Last news in Fakti

26 Април, 2021 23:37 1 668 3

Германия ще може да осигури ваксини за всички пълнолетни от юни

  • ваксини-
  • пълнолетни-
  • германия-
  • коронавирус

Ваксинацията в страната се ускори значително през последните седмици

Германия ще може да осигури ваксини за всички пълнолетни от юни - 1
Снимка : Shutterstock

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че от юни страната ще бъде в състояние да предложи ваксини срещу КОВИД-19 на всички пълнолетни, въз основа на очакванията, че ще получи 80 милиона дози от производители през втората половина на годината, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.


В зависимост от реалния брой на доставените ваксини, съществуващата система за приоритизиране на най-уязвимите групи ще бъде отменена най-късно през юни, подчерта Меркел на среща с премиерите на 16-те германски провинции.


"Това не означава, че всички ще могат да се ваксинират незабавно. Всички обаче ще могат да поискат да им бъде поставена ваксина", обясни Меркел.


Също както в други европейски страни, кампанията за ваксинация в Германия започна бавно през декември, като до края на март бяха ваксинирани само 10 на сто от населението. Поради ограничените количества приоритет бе даден на възрастните, медиците, болногледачите и хората със заболявания, които биха довели до усложнения при заразяване с коронавируса.


Ваксинацията в Германия обаче се ускори значително през последните седмици. По официални данни 23,4 процента от 83-милионното население са получили поне една доза към вчерашна дата, а 7,2 на сто - по две.


Германия обмисля и закупуване на руската ваксина Спутник V, съобщи канцлерката. Тя обаче уточни, че това ще зависи от одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Ако то не бъде дадено до няколко месеца, Германия вече ще разполага с достатъчен брой дози от други ваксини, отбеляза Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    2 0 Отговор
    АНА МЕРКЕЛ Е КАТО СЛАВИ ЧАЛГАТА, РАПОНА И ДЖОЛАНА - РАБОТИ САМО ЗА ПАРИ .... А ОТ РУСКАТА ВАКСИНА ПАРИЧКИ НЯМА ДА ПОЛУЧИ
  • 2 няма проблем

    1 0 Отговор
    САЩ ще ви пуснат 60 милиона дози „Астра Зенека“. Остава да почерпите.
  • 3 Истината

    0 0 Отговор
    Както в България и в германия мнозинството не искат ваксини ..и тук хората осъзнават че е раздута и целта е пари .пари ...а в германия хората си правят доста по добре сметката от българите и са доста стиснати...лъжат и затова меркел има много малка подкрепа ...в германия също много се.лъже по медиите също...НО в днешно време има интернет и лъжите по лесно се виждат.