Last news in Fakti

6 Май, 2021 20:59 2 108 7

Европейската комисия предлага терапевтичен COVID план

  • европейска комисия-
  • пандемия-
  • коронавирус

Планът включва инвестиране на 90 милиона евро в проучвания на популацията и клинични изпитвания на болестта и подпомагане на най-обещаващите терапевтични средства

Европейската комисия предлага терапевтичен COVID план - 1
Снимка: shutterstock

Европейската комисия си е поставила за цел да разработи и разреши три нови ефективни лекарства срещу Covid-19, които ще могат да променят протичането на болестта. Това каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду при представянето на стратегията за терапевтични средства срещу коронавируса.

Комисията ще изготви портфейл от 10 потенциални лекарства срещу коронавируса и до юни ще определи петте най-обещаващи от тях, е записано в стратегията. В нея се допълва, че Еврокомисията ще организира прояви, чрез които да намери партньори от сферата за производство на лекарствените средства, за да се осигури производствен капацитет и бързо производство.

ЕК предложи стратегия за подпомагане на разработването на терапевтични средства срещу Covid-19, включително при лечението на така наречения "дълъг Covid" - състояние, по време на което симптомите на коронавируса продължават повече от четири седмици след заразяването с него.

Планът на ЕК включва инвестиране на 90 милиона евро в "проучвания на популацията и клинични изпитвания" на болестта и подпомагане на "най-обещаващите терапевтични средства от предклинични изследвания до тяхното разрешение на пазара", 2 милиона евро в "ускорени и координирани оценки за улесняване на одобряването на клинични изпитвания", както и 40 милиона евро за "подготвителни действия за подпомагане на гъвкаво производство и достъп до терапевтични средства за Covid-19".

"Искаме да сме сигурни, че страните-членки ще имат еднакъв достъп до тези лекарства", подчерта еврокомисар Кириакиду и добави:

"До края на годината планираме да приключим три допълнителни съвместни поръчки на лекарства срещу Covid-19. Разглеждаме и възможността да сключим предварителни споразумения за авансово закупуване, както направихме и с ваксините, за да бъде ефектът максимален".

90 млн. евро ще бъдат инвестирани за клинични изпитания, с които да се определи връзката между рисковите фактори и последствията за здравето, се казва още в стратегията.

"Действайки върху по-добрата наличност на лекарства днес, ние ще гарантираме, че пациентите ще получават лечението, от което се нуждаят, като същевременно подготвяме и нашата бъдеща биомедицинска готовност. Координирана стратегия за бърз достъп до терапевтични средства ще засили стратегическата ни автономност и ще допринесе за силен здравен съюз", коментира предложената стратегия еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    16 0 Отговор
    Бюрокрация, калинки, бюрокрация пак калинки та така за Брюксел.....
  • 2 Комунизъм

    1 13 Отговор
    Терапевтичния план за България е връщането като премиер на Бойко Борисо , и с помощ на Мангъров ще излекува терапевтично и телепатично българите които на изборите се очаква да гласуват всички в интернет
  • 3 Майна

    16 0 Отговор
    ГЛОБАЛИСТИТЕ БЯХА ПЛАНУВАЛИ , ЧЕ ХОРАТА ЩЕ ИЗПИТВАТ СТРАХ ОТ ИНЖЕКТИРАНЕТО НА ТЕЗИ ПРЕПАРАТИ И СА РАЗРАБОТИЛИ ДРУГИ, ПОД ФОРМАТА НА СПРЕЙОВЕ...ВСИЧКО Е ПЛАНИРАНО ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ПЛАНДЕМИЯТА
  • 4 Къна

    12 0 Отговор
    Дългошиестата неБългарка австрийска снаха чии интереси защитава в ЕС.Тези на България или корпоративните интереси на семейството за което я ожениха от ДС?
  • 5 Путин

    8 0 Отговор
    Хетеросексуализма на Запад се лекува само с джендърска терапия
  • 6 томка бикова

    9 0 Отговор
    Закъсняли са!ШЕФА боко вече организира производството им в Разград.
  • 7 Дедо Грую

    14 0 Отговор
    То и сега има лекарства, но те са евтини и ефективни. Затова са отлъчени от "официялната медицина" и забранени. Миналата година гледах обществено изказване на американски лекари(от различни части на щатите) за лечението на тази болест. Най - подробно обясняваха как и с какво лекуват. Категорично заявиха, че нямат нито един смъртен случай. Категорично се изказаха против "вентилаторите" за обдишване на престъпния фанучи, като една от основните причини за летален изход. Завишеното им налягане увреждало дробовете. Клипът бързо изчезна от сайтовете за масова употреба, но се съхрани в някои. . .