Last news in Fakti

28 Април, 2021 08:35 1 844 14

Индия очаква спешна доставка на кислород от Европа

  • индия-
  • европа-
  • ковакс-
  • кислород-
  • доставка-
  • помощ-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • респиратори

Тази подкрепа се предоставя в съответствие с координираните усилия на членките на ЕС

Индия очаква спешна доставка на кислород от Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През следващите дни държавите членки на ЕС ще доставят на Индия спешно необходимия кислород, лекарства и оборудване вследствие на искането на страната за подкрепа чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, който се координира от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия. Предложенията за подкрепа от държавите членки на ЕС чрез Механизма понастоящем включват:

Ирландия: 700 кислородни концентратори; 1 кислороден генератор; 365 респиратори; Белгия: 9000 дози антивирусни лекарства ремдесивир; Румъния: 80 кислородни концентратора и 75 кислородни цилиндъра; Люксембург: 58 респиратори; Португалия: 5 503 флакона ремдесивир; 20 000 литра кислород седмично. Швеция: 120 респиратора.

Тази подкрепа се предоставя в съответствие с координираните усилия на държавите членки на ЕС, които понастоящем полагат, за да обединят ресурсите си за бързо реагиране и справяне с тревожната епидемиологична обстановка в Индия. Очаква се през следващите дни да бъде предоставена по-голяма подкрепа от ЕС от други държави членки, включително от Франция и Германия.

Комисарят по управление при кризи Янез Ленарчич заяви: "ЕС е напълно солидарен с индийския народ и е готов да направи всичко възможно, за да го подкрепи в този критичен момент. Бих искал да благодаря на нашите държави членки, които изпратиха многобройни щедри предложения за помощ, показвайки, че ЕС е доверен партньор и приятел в моменти на нужда. Обхватът на Механизма за гражданска защита на ЕС далеч надхвърля границите на ЕС. Нашият Координационен център за реагиране при извънредни ситуации улеснява логистичната организация и ЕС ще поеме транспортните разходи."

Целта на Механизма за гражданска защита на ЕС е да се засили сътрудничеството между държавите членки на ЕС и 6 участващи държави в областта на гражданската защита с оглед подобряване на превенцията, готовността и реагирането при бедствия. Когато мащабът на извънредната ситуация надхвърля капацитета за реагиране на дадена държава, тя може да поиска помощ чрез Механизма. Чрез Механизма Европейската комисия играе ключова роля в координирането на реакцията при бедствия в Европа и извън нея, и подпомага за покриването на поне 75 % от транспортните и/или оперативните разходи. След искане за помощ по линия на Механизма Координационният център за реагиране при извънредни ситуации мобилизира помощ или експертен опит.

Центърът наблюдава събитията по целия свят 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата и осигурява бързо предоставяне на спешна помощ чрез пряка връзка с националните органи за гражданска защита. В кратки срокове могат да бъдат мобилизирани специализирани екипи и оборудване, като например самолети за гасене на горски пожари, издирвателни и спасителни екипи и медицински екипи за разполагане във и извън Европа. Всяка държава в света, както и Организацията на обединените нации и нейните агенции или съответна международна организация, могат да се обърнат за помощ към Механизма за гражданска защита на ЕС. През 2020 г. Механизмът беше задействан над 90 пъти. Например в отговор на пандемията от коронавирус, експлозията в Бейрут в Ливан, наводненията в Украйна, Нигер и Судан, земетресението в Хърватия и тропическите циклони в Латинска Америка и Азия.

ЕС и COVAX

„Екип Европа“ се ангажира с глобалната борба с пандемията от COVID-19 и нейните здравни, социални, икономически, хуманитарни, свързани със сигурността и политическите последици. С този подход ЕС демонстрира лидерство, отговорност и солидарност с най-засегнатите от пандемията. „Екип Европа“ продължава да заема челно място в световните усилия за осигуряване на международен достъп до ваксини с принос в размер на 2,47 милиарда евро за инициативата COVAX. До момента над 40,5 милиона евро дози ваксина са доставени в повече от 100 държави по света.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    12 2 Отговор
    Индия не беше ли срвд страните с най-много ваксинирани ‼
  • 2 Шперца

    0 6 Отговор
    Гордея се, че съм гражданин на Европа!
  • 3 До 1947 г индия е била под Английско

    5 2 Отговор
    РОБСТВО. ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ........ НАЛАЗЯТ ЛИ ВИ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ НЯМА ОПРАВЯНЕ КАКТО СЕ ВИЖДА. АЛ. МАКЕДОНСКИ САМО Е ГУБИЛ ОТ ИНДИЙЦИТЕ И ТЯХ НЕ ГИ Е ПОКОРИЛ....... А СЯ...СА ПРОСТО МОРЕ ОТ ПЛЪТ....
  • 4 Живееме в страшно време...

    3 0 Отговор
    Хората умират като мухи,но някои се подготвят за нападение,а други трупат богатства за да има за внуците,прапра внуците и за кютуците на внуците...
  • 5 NikNay

    5 0 Отговор
    Хайде стига сте поставяли тъпи и нелогични заглавия ! Нетрябва да си гений с 3 докторски титли за да знаеш че кислород има навсякъде по земята !

    Коментиран от #8

  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    8 1 Отговор
    И Турция влезе в топ 10 на страните по ваксинирано население , а налага пълен локдаун ‼ ХОРАААААА‼
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "NikNay":

    Но трябва да си завършил поне ФТОРИ* клас за да знаеш кога се пише земя и кога Земя ‼ Както и това, че водата в морето не е като водата която пиеш, това за кислорода‼
  • 9 А ние

    0 1 Отговор
    защо да не им пратим чайчета и прахчета и най-великия шаман!?
  • 10 Вижте клипове кво е там

    2 1 Отговор
    Къва мизерия е и преди и сега и въпреки тва се размножават и от къв зор

    Коментиран от #13

  • 11 СЗО

    2 0 Отговор
    ЛЪЖИ СЛЕД ЛЪЖИ ДОКАТО НЕ ВИ ИЗТРЕБЯТ ЧРЕЗ РНК ПЛЕМЕ.
  • 12 ИНДУС АРИЕЦ

    1 2 Отговор
    Точно така Индуска Арийска Индия трябва да се подпомага
  • 13 ИНДУС АРИЕЦ

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Вижте клипове кво е там":

    Мизерията е в Мюсюлманските катуни и за съжаление Мехмедите в Индия са наплодиха много за разлика от Индуси и Будисти които имат максимум по 3 деца
  • 14 ДЯВОЛА

    1 0 Отговор
    Като придоби кислород от марс , илън мъск ще им го занесе, след замърсяването в индия вече нямат кислород за дишане