Last news in Fakti

29 Април, 2021 07:20 1 968 4

Испания отново отмени надпреварата с бикове

  • сан фермин-
  • бикове-
  • испания-
  • отмяна-
  • короанвирус

Фестивалът „Сан Фермин“ бе отложен за втора поредна година

Испания отново отмени надпреварата с бикове - 1
Снимка : Shutterstock

За втора година подред няма да се проведе известният по цял свят фестивал в Памплона. Новината съобщи кметът на града Енрике Мая след среща със здравните власти.

Навара е един от автономните региони с най-висока честота на случаи на Covid-19 - 432 на 100 хиляди жители. Според кмета на Памплона "степента на ваксинация е по-бавна от очакваното”. Поради това, че за организацията на фестивала изисква дълга подготовка, Енрике Мая е взел "болезненото решение" да забрани и тазгодишното провеждане на "Сан Фермин".

"Никога не съм мислила, че това може да се случи в две последователни години", каза и регионалният премиер Мария Чивите.

Празникът води началото си от Средновековието и носи името на сина на някогашния владетел на Памплона, обявен впоследствие за светец и патрон на града. От 1590 година се провежда през юли месец. В продължение на 9 дни (6.07 – 14.07) улиците на града се изпълват с над 1 600 000 туристи, които искат да видят или да участват в надпреварата с бикове. Една от традициите е носенето на червено шалче и бели дрехи, а другата е да докоснеш опашката на бика, което ти гарантира цяла година здраве и късмет.

През годините във фестивала са участвали и много известни личности като Ърнест Хемингуей, Орсън Уелс и Ава Гарднър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разяреният бик

    0 1 Отговор
    Като не ми дават да ги мушкам с рогата,да ми доведат крави! Без мушкане няма да мине!
  • 2 цербер

    0 0 Отговор
    регионалната премиерка Мария Чивите.
  • 3 Там в момента е Концлагер...

    0 2 Отговор
    ......... Само дет не хранят а са остаяли сами да си търсят храна концлагеристите....
  • 4 Вчера даваха финалите пи хокей

    3 0 Отговор
    На една голяма източна страна. Публиката а и никой от присъстващите нямаха маски. Залата бе препълнена....