27 Април, 2021 15:05 1 752 7

Две китайски ваксини са в последния етап за влизане в битката с COVID-19

  • китай-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковакс

В бъдеще китайските ваксини ще бъдат от полза за повече хора по света, тъй като две от тях ще бъдат включени в ръководената от Световния алианс за ваксини и имунизация схема КОВАКС

Две китайски ваксини са в последния етап за влизане в битката с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Със своите две ваксини, които са в последната фаза за включването им в глобалната инициатива КОВАКС (Схема за глобален достъп до ваксини срещу COVID-19), Китай напредва бързо в борбата с вируса.

Водещият експерт по респираторни заболявания Джун Наншан каза в събота, че страната прави всичко възможно, за да разработи ваксини срещу мутиралия нов коронавирус. „Основният проблем, който тревожи хората в момента, са вариантите на вируса“, добави той по време на научен форум в гр. Гуанджоу, провинция Гуандун, предаде Радио Китай.

Според съобщенията, над 1000 варианта на вируса циркулират по целия свят и някои от тях изглежда са по-силно заразни и смъртоносни от оригинала. Съществуващите инактивирани ваксини срещу COVID-19 са по-малко ефективни срещу варианта, който първоначално бе открит в Южна Африка, каза Джун Наншан.

В същото време Китай продължава да помага на други държави в борбата срещу пандемията. В събота Сирия получи първата партида китайски ваксини, а миналата седмица в Тайланд и Филипините пристигнаха четвъртата и третата.

В бъдеще китайските ваксини ще бъдат от полза за повече хора по света, тъй като две от тях ще бъдат включени в ръководената от Световния алианс за ваксини и имунизация схема КОВАКС.

Те са на компаниите Синофарм и Синовак и са в последния етап на оценка за включването им в списъка на СЗО за спешна употреба, като окончателното решение ще бъде взето между 26 април и 3 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не Знам

    3 0 Отговор
    A бе някой знае ли бройката на ваксинираните в Китай?

    Коментиран от #2

  • 2 х бройки

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Не Знам":

    горе-долу,колкото руснаци със с путни ка!
  • 3 ПЪР ВАК Е ДОКАЗАЛА

    0 0 Отговор
    Се беге изпълнение с вътрешна консумация...

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Само за информациика, че световния алианс за ваксини и имунизация е на Гейтс бе, това е GAVI. Светват алармените лампички🖲🖲🖲. Гейтс меси и с китайците не само с файзъра, шмайзер, модерна, астрата и нам си още кой.

    Коментиран от #7

  • 5 Койчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПЪР ВАК Е ДОКАЗАЛА":

    Ко каза, ко?

    Коментиран от #6

  • 6 Не сили пил първак бе

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Койчо":

    ........
  • 7 МАНЬО

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ти май си се ваксинирал със сПУТНИК на хапчета ?