Last news in Fakti

26 Април, 2021 12:04 4 206 15

Фармацевтичните компании предупредиха Белия дом

  • ваксини-
  • фармацевти-
  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • патенти-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • учени-
  • лекари

Патентите не трябва да попадат в ръцете на Русия и Китай

Фармацевтичните компании предупредиха Белия дом - 1
Снимка: Shutterstock

Американските фармацевтични компании засилват натиска върху Вашингтон. Те не искат патентите за коронавирусни ваксини да попаднат в неподходящи ръце. Един от аргументите им, съобщава Financial Times, е, че нови научни методи могат да попаднат в Китай и Русия, предаде агенция "Фокус".

Източници разкриват пред изданието, че лобистите са предупредили служителите на Белия дом, че Москва и Пекин могат да използват платформата, която американските компании Pfizer и Moderna са използвали за създаването на ваксини, за собствени цели. Лекарствата с матрична рибонуклеинова киселина (мРНК) са относително нов подход към разработването на ваксини, за първи път широко използван по време на пандемията от COVID-19. Техните производители очакват, че в бъдеще лекарствата, базирани на мРНК, могат да покажат своята ефективност при лечението и профилактиката на редица заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания. Pfizer и Moderna, както и други американски производители на ваксини срещу COVID-19, не отговориха на искането на вестника за коментар.

В края на миналата година Индия и Южна Африка отправиха призив към СТО да призове държавите, произвеждащи ваксини срещу COVID-19, временно да се откажат от патентите за коронавирусни лекарства предвид мащаба на пандемията. Според вестника към днешна дата този призив е подкрепен от повече от 60 държави. По-рано този месец 175 нобелови лауреати и бивши държавни и правителствени ръководители призоваха американския президент Джо Байдън да подкрепи спирането на споразумението на СТО относно правата на интелектуална собственост, свързани с търговията, за ваксини срещу коронавирус.

Както отбелязва вестникът, администрацията на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп категорично се противопостави на тази стъпка, но новото ръководство на САЩ обмисля такава възможност, както се вижда от последните изявления на представителя на САЩ в търговските преговори Катрин Тай. По време на мероприятие на СТО на 14 април тя каза, че САЩ и светът трябва да обмислят преразглеждане на настоящите търговски правила въз основа на уроците, извлечени от борбата срещу COVID-19 и ХИВ/СПИН.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    53 1 Отговор
    Хахахааааа, загрижени били за здравето на човечеството?
    Можах да те лажем!
    Парица е царица!
  • 2 др Гей Билтс

    37 5 Отговор
    Ганчовците ваксинирани с ГМО ваксините са вече собственост на Корпорацията САЩ и законово чрез патента. Всяка година ще са на абонамент към Лукавия, докато накрая не идат у Казана.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой

    33 0 Отговор
    Аха, и нека после ми говорят за загриженост за здравето на хората. Алтруизъм, ама друг път. Това доказва, че и пандемията е измислена, за да гарантира едни печалби на "нашите" фирми.
  • 5 Правосъобразнос

    12 0 Отговор
    Конституционният съд е свръх-луксозен пенсионерски клуб за заслужили за БКП+БЗНС+ДС-ШАЙКАТА услужливи екземпляри! За 7-годишния си мандат всеки от констутиционните съдии имат по 3-4 дела (по 1 дело за 2 години) по който са докладчици! А трябва да е постоянно дейставащ със задължително разглеждане за конституционосъобразност на всеки акт и закон на парламента и на Министерския съвет и министерстваята преди влизането им с сила и пораждането на негативни последици за обществото и хората! Така ще се избегне и забраната за конституционна жалба от страна на данъкопладците-граждани, тъй като всеки акт ще е разгледан преди влизането му в сила от Конституционния съд!

    Коментиран от #6

  • 6 Прaвocъoбрaзнoc

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Правосъобразнос":

    Що за демократична европейска държава е тази, в която с десетилетия действат противоконституционни закони, норми и администривни актове, пораждащи милиардни мародерски загуби за обществото и доставящо милиардни облаги за партийно-парламентарния БИЗНЕС на БКП-ШАЙКАТА!
  • 7 Гристиянин

    13 0 Отговор
    Хахахаха какъв цирк психотронната война която се води в момента навява спомени за фашизма преди по малко от век
  • 8 На 50%

    12 1 Отговор
    То пъ що да им трябва рнк ваксина,като си имат достатъчно капацитет и умни глави да си създадат своя,май ги е шубе руснаци и китайци да не разкрият пред света с каква американо/англо/немска отрова морят цели нации?...Създаден като БОВ-коронавируса е тестван по цялото земно кълбо,за създателите-америка-жертвите в собствената им (скапана) държава са приемлива загуба,важното е да се разбере какви поражения нанася и колко заразно и бързо се разпространява.11.09.2001 доказва това!
  • 9 123

    9 1 Отговор
    Ще ни сменят генома с матричната РНК за да ни превърнат в послушни полуидиoти.
  • 10 USA

    14 1 Отговор
    "Лекарствата с матрична рибонуклеинова киселина (мРНК)"

    Първо това се превежда информационна а не матрична рибонуклеинова киселина (мРНК) - на английски (message RNA).

    Второ тази технология съществува доста отдавна но до лятото на 2020 година е забранена за производството на ваксини въпреки че са правени опити и има две ваксини но одобрени само за ползване при военни. Проблема е многото странични ефекти.

    Та първите разрешени ваксини по тази технология са именно за Ковид-19 но освободиха производителите от отговорност.

    Второ защо си мислят че руснаците не могат да направят ваксина по тази технология - тяхната ваксина я прави Унгарка учила и работила в Унгария по времето на социализма и после отишла в САЩ.

    Та американците слагат невъзможни патенти на всичко но нещо замълчаха и го покриха патента на Бил Гейтс върху вируса - та върху нещо естествено не може да има патент - значи вируса е изкуствен.
  • 11 Алчноста на Фарма Мафията и чиновниците

    6 0 Отговор
    От нея работещи в СЗО ще ги погуби!! Тези просто са заслепени да имат много пари!! Историята има такива примери с лош край!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Радул

    3 0 Отговор
    Показаха ,че нещата са тунинговани и сега да имат контрол над човечеството !
  • 14 1520

    3 0 Отговор
    фашизмът се възражда
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.