Last news in Fakti

12 Май, 2021 17:01 6 922 39

Фалшифицирането на историята присъства масово в учебниците в Северна Македония

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • история-
  • фалшифициране-
  • учебници-
  • европа-
  • валентин порязов

България няма никакви претенции към суверенитета на Северна Македония

Скопие не се раздели с идеологическата доктрина от югославската ера, а продължи да извлича идентичността си от фалшифицирането и присвояването на историята на България. РСМ трябва да преустанови всякакви претенции към историята и географията на България. Противно на общоприетото схващане – историческите спорове не са просто академични. Те имат много измерими последици в настоящето. Фалшифицирането на историята присъства масово в учебниците на РСМ.

Това се казва в статия на българския посланик в Гърция Валентин Порязов в едно от най-авторитетните гръцки издания "То Вима“. Статията е в отговор на интервюто с вицепремиера на РСМ Никола Димитров. Статията е публикувана от агенция БГНЕС без съкращения:

Повод за настоящия текст е интервюто с г-н Никола Димитров, публикувано на 25 април във Вашия вестник под заглавие „Казусът на Северна Македония: предизвикателство пред надеждността на ЕС“.

Наистина, казусът на Република Северна Македония е предизвикателство, но най-вече за надеждността на самата държава–кандидат.

Проблемът между България и Република Северна Македония (ще използвам РСМ за краткост) не е такъв, какъвто г-н Димитров твърди в неговото интервю.

България няма никакви претенции към суверенитета на РСМ, нито пък оспорва суверенното право на гражданите на РСМ да се самоопределят или да наричат езика си, както намерят за подходящо. Да се твърди обратното е единствено опит да се очерни позицията на България.

България бе първата, която призна тази държава и ѝ предостави жизненоважна за нейното оцеляване икономическа и военна помощ. Ние предотвратихме опасността конфликтите в Югославия да задушат тогавашната БЮРМ. По време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ние активно промотирахме европейската перспектива на Скопие. Безусловно подкрепихме присъединяването на РСМ към НАТО, тъй като това я закотви към Запада и неговия отбранителен съюз.

Междувременно, Скопие не се раздели с идеологическата доктрина от югославската ера, а продължи да извлича идентичността си от фалшифицирането и присвояването на историята на България. РСМ трябва да преустанови всякакви претенции към историята и географията на България, така както наскоро стори това спрямо Гърция. Противно на общоприетото схващане – историческите спорове не са просто академични. Те имат много измерими последици в настоящето.

Фалшифицирането на историята присъства масово в учебниците на РСМ. Три поколения граждани, чиито предци до средата на XX век са се самоопределяли като македонски българи, са били индоктринирани в омраза към България. Именно върху тези исторически фалшификации Скопие изгражда малцинствените си претенции спрямо България.

След разпада на Югославия Скопие пропусна възможността да се раздели с атавистичната държавна доктрина на „македонизма“. Някога обслужваща югославските териториални претенции към България и Гърция, тя продължава да представлява същността на вътрешната и външната политика на РСМ. Това доведе до над десетилетен спор с Гърция и до продължаващи иредентистки претенции спрямо България.

Всички нови държави-членки на ЕС имаха смелостта да се изправят срещу своето тоталитарно минало. Този процес бе болезнен, но въпреки това – нужен, за да успеем да научим уроците на миналото. Отварянето на архивите от периода на Югославия би разкрил една наистина тъмна страница от историята на РСМ. Те съдържат доказателства за етническо инженерство, стартирало в средата на 40-те години, ще покажат процеси срещу българи и масови екзекуции през 1945 г. познати като Кървавата Коледа. През август 1945 г., по волята на Белград и Москва, местният български диалект е провъзгласен за официален „македонски език“, докато концентрационните лагери като Голи оток са били претъпкани с хора, противопоставящи се на това етническо инженерство.

Речта на омраза срещу България и дискриминацията срещу македонските българи присъстват в цялата комунистическа и посткомунистическа история на РСМ. Най-отявленият скорошен пример е свързан с представителя на РСМ в Евровизия – Васил Гарванлиев, който се осмели да обяви своето българско потекло. Двама бивши министър-председатели на РСМ – г-н Любчо Георгиевски и г-н Владо Бучковски, както и бившият министър на външните работи г-н Денко Малески, публично говорят за българския корен на славянското население на РСМ и за нуждата да бъде преодоляно наследството на комунистическа Югославия. Всички те бяха подложени на яростна реч на омраза и заплахи.

Тези случаи надхвърлят двустранните отношения между София и Скопие. Те поставят под въпрос изпълнението на Копенхагенските критерии от държава-кандидат. Ето защо, България предложи разпоредби в проекта на преговорна рамка за преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС, които ще позволят ефективното наблюдение върху прилагането на двустранните договори, подписани от РСМ (с България, както и с Гърция).

За съжаление, Скопие продължава да упражнява задкулисен натиск и лобиране, като се надява на промяна в нашата позиция. Този подход не е рационален, а е наивен. Българското обществено мнение с огромен превес подкрепя позициите, които поясних по-горе. България не може да се откаже от своята повече от хилядолетна история. Не можем да изкривим семейната история на милиони български граждани, наследници на македонски българи, като ги определим със задна дата като „македонци“, за да угодим на Скопие.

Вместо да обвинява България с фалшиви аргументи, Скопие трябва да намери начини да се завърне към рационален публичен наратив и съдържателен диалог. Този процес би могъл да отнеме години, както показва опитът с Гърция, но би могъл да се развие и доста по-бързо. Въпреки пречките, България остава отворена за диалог.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    22 59 Отговор
    В България е същото - 5 века сме си живели в мир и разбирателство с османците, Левски бил осъден и обесен съвсем законно, Русия два пъти ни поробила.

    Коментиран от #8, #10

  • 2 гост от село

    40 25 Отговор
    Македонците са наши братя , а със Сърбите сме братовчеди ,освен това сме и комшии ,трябва да си помагаме един на друг.

    Коментиран от #19

  • 3 Гешев

    29 12 Отговор
    Същото е и в България, Бойко Борисов заповядваше в учебниците да учим че сме произлезли от джендъри и че не е хубаво да се говори це сме имали царе а само предатели в българската история
  • 4 МАРКО

    8 41 Отговор
    ТЪРПЕНИЕ ОЩЕ МАЛКО И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ БЪДЕ В ЕВРОСАЮЗА, ТАКА КАЗАХА АМЕРИКАНЦИТЕ.

    Коментиран от #34

  • 5 Гешев

    20 3 Отговор
    Девойчето на снимката е арно, много красиво и сладко момиче, но Цецка Цачева и дъщерята на цяра са по хубави
  • 6 Васил Ботев

    22 0 Отговор
    Стига с тия макет. Да ги мятаме а не да на дразнят само. Трябват дела а не бла бла.
  • 7 Северен Макдоналдс

    20 0 Отговор
    Тази на снимката какво чете така задълбочено, "Хари Потър" или македонския учебник по история?
  • 8 Васил Ботев

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Само за левски не си прав. За османското си горе долу прав, а за русите братя си прав ама това са го допуснали оправляващите тогава . Един от тях е Димитър Гешев пра дядо на твоя приятел.
  • 9 Киро Битоня

    25 1 Отговор
    Първите три( ама като гледам май е един ) цървула се изпражниха по въпроса. Да видим следващите. Иначе посланника е прав-докато не влязат в правия път, няма мърдане. Ако ще и столетие да отнеме. Вместо да обикалят като решетарки и да си мислят че нещо ще постигнат, да почват да работят. В ЕС има правикла- добри или лоши-ама са правила за влизане. Ареалността е следнат-ТЕискат да влизат, не ние. Ние сме отдавна вътре, за добро или лошо.Така че изборът е техен.
  • 10 Васил Ботев

    2 26 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Няма оригинален документ за турското робство. Има само руски "Преписи" в любимата ти Россия

    Коментиран от #16, #21

  • 11 ивайло

    16 0 Отговор
    Времето ще ги излекува...Комунизма е зараза...колкото по-бързо забравят комунстическия "македонски идендитет и език" по-добре за тях
  • 12 Де бреее..

    6 13 Отговор
    Дреме ми какво пише в македонските буквари.Тука от 30 год. само Лъжи и Кражби,тарикатите като Бутнибабата и Шкембето ще ми пълнят гънките с исторически простотии.ВЪН!
  • 13 bobo

    36 1 Отговор
    Кратко, точно и ясно. Отлична статия, просто няма какво да се добави. Аз съм дълбоко убеден, че нашите дипломати ще се окупитят и ще си свършат работата отлично. У нас има някаква инертност във всичко, но точно в кризисни ситуации българинът си показва силните черти на характера.
    Македония е кървяща рана и сега дойде момента да се затвори и излекува. България има исторически шанс да поправи толкова жестоки несправедливости извършени срещу нашите братя в Македония.
    Браво за този посланник, наистина отлична статия!
  • 14 Македонец

    26 1 Отговор
    Тези в РСМ не са македонци! Това титови подлоги. Няма ЕС за тях!
  • 15 Капитал

    26 0 Отговор
    Това рсм не е никаква Македония, а сръбска провинция...Борбата не е срещу македонците, а срещу сърбия!!!
  • 16 ПСР

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Васил Ботев":

    Така е.И Константинопол не е паднал през 1453.А Света София и до днес е православен храм.
    По правило,промитата безмозъчна тъкан,РСМ,не коментирам.
  • 17 В е л и к и я

    21 0 Отговор
    Тези никога няма да си променят написаното в учебниците , това означава да признаят че са лъгали до сега народа и светът а те са толко егоцентрични и вманиячени за величие същества че никога няма да го направят .. както и никога естествено няма да влязат в ЕС ...!
  • 18 В е л и к и я

    16 0 Отговор
    Правителствата на България трябва оттук насетне да се правят че са загрижени за Македония но всъщност изобщо не трябва да се интересуват от съдбата и .. и то така да го направят дипломатично че макетата да разберат ...!
  • 19 ще има и още

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост от село":

    Ами кажи им го на тях. Защото те определено не мислят така.
  • 20 Бандера

    13 1 Отговор
    А в България учихме, че князете ни са се титулували ханове, че "прабългарите с конските опашки" са от хунско/тюркски произход, че окупационната съвеЦка армия ни е освободила от фашизма.....А и да не забравя - все още имаме град, носещ името на най-големият предател, отрекъл се от българите в пиринско в пилза точно на титовите македонисти. Иде реч за съветският гражданин, алкохоликът Георги Димитров.

    Коментиран от #25, #31

  • 21 Грогу

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Васил Ботев":

    Aмa cи нaгъл, дa нe cи минaл oбучeниe при cърбитe . Зa дa фaлшифицирaтe иcтoриятa , щe ви трябвa нeщo пoвeчe oт лъжи в мeдиитe , a лaгeри и пoбoищa кaтo в Мaкeдoнпя , вeчe нямa кaк дa имa .... и Гeрб нямa вeчнo дa ca влacт.
  • 22 ще има и още

    13 1 Отговор
    Ами така ще е , няма как. Добър подход е намерил посланника. На всякъде из Европа, където излизат щедро финансираните от РСМ публикации срещу България ( защото в тях всъщност не се говори за напредък на РСМ , а само се обругава България ) , ние чрез свои представители и посланници трябва да изискаме правото си на отговор и да публикуваме такъв. Ще е и по евтино - нека първо скопяни се набутат финансово, пък ние безплатно ще си ползваме правото на отговор. А ако се налага и ще си го платим - ще се лишим от има няма 100 квадрата асфалт.
  • 23 Анонимен

    11 7 Отговор
    Фалшификацията на историята присъствува в голяма или по-голяма степен в учебниците по история на ВСИЧКИТЕ държави. Така че да вярваме че НИЕ ще им напишем учебниците е поне нереално. Да не би нашите учебници да са пълната истина. Аз съм доста възрастен и съм видял доста най-различни версии на историята все написани от ГОЛЕМИ учени, както и сега, които никой не смееше да обори. Историята не е математика да е нещо постоянно. Историята е политическа "наука" която служи на определени политически интереси. Точка.

    Коментиран от #35

  • 24 бай Даньо

    21 1 Отговор
    Чудесна статия на българския посланик! Това мнение трябва да стане трасираш документ за поведението ни в Европа. Европа няма да разбере спора за езика македонската аидентичност , но ще разбере механизма на появата на тоя език и идентичност след комунистически натиск и гонения. Европа няма да разбере спора за Самуил ( мънкитата имат смешни аргументи но все пак достатъчни за поддържане на спора) , но ще разбере на какви цели служи това крадене на история . Ще ми се да съм оптимист , но РСМ независимо колко е смешна държавника се вижда че е впрегнала сериозни пропагандни средства, а България мълчи и си мисли че истината ще победи . А тоя свят върви напред само с истината на победителите. В случая на Гърция победи защото гърците са дори по гласовити и нагли от мънкитата... Другия наш проблем е че трябва са се отърсим от сантиментите че македонците ни били братя и да сме по твърди. Не са ни братя и изгубим ли българската кауза в РСМ ще имаме за напред истински враг който ще е в съдружие със сърбите.
  • 25 В е л и к и я

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бандера":

    Димитров е бил никой , пионка в ръцете на Сталин и неговите балкански кърваво жестоки игрички .. Квото му заповяда това прави и изповядва, иначе отива на 2 метра под земята веднага а никой не иска това .. Само Тито се е опълчил на Сталин , аз подозирам че лично Чърчил се е обадил на Сталин и му е казал да не се занимава с Тито , и Сталин неохотно и със скърцащи зъби го е послушал щото златните му генералисумистки пагони са били ушите от тоновете златни конци дарение от Чърчил и Британската империя та да си смени цялата офицерска част от Червената армия нещастните реверни пагони с нараменни и то златни... !
  • 26 big

    15 0 Отговор
    Само там ли? У нас всичко се фалшифицира, особено по отношение периода 9.09.1945 - 10.11.1989 г. Не на последно място и историята на СССР и Втората световна война, дори почти не се споменават бомбардировките на София от американци и англичани, а загиналите български летци тънат в забрава! Честват се загиналите турци по време на възродителния процес, но за убитите от тях майки и деца във влака - нито дума!
  • 27 В е л и к и я

    9 0 Отговор
    Аз знам че в радиус поне от 600 дори 700 км от Търново всички са българи , или поне на твърдо 50 % ..а иначе сега всеки как си иска да се нарича .. македонец турчин сърбин албанец влах.. Но са такива квито ви казах ...!Просто някои са примесени и с циганите .
  • 28 БЮРМ/FYROM

    10 1 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 29 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Купете им македонски учебници на евро педалите да четат и се ограмотяват и тогава да се изказват.
  • 30 БЮРМ/FYROM

    7 0 Отговор
    Измислената "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват.
  • 31 123

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бандера":

    Единственната Титла на Български владели от това време е КАНАС, не хан и не княз(което е изопачен КАНАС на руски),Хуните не са тюрки, а съюз на много и различни племена-сарматски,германски,скитски,и така наречените славянски(в които само езика е свързващ).Съветската Армия обявява война на неутрална към нея България с цел ограбването и- това е като СССР е напвила е като възрастен да вземе на дете бонбоните и вафлите.България е била във война със САЩ и Англия, не с Русия.

    Коментиран от #36

  • 32 един някой

    7 0 Отговор
    Македонците са прости и неблагодарни, тази смешна държавица да стане албанска махала и да се приключва по всякакви спорове с България.Не ви искаме не ви признаваме точка.
  • 33 Щурчо

    7 0 Отговор
    С циганин и македонец, шах не се играе . Единя краде коня, другия царя ....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Само питам

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Ти затова ли си анонимен? Защото един път си Иван,после Хасан ,Джон,сигурно и Ристе.За теб това е политика,но аз съм българин ,дедите са ми българи и това е историческа истина.Казвам се: Георги Цветанов Димитров Христов Стоянов Недков Богданов ...
  • 36 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    И нашите горди воини са се сражавали до последна капка кръв срещу настъпващия съветски ботуш .Нашите са протакали пропускането на съветските войски през България за да се измъкнат германците от Гърция Единствено решение ( макар и формално)е било да ни обявят война и веднага да продължат на запад .А СССР по същият начин действа и срещу Япония.Щом воюваш с янки и англичани смятай,че си във война и със СССР.
  • 37 Чисто и просто

    4 0 Отговор
    Да се направи ДНК сравнителен тест между македнонците, българите, сърбите и даже наследниците на Александър Велики в Иран и да се види кой кой е. Да не се окаже, че макетата плюят по татко си и са нехранимайковци.
    Да спомена само, че при ДНК тест българите се оказаха 40 % траки и не са татари както пише в маке учебниците. Но всичко се връща: макетата лека полека ще се претопят в шиптари!
  • 38 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe. Максимум до 15 години, така наречените македонци, ще бъдат превзети от албанците. С този инат крахът им е неизбежен.
  • 39 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube