Last news in Fakti

7 Май, 2021 07:10 10 344 20

Германия взе ключово решение за "АстраЗенека"

  • астразенека-
  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • здраве-
  • решение

Германия иска да ваксинира колкото е възможно повече хора

Германия взе ключово решение за "АстраЗенека" - 1
Снимка: Shutterstock

Германия ще позволи ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) да се прилага на пълнолетните от всички възрасти и има за цел да предложи до края на август коронавирусна ваксина на младежите между 12 и 18 години, тъй като страната се стреми да ускори имунизацията, заяви здравният министър Йенс Шпан, съобщава Ройтерс.

16-те регионални министри на здравеопазването в страната се споразумяха с Шпан да бъде отменено предишното решение за ограничаване при прилагането на ваксината на AstraZeneca само за хора на възраст над 60 години, предаде БНР.

Немският здравен министър също така каза, че настоящият 12-седмичен период между първата и втората доза на AstraZeneca може да бъде съкратен. "И двете мерки служат за по-нататъшно ускоряване на нашата кампания за цялостно ваксиниране", каза Шпан. Ходът, приет вече в няколко германски провинции, ще бъде на доброволна основа и семейните лекари ще решават как най-добре да се прилага ваксината, допълни той.

През март десетки държави спряха употребата на ваксината на AstraZeneca или я ограничиха само до по-възрастни хора след съобщения за много редки, но сериозни кръвни съсиреци. Няколко от страни вече възобновиха изцяло нейната употреба или използването ѝ с известни ограничения, след като здравните регулатори заявиха, че ползите от ваксината надвишават всички рискове. Йенс Шарп каза също така, че Германия се стреми да предложи ваксина на юношите и младежите на възраст между 12 и 18 години до края на август, при условие че европейските регулатори дадат одобрение за ваксината на Pfizer/BioNTech за тази възрастова група. Досега 30,6% от населението на Германия от около 83 милиона е получило първа доза на дадена ваксина, а 8,6% са напълно ваксинирани, показват данните от института "Роберт Кох".

Този уикенд Германия трябва да облекчи ограниченията за хората, които са напълно ваксинирани или са се възстановили от COVID-19. Те ще бъдат освободени от вечерния час и вече няма да е необходимо да предоставят отрицателен тест, за да пазаруват. Германия продължава да бъде засегната от трета вълна на коронавирусната пандемия, но броят на новите случаи намалява. Данните от института "Роберт Кох" показват, че 7-дневната честота за заразяване е спаднала в четвъртък до 129 на 100 000.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    40 4 Отговор
    И там ще има невярващи погледи по изборите.......
    Само стойте и гледайте.......
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Х7V7

    21 8 Отговор
    Ще молят и за руската вакцина!
  • 4 Аспарух

    42 5 Отговор
    И ваксинираните,пак ще се заразят с ковид! Неизбежно е! Целта на СЗО вече е изпълнена! Империята просто трупа милиарди!
  • 5 доктор Хаус

    22 6 Отговор
    Русия предлага ваксините си без лиценз. Нека ЕС разреши на всяка държава да си ги произвежда сама. Това ще помогне за справянето със ваксината , а не бюрократичните спънки.

    Коментиран от #9, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Деф

    21 4 Отговор
    Ваксинирай те се! После болниците ще са пълни не от болни с Ковит, а с ваксинирани против Ковит.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Питащ

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "доктор Хаус":

    Защо в Русия не знаят за тази твоя идея?
  • 10 Реалист

    9 23 Отговор
    В България са най-много дървените философи и разбирачи от ваксини! Само лаят против ваксините в нета и подвеждат хората. А и държавата е в криза, та не може да провежда нормална здравна политика, да се обясни на хората, че вирусът ВЕЧЕ ГО ИМА и няма значение как и защо е създаден, а трябва да се ваксинираме за да го преборим!

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 123

    21 3 Отговор
    Не може да ограничаваш правата на неваксинираните. Това е право на личен избор.

    Коментиран от #15

  • 13 Нахалтия

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Ами давай. Да не забравиш да ваксинираш децата си, мама, тате и себе си. За мен... Не мерси.
  • 14 111

    14 3 Отговор
    Четете за Майкъл Идън, бивш директор от Пфайзер. Четете какво казва за ваксините и вируса. Той е вярвал на нещата, които правят, но вече не. Има публикувана преведена статия във вестник "Лечител", за което ги поздравявам.

    Коментиран от #18

  • 15 Емигранта

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    Те вече ги ограничиха. Със имунен паспорт ти отварят всички врати. А всъщност имунизираните са преносители на вируса и ще продължават да го разпространяват. Не вярвам на тези ваксини, какво ще се случи с всички приели дозата след 5- 10 години!?
  • 16 Хахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "доктор Хаус":

    Русия предлага не само ваксините. Русия е единствената в света, която предлага технологията за правене на ваксините. Руската ваксина се финансира от държавата. Всички останали са от частни фармокомпании, единствената цел на които, естествено, е печалбата. И как мислите трябва да постъпва запада, когато Русия пак е на недосегаемата за тях морална височина в борбата с пандемията? Ами, западът постъпва както винаги: 1. Игнорира достиженията на Русия даже с цената на здравето на своя народ. 2. Разпространява лъжи спрямо Русия. 3. Надсмива и се. С третото като че ли поспряха.
    След година, две ще стане всичко по местата си, след като се вижда, коя ваксина, какво може.
    Модерна преди 3 дена във Вашингтон са я избрали за най добрата в света. Обаче не действа срещу някои варианти на вируса. Трябва 3 та доза. Нищо. Ако трябва и 4 и 5. Важното да се игнорира Спутник, който е ефикасен, на даден момент, от всички варианти и е ефикасен 97 процента.
  • 17 Тук

    3 6 Отговор
    Тук само руски промити мозъци. Щом в руско и ла. но да е най убаворо ще да е. За тях няма и бг само раша тачат. И майка си ще продадат.
  • 18 КРОКОДИЛ

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "111":

    А аз си мислех, че Българите са интелигентни. А те живеят с разбирания от преди 1000 год. Хайде прочетете за България за началото на ми. век, как е от първите въвела задължително ваксинацията и как се е отървала от болест....
  • 19 онзи

    6 1 Отговор
    Света се превръща в концлагер.
  • 20 Гост

    2 0 Отговор
    "ще бъде на доброволна основа и семейните лекари ще решават как най-добре..."
    СЕМЕЙНИ лекари в Германия няма! Има лични или практически. Ако лекаря е женен, тогава е семеен.