28 Април, 2021 17:55 2 972 17

Гърция по Великден: с двойни маски при 35 градуса

  • гърция-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

В края на миналата седмица 87% от интензивните отделения в страната бяха запълнени, а в Солун - 95 на сто

Гърция по Великден: с двойни маски при 35 градуса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция се готви за православния Великден, а и за началото на туристическия сезон. Властите обаче искат хората да си стоят по домовете, защото инфекциите отново растат застрашително. Някои мерки са направо куриозни.

В Гърция очакват горещ Великден. Температурите в страната ще достигнат 35 градуса. А експерти препоръчват посетителите на църковните служби да носят по две маски една върху друга, за да се предпазят по-добре от инфекции. Много от гърците няма да могат да се възползват от хубавото време, нито пък ще могат да отидат на плаж. Защото още в края на миналата седмица полицията изгради пропускателни пунктове по магистралите около Атина и останалите големи градове.

Преминаващите през тях трябва да доказват, че напускат населеното място, в което живеят, по много основателна причина - служебни задължения, неотложен медицински случай или погребение. Проверките се осъществяват денонощно, а който не може да оправдае пътуването си “е връщан обратно”, обясняват от полицията. Проверки се осъществяват и по автобусните гари и пристанищата.

Нов пик на пандемията

Гърция отбелязва пик на заболеваемостта в последните седмици. В края на миналата седмица 87% от интензивните отделения в страната бяха запълнени, а в Солун - 95 на 100, отбелязва “Зюддойче Цайтунг”.

“Всяко отпускане на мерките сега, когато вирусът е навсякъде, ще доведе до моментално повишаване на инфекциите“, предупреди епидемиоложката Вана Папаевангелу. Тя призова посетителите на великденските църковни служби да носят по две предпазни маски една върху друга, както и да си правят бързи тестове преди да се събират с роднини и приятели на празничните трапези.

Властите се опасяват, че по празниците могат да се пренесат зарази от континенталната част на Гърция към островите и по този начин да се провалят надеждите за новия туристически сезон, който ще се открие на 15 май. Една пета от гръцкия брутен вътрешен продукт се дължи на туризма. Всяко пето работно място зависи от него. “Нашите острови са основен приоритет за нас - те са и голяма отговорност”, каза миналата седмица здравният министър Василис Кикилиас при посещение на остров Ираклия.

Острови, свободни от коронавирус

Същевременно за туристите от редица държави отпадна задължението за седемдневна карантина при влизане в Гърция. Към тях спадат всички граждани на ЕС, освен това и тези на Великобритания, САЩ и Израел, Австралия, Южна Корея, Сингапур, а вече и на Русия, откъдето в последните години пристигат все повече туристи. Всички те ще могат да влизат в Гърция само с негативен PCR тест или доказателство за поставена ваксина.

Властите в Атина се борят отдавна да спасят летния туристически сезон, припомня “Ди Велт”. Премиерът Кириакос Мицотакис беше един от първите, който настояваха за общ европейски имунизационен паспорт. В Гърция отдавна създадоха възможност населението по близо 70-те по-малки острова, сред които Самос, Родос и Корфу, да се ваксинира, за да бъдат рекламирани тези места като „зони, свободни от коронавирус“ и да посрещат чуждестранни туристи. Някои от по-големите острови обаче, сред които и Крит със своите 630 хиляди жители, още не са включени в програмата.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    45 4 Отговор
    Тия са луди,а в България сравнение с тях все едно нямо нищо.
  • 2 QR Виза

    23 1 Отговор
    Който още не са го отказали от православието и Великден, ще си припада от "кеф" !? Урудско!
  • 3 Пловдив

    39 2 Отговор
    Малоумни олигофрени!!!
  • 4 Fen

    47 3 Отговор
    Това е резултата от пет месечен мега - гига хард локдаун , който беше дозатяган няколко пъти.
  • 5 ⚔️Илюминат⚔️

    30 2 Отговор
    Нещо за ефекта от бруталния локдаун ? Елините ме изненадват със смиреност !

    Коментиран от #6

  • 6 Реалността е друга

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "⚔️Илюминат⚔️":

    Елините са царе на митологиите! Митове за смелите, свободолюбиви, демократични, вярващи и т.н. гърци...така де само митове и легенди!
  • 7 Гост

    17 3 Отговор
    Той Великден е Православен но в Гърция, както и в България управляват сатанисти.
  • 8 Бг ТуристъТ

    9 10 Отговор
    Хахаха. Нищо вярно няма в тази статия.Аз поне в момента съм в Гърция и в района, в който съм няма нищо подобно. Единственото неудобство е че риболова е разрешен само събота и неделя. А и се отчита спад, и то чувствителен на заболелите. Но, който иска, да вярва. Поне не се мятат хора от прозорците или да умират на стълбуте на болниците. Колкото до двойните маски и температурите..умрех от смех. Влезте в сайта''Windy'' и проверете какви са температурите.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 пигмей

    3 5 Отговор
    Киро Брейка Ви каза, че другите западни народи
    са много по-прости от нас
    Ние сме си добре спрямо тях
    Ето това е доказателство какви lумпени са
    а вие му се сърдите на човека, че казва истини
    и право в очите

    Коментиран от #13

  • 10 Санитар

    12 1 Отговор
    Интензивните отделения винаги са пълни с или без вирус.С това се манипулират незнаещите
  • 11 Абреее

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бг ТуристъТ":

    Кое в статията е лъжа? Всичко е вярно! Аз от Атина не мога да изляза вече 5 месеца. За температурите пише, че се очакват за Великден да са такива. Така казват и синоприците по телевизията им.
    Няма ли вечерен час? С маски навсякъде. Излизане със СМС. Капепета...
  • 12 дрън дрън

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бг ТуристъТ":

    Лъжеш! Защо обаче го правиш и какви са ти мотивите не знам, но и не ми пука, Лъжец!
  • 13 ГЪЛИВЕР

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "пигмей":

    ЩОМ ЧЕТЕШ И ЦИТИРАШ БРЕЙКА КИРУ „ДОБРЕ” СИ😕😕😕А ЗА БУЛГАРТУРИСТ ТРИ МАСКИ!!!!
  • 14 Пак не разбрали

    4 3 Отговор
    Населението на планетата е изключително умствено ограничено. Повече от година ги тресе същият вирус и те все още не проумяват че маските не го спират, а дистанцията! И 10 маски да си сложите, дълго време в затворено помещение с други хора ви гарантира заразата!
  • 15 Demonaz

    3 2 Отговор
    Браво!!! Само така за подлите византийци. Даже противогази да слагат. Хи-хи! Етиопски ци гани ;) Като ще взимат пари,както другите ромо ве италианците хайде сега мерки :П
  • 16 Канарис

    1 2 Отговор
    България пише най големите рекорди по смъртност и ганцвчи многознаести коментират за мерките и ваксините в Гърция.Няма спасяване
  • 17 НЯКОЙ

    0 1 Отговор
    правилни мерки така да остане до коледа и гърция ще се оправи.