Last news in Fakti

27 Април, 2021 06:30 5 244 12

„Пълен локдаун“ за Турция от четвъртък

  • пълен локдаун-
  • ердоган-
  • турция-
  • мерките-
  • коронавирус

Мерките до момента не са били достатъчни да овладеят положението

„Пълен локдаун“ за Турция от четвъртък - 1
Снимка : Shutterstock

От четвъртък турците ще бъдат принудени да си стоят предимно по домовете заради много строги ограничения в пандемията, които във вторник вечерта президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече "пълен локдаун". Те ще продължат до 17 май и целта е след Рамазан драстично да намалее броят на заразените и починалите, съобщи „Дневник“.

През последните дни новите случаи са десетки хиляди, като за последните 24 часа бяха регистрирани над 37.3 хиляди заразени и 353 починали. По думите на Ердоган правителствената цел е заразените да не надхвърлят 5 хиляди на ден.

От 29 април до 17 май ще бъде спрян междуградския транспорт в страната, като за пътуване между районите в страната ще е нужно разрешение. Като друго ограничение ще намалят капацитета на градския транспорт наполовина, а работата на детските градини и занимални ще бъде преустановена.

Очаква се да затворят повечето институции, като изключение ще бъдат единствено тези, които присъстват в специален списък на вътрешното министерство.

Данни на университета "Джонс Хопкинс" сочат, че от началото на пандемията в Турция са регистрирани 4.6 милиона заразени, което поставя страната на шесто място в света. Починали са около 38 300 души. Тази вълна на пандемията е несравнимо по-голяма от първата, защото на 16 април имаше 63 хиляди заразени, докато през пролетта на 2020 г. регистрираха 2-4 хиляди случая на денонощие.

Преди две седмици бе въведен вечерен час от 19 до 5 часа, както и блокиране на живота през уикенда, но мерките се оказаха недостатъчни да овладеят пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefanie 🎲

    28 4 Отговор
    Тези отвори- затвори мерки са пълна безсмислица и допълнително утежняват икономическото състояние на страните.
  • 2 Дара

    19 7 Отговор
    И този като Меркел не му е достатъчно да тормози народа си.

    Коментиран от #10

  • 3 ****

    16 2 Отговор
    Сегашната нова форма за потискане на протести,обрвяване на локдаун и край.
  • 4 Очаквано

    6 5 Отговор
    Значи така: Рамазан е здравословен празник, а Великден е опасен за здравето на Ерголям! Затова ще заключи враговете на правата вяра!
  • 5 †††

    15 1 Отговор
    Света се контролира от едно място. Политиците разиграват театър на противопоставяне, но всъщност следват общ план.

    Коментиран от #6

  • 6 Дааа сички са се запътили към

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "†††":

    Едно място по различни пьтища и начини. Никой не го е грижа за плебеите...
  • 7 Детето

    3 1 Отговор
    Къде ви е вярата? Дойде времето да покажете, какво искате да бъде на Земята. Ада или Рая. От вас зависи.
  • 8 В Борисов

    5 1 Отговор
    Тоталната лудост продължава, явно ще се свалят правителства и тоталитарни политици с революция. Нищо не остава ненаказано.
  • 9 иван иванов

    16 0 Отговор
    Ние имаме 15000 починали те 38000 колко е Турция и колко е България ? Какви са тези глупости вече незнам ?
  • 10 С.В.

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Дара":

    От такива умници като теб и тук не можем да ликвидираме короната.
  • 11 Кемалист

    2 0 Отговор
    На тоя още малко му остава през 2023г. е пътник. Жалко че ще избяга с цялатя си рода в САЩ защото Кемалистите ще го съдят по бързата процедура и ще му лепнат доживотна присъда или смъртна присъдс ако прекарат закон.
  • 12 лъжец султан

    0 0 Отговор
    как се случи това? След като Ердоган победи вируса от март 2020 г., а Турция създаде собствена ваксина, която я дава безплатно навсякъде, за да спаси световното население.