7 Май, 2021 15:55 2 166 12

Унгарска лаборатория: Руската ваксина е надеждна

  • спутник v-
  • унгария-
  • русия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • словакия

Словакия може едностранно да се оттегли от договора

Унгарска лаборатория: Руската ваксина е надеждна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Специализирана лаборатория в Унгария потвърди надеждността на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", първата партида от която бе доставена в Словакия на 1 март. Това съобщи днес телевизия ТА-3, като цитира словашкия здравен министър Владимир Ленгварски, предаде ТАСС.

Министърът уточни, че неговото ведомство е получило от унгарските здравни власти официална информация, според която изследването на "Спутник V" е приключило успешно. За да бъдат определени по-нататъшните стъпки на Словакия във връзка с руската ваксина в складовете на страната, предстоят консултации с експерти и с представители на Русия, добави той, съобщи БТА.

Бившият здравен министър на Словакия Марек Крайчи, който бе сред инициаторите на покупката на "Спутник V" - препарат, нерегистриран в ЕС, заяви в четвъртък, че страната не е длъжна да изкупи изцяло всички договорени с Русия количества ваксина. "Настоях в договора да се включи точка, според която, ако руската страна в течение на месец не ни достави поне 50 на сто от обещаното количество ваксини, Словакия може едностранно да се оттегли от договора. Това може да бъде направено още сега. Можем да продадем получените дози ваксина на трета страна", каза Крайчи. Той напусна министерския си пост през март заради правителствената криза, предизвикана от покупката на "Спутник V".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да но

    22 3 Отговор
    току що гроб дпс и дб я отхвърлиха

    Коментиран от #3

  • 2 ми ,

    13 2 Отговор
    Честито !!!
  • 3 Говорит Москва

    0 10 Отговор

    До коментар #1 от "да но":

    България не е трета страна.

    Коментиран от #12

  • 4 Гост

    2 4 Отговор
    Здравейте, аз съм вашата леля!
  • 5 2loop

    21 1 Отговор
    Греб и дб не дадоха шанс на тая ваксина
  • 6 Не само ваксината

    25 3 Отговор
    Русия е Надеждна.Като каже - прави го.От векове.Доказала го е на 100%.
  • 7 Византиец

    17 0 Отговор
    Няма ваксина с 100% защита за дълго време, дори ядрените оръжия след 40 години се прецакват но Унгария избира рашките вместо европейски и американски ваксини, вече и Китай си имат собствен университет в Унгария
  • 8 Преди 20

    4 11 Отговор
    години потъна руската подводница Курск. Въпреки предложената от западни правителства помощ, от Кремъл по политически съображения решиха да не приемат подадената ръка. В резултат загина целия екипаж и десетки семейства бяха почернени. Това можеше да се предотврати, ако "политическите" решения не бяха взели превес над практическите, за спасяването на хора в беда, независимо от националността им. Днес - 2 десетилетия по-късно имаме сходна ситуация (с обратен знак) - Западна Европа (а и не само) има проблем с договорените но неспазени количества ваксини, Русия предлага помощ, но отново "политически" решения вземат превес над практическите такива, а междувременно статистическия брояч не спира да добавя нови бройки към починалите. Периодично, когато броячът покаже по-кръгла цифра, политическите шамани, взели горното мъдро решение, излизат пред офисите си и свеждат глави в знак на почит към починалите си съграждани, въпреки че с недопускането на ваксина, която най-малкото би запушила пролуки в доставките на одобрените производители, биха могли да спасят поне малка част от починалите. Май единственото на което Историята ни учи, е че никой не се учи от Историята. Disclosure: нямам интерес или пък препоръки към никоя ваксина или производител и не смятам да си слагам каквато и да е. Това е лично решение и всеки трябва да го вземе за себе си, най-вече на базата на личния си житейски опит и вътрешен глас, а не толкова на ширещата се медийна истерия. Бъдете здрави!

    Коментиран от #9

  • 9 совиет

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "Преди 20":

    Наскоро писаха че Русия не разполага с производствен капацитет да произведе уговорените ваксини.За колхозниците ваксини няма щото всичко се изнася.
  • 10 селтак

    0 1 Отговор
    Може и да е надеждна,ама дали е безопасна е друг въпрос. И как унгарците го разбраха за нема и месец?
  • 11 сороснерес

    0 0 Отговор
    "Спутник" ви скъса нерви..причина само една..Надежден е, а това вече голям проблем за ИДИОТИ.
  • 12 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Говорит Москва":

    Неможе бг да стигне Словакия и след 100 години,толко сме назад икономически,момци