също ги принуждава да пращат нататък.
  • 3 Камен

    4 0 Отговор
    То и без друго никой не я иска...