11 Май, 2021 15:55 2 087 17

По 3000 динара за сърбите, ако се ваксинират до 31 май

  • сърбия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • белград-
  • локдаун-
  • динар

Сърбия се опитва да накара населението да се ваксинира

По 3000 динара за сърбите, ако се ваксинират до 31 май - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В началото на 2021 година Сърбия впечатли света с темпото на своята имунизационна кампания. Благодарение на наличните препарати на Biontech/Pfizer и на AstraZeneca, но и заради доставката на ваксини от Русия и Китай, страната зае водещо място в европейската статистика. Само че междувременно сръбската кампания буксува - тъй желаният стаден имунитет не може да бъде постигнат поради липсата на готовност за ваксиниране от страна на населението, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Немалко сърби вярват на съмнителни твърдения за ваксините, посочва в тази връзка германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). И допуска, че вина за това имат и верните на правителството медии, които от години разпространяват конспиративни теории.

Подаръци и наказания в Сърбия

Наскоро президентът Александър Вучич дори предложи финансови стимули на желаещите да се ваксинират - всички сърби над 16 години, които го направят до 31 май, ще получат по 3000 динара (около 50 лева), което е 10 процента от минималната работна заплата, изтъква както НЦЦ, така и ФАЦ. И допълват, че в откритите имунизационни центрове към големите търговски обекти, първите сто ваксинирани за деня получават ваучери за пазаруване на стойност 45 евро и други подаръци. ФАЦ посочва, че освен това из страната обикалят автобуси, които правят ваксинации в по-отдалечените региони. А в околностите на Белград възможността за имунизация ще се предлага по уикендите в предпочитаните места за разходка. Сърбия обаче залага не само на стимули, а и на санкции. Така например се предвижда намаляване с над една трета на болничните на държавните служители, които откажат да се ваксинират, но се разболеят от COVID-19. На частния сектор също се препоръчва да последва този пример, но решението няма как да му бъде наложено, пише ФАЦ.

Как е в другите страни от Балканите?

Скептицизмът спрямо ваксините е висок и в други държави от региона, посочва швейцарският НЦЦ. В сръбската част от Босна и Херцеговина властите приканват към имунизация чрез лични обаждания по телефона. Но както споделя една лекарка от Баня Лука, само един от петима потърсени приема предложението. На подобни реакции се натъкват и здравните власти в Косово или в Северна Македония. Оповестено миналата седмица проучване на "Галъп" удостоверява, че в световен мащаб готовността за ваксинация е най-ниска в някои държави от постсъветското пространство, както и в региона на Източна и Югоизточна Европа. В Босна и Херцеговина и в Унгария например само трима от десет запитани са съгласни да се ваксинират. В Косово склонни са 32 на сто, в България - 33%. И в Албания, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Русия и Чехия процентите са под 40. Най-малко желание да се ваксинират имат казахстанците - едва всеки четвърти е изразил подобна готовност. Интервютата са проведени през 2020 година, когато все още имаше малко информация за ваксините. Оттогава насам готовността за ваксиниране на много места по света е нараснала. В Югоизточна Европа обаче е ниска.

Какво е обяснението?

НЦЦ предполага, че скептицизмът е свързан с дълбокото недоверие спрямо държавната власт в бившите социалистически страни. Това важи в особено голяма степен за маргинализирани групи от населението като ромите. А още по-голяма роля вероятно играят подвеждащите информации и конспиративните теории, които намират благодатна почва. Такива теории има навсякъде по света, но докато в САЩ и в Западна Европа им вярват по около 25% от населението, то в страните от Западните Балкани стойността често е двойно по-висока, сочат проучвания.

Така например над 60 процента от жителите на западнобалканските страни допускат, че фармацевтичната промишленост е допринесла за разпространението на вируса. А почти половината виждат намеса на Бил Гейтс или на американската оръжейна индустрия. Миналата седмица на един държавен секретар в сръбското здравно министерство му се наложи да обяснява, че ваксинациите срещу коронавирус не влияят негативно на фертилността. Същевременно се откроява и следната тенденция: хората от Западните Балкани предпочитат имунизация най-вече с руската ваксина "Спутник V".

А в България?

Здравната експертка от Косово Едона Дева заявява, че в контекста на множеството опасения и подвеждащи информации е спешно необходима ясна политическа комуникационна стратегия. Но в повечето държави от региона липсват както капацитетите, така и компeтенциите за целенасоченото информиране на населението за ползите от имунизационните програми, пише НЦЦ и обяснява, че тази задача се усложнява и от структурата на медийния ландшафт: социалните мрежи, които са най-важният канал за разпространение на конспиративните теории, почти нямат коректив. И това важи не само за авторитарно ръководените държави като Сърбия или Албания, но и за членката на ЕС България, където доминират кресливите, верни на правителството медии, които често сами допринасят за дезинформацията, посочва НЦЦ.

Затова би трябвало да се направи опит за достигане до населението с различни средства, препоръчва швейцарското издание. В Сърбия например от април насам известни артисти рекламират имунизационната кампания. А и много от кафенетата в страната участват - който се ваксинира, получава безплатно обслужване. В Румъния пък залагат на една от основните национални рекламни емблеми - от миналия уикенд и замъкът на Дракула предлага безплатни ваксинации под мотото "Кой се страхува от имунизация?".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    23 2 Отговор
    Какво ли е чувството да се ваксинираш с нещо, което не го знаеш, какво съдържа, а и оше повече с изтичащ срок на годност, та чак и пари да ти дават в ръцете.

    Коментиран от #9, #12

  • 2 Анонимен 4924

    6 1 Отговор
    Късно е чадо мандалото хлопна.
  • 3 Точка Омега

    5 0 Отговор
    Стаден имунитете всеки 9 от 10 в Казана.
  • 4 Последния Софиянец

    16 0 Отговор
    Тия като бате Бойко.Раздават по 50 лева.

    Коментиран от #10

  • 5 Истината

    15 0 Отговор
    Еййй голямо облъчване....явно далаверата е голяма

    Коментиран от #11

  • 6 НЯКОЙ

    14 0 Отговор
    когато се съмнявате в нещо и търсите каква е истината винаги следвайте парите и ще разберете.иначе ваксинацията е хубаво нещо особено за тези които произвеждат ваксини.
  • 7 чешит

    7 0 Отговор
    НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ НЕ ПО 3000 ДИНАРА А ПО 30 СРЕБЪРНИКА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 9988

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Какви са тея тъпи разсъждения ? Ти като пиеш Аналгин знаеш ли какво има в него ?
  • 10 АНОНИМЕН

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    С една малка, но съществена разлика! На сърбите им ги дават срещу "боц", и то ако се "боцнат" до 31 май! Явно наистина срокът на годност на китайската ваксина е към края, а и ще се тупкат колко са напред с ваксинирането, за да бляснат в очите на слепия! А нашите пенсионери тия 50 лева си ги получават всеки месец така - без да им искат нещо насреща! Не, че 50 лева са сума, но...!
    * Според валутния калкулатор 3 000 динара са = на 50 лева и стотинки.
  • 11 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Безспорно е много голяма : само Пфайзер са обявили печалба 22-23 милиарда долара за 2020г.! Каквото и да си пишем тук за ваксините - и "коронните" ваксини са за пари, тъй както са противогрипните! С противогрипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега ще искат да има сегрегация на база "ваксиниран-неваксиниран" за коронавирус, ама май и коронавируса бил мутирал като грипните вируcи и мутанта от ++++ ваксината нa ++++ май не го "хващала"- няма проблем бустер/демек подсилвач/за старата или пък нова ваксина ще ви направим! И ни намериха цаката : след като народонаселението не щe дa дава пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците на народонаселението зa "кoрoнни" зaceгa! Зa пo-нaтaтък щe видим! Ако пък подкарат да правят и ваксини за всички други вируси предизвикващи ОВИ и ОРЗ няма да има край боцкането - ще е през 15 дни и на личните лекари ще и изтръпнат ръцете от спринцовки и "боцкане"! Като във вица : Ами то аз по принцип си бях що годе здрав, ама откак доктора разбра, че имам пари.....!!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Да ти обясня

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    накратко,просто ще те надживея. С този акъл далеч няма да стигнеш,ако имаше война такива тъпунгери и тома неверни щяхте да сте първите в пръстта.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Доста си

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    невеж по темата. Като не искаш да се ваксинираш в годината 3-4 пъти се ваксинирай с руската ваксина,която е един път за над две години,хем сигурна хем дълготрайна.

    Коментиран от #16

  • 14 Хахаха

    2 5 Отговор
    Никой не ще руската ваксина, дори србите батя на руснаците по диващина
  • 15 Я си се

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да ти обясня":

    ваксинирай и не давай това що нямаш на другите. Война, не на война Божа работа кой ще заравя глава и къде, и как. А такива дето много приказват обикновено първи се скриват, та не можеш да ги намериш.
  • 16 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Доста си":

    От зелена тиква семе не ща!
  • 17 Ирена

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да ти обясня":

    Да, но в момента каква война има ? Кой воюва против нас ? Нашето правителство не ни желае доброто. Едно време нашите предци са знаели кого бранят и срещу кото отиват на война и това е било достойно. Днес първо ни плашеха, че без ваксина няма да оцелеем, после се опитаха да ни задължават и сега се опитват да предлагат пари ама не разбраха че живота е най - ценното за всеки, парите не ни интересуват, защото нямат покритие и са собственост на банките , напечатват си ги когато си искат и колкото си искат, когато се налага да ни изнудват . Но всичко това няма смисъл без доброволното съгласие хората и те знаят много добре това. Не парите а човека има стойност. Не съм антиваксър но в експерименти не участвам.